Grawerowanie na kuli

Witam

Chcę wygrawerować tekst na kuli, w SW 2012 nie mogę tego zrobić. Czy ktoś może mi pomóc?

Dziękuję.

Cdt

Fred

Witam

Spróbuj wykonać projekcję swojego tekstu na speri. Następnie, jeśli chcesz usunąć materiał, otwierasz szkic 3D, konwertujesz rzutowany tekst i usuwasz materiał (wzdłuż osi)

1 polubienie

Zrobiłem płaszczyznę styczną, następnie szkic z tekstem, a następnie usunięcie materiału, ale nie podąża on za kulą.

Tekst musi być najpierw rzutowany na sferę przed usunięciem materiału

W przeciwnym razie wypróbuj może funkcję nawijania (nigdy nie używaną...)

1 polubienie

Witam

Musisz pobawić się przesunięciami powierzchni:

- rzutować szkic na sferę

-wyciąć powierzchnię z konturem szkicu

- odsunąć powierzchnię przeznaczoną do wyciągnięcia

-pogrubić powierzchnię do kuli

To żmudne, ale jedyny raz, kiedy to zrobiłem, to tak. Ale na CREO...

Witam

Zrobiłem test z prostym wytłaczaniem przetłumaczonym z powierzchni i wygląda dobrze... Czy to może być odpowiednie?

@OBIWAN, funkcja nawijania działa tylko na cynlindres.

screenshot2884.jpg
6 polubień

Funkcja nawijania działa bardzo dobrze, aby to zrobić!

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_SURF_WRAPPING_SKETCH.htm

2 polubienia

Dziękuję Benoit, proste i szybkie wszystko, czego potrzebuję. Ale dziękuję również wszystkim pozostałym posłom za ich odpowiedzi.

Cdt.

Fred

1 polubienie

Witam

@Benoit.LF. Sam nic nie powiedziałem:(

2 polubienia

Ale na cylindrze przyznaję Ci Double L (edit: a nie OBIWAN) i coin37coin, uzwojenie działa bardzo dobrze! :)

1 polubienie

@Obi wan, musisz mieć obsesję na punkcie Benoit. Inaczej się nie da^^

1 polubienie

Nawet go nie podniosłem! :-/

Przepraszam @OBIWAN, miałem na myśli @DoubleL.

Skojarzyłem pomysły, pojawiłeś się mniej więcej w tym samym czasie na Lynkoa, zaplątałem sobie klawiaturę. Przepraszam. ;-(

1 polubienie

Witam

Nie, problem@Benoit.LF to po prostu siła siły. Kiedy mówię  " niech moc będzie z tobą ", cóż, to wszystko  , to jest zrobione.:)

2 polubienia