Grawerowanie 3D składanej blachy do DXF

Witam

Jak wygrawerować tekst 1999 na złożonej blasze w 3D, aby uzyskać grawer bez podwójnych linii na pliku DXF rozłożonej blachy

Czy istnieje jakaś szczególna procedura, funkcja lub polityka, które należy zastosować?

Z góry dziękuję

Witam

Można rozważyć kilka sposobów, albo wygrawerować na blasze, albo po prostu umieścić tekst na rozłożonym przed wykonaniem DXF.

W każdym razie potrzebujesz czcionki typu "Baton", nie znam jednej konkretnie, ale musisz na nią spojrzeć.

@+

Witam

Właśnie to przetestowałem i nie widzę podwójnego udaru.

Czy mógłbyś zrobić sitodruk, abyśmy mogli zrozumieć?

Dziękuję :)

Ups, tyle o mnie, właśnie zrozumiałem...

celem jest możliwość grawerowania bezpośrednio na 3D

tak, aby był już na miejscu w pliku modelu 3D

(wtedy go używamy lub usuwamy)

ponieważ dxf jest wykonany z części 3D

Jest to wykonalne w Pro-Engineer, ale najwyraźniej nie w Solidworks...

Jak mówi Jose-Accessa, sitodruk będzie mile widziany

Każdy może to zobaczyć

so + możliwości odpowiedzi 

@+ ;)

Jeśli tekst nie jest przydatny dla DXF, równie dobrze możesz tymczasowo usunąć funkcję podczas eksportu do DXF (kliknij prawym przyciskiem myszy -> usuń (logo pionowej strzałki w dół)).

Miłego dnia.

2 polubienia

Myślę, że moim zdaniem celem czcionki bez podwójnych kresek jest możliwość użycia jej na maszynie sterowanej numerycznie typu laserowego.

O ile mi wiadomo, nie znam żadnej prostej czcionki bez podwójnych kresek.

Wydawca mojego oprogramowania CAM stworzył dla mnie taki, dzięki któremu mogłem grawerować tekst na blasze.

W przeciwnym razie możesz stworzyć własną czcionkę, tworząc bloki, aby użyć jej w swoim 3D.

Ponownie

Wypróbowanie tej czcionki w domu działa!

@+

cambam_stick_fonts.zip

Załączony drukowany ekran

gravage_double_trait.png

Ponownie

Oto, co dostaję od policji, którą cię popchnąłem.

@+

gravure.jpg
2 polubienia

Dziękuję Coyote za czcionki "stick"

ale nadal niemożliwe jest wygrawerowanie "pojedynczej linii" w 3D

aby uzyskać "pojedynczą linię" na DXF, DXF wygenerowany za pośrednictwem części 3D za pomocą makra

nie widziałem ostatniej odpowiedzi

ok, obejrzę i wrócę za kilka minut

Re re re,

Tworzę więc szkic z czcionką po żądanej stronie, następnie zapisuję 3D w DXF i zaznaczam pole szkicu w opcjach (patrz zdjęcie) i jest OK.

@+

Czy na Twoim DXF pojawiają się krawędzie liściowe?

Jeśli odpowiedź brzmi "nie", po prostu wykonaj standardowe grawerowanie, ale z szkicem, aby mieć krawędź na dole grawerunku i zrób liść na podwójnych krawędziach, aby zniknęły z DXF.

Witam

Możliwe jest również usuwanie materiału ekstrudowanego w funkcji cienkiej.

Sztuczka polega na tym, aby ustawić grubość cienkiej funkcji na przykład na 0,01 mm, aby "podwójna linia była niewidoczna".

Oczywiście potrzebna jest czcionka z pojedynczą linią, aby napisać tekst, który ma zostać wygrawerowany. (patrz poprzedni wpis)

Witam

Rzeczywiście, często pracując w dziedzinie lasera, najłatwiej jest wykonać grawer i wyeksportować go w . DXF ma wykonać funkcję usuwania materiału poprzez nacięcie 0,01 mm i przede wszystkim odznaczenie normalnego usuwania materiału.

Do czcionki zwykle używam czcionki Century Gothic, która wygląda jak na załączonym obrazku.

Nie powoduje to wykonania podwójnego pociągnięcia podczas eksportu, ponieważ ponieważ 2 pociągnięcia znajdują się jeden na drugim, Solidworks automatycznie usuwa nakładające się pociągnięcia podczas eksportowania DXF.

Należy jednak uważać, aby wyeksportować prawą stronę do blachy, w przeciwnym razie DXF zostanie wykonany z przeciwnej strony graweru!

piece1.jpg