Chcę mieć blachę wykonaną z kilkoma kołkami do spawania. Aby zaoszczędzić czas podczas spawania tych kołków, podwykonawca prosi mnie o zlokalizowanie tych kołków poprzez wykonanie kropek wygrawerowanych na tych arkuszach.
Jak można podać te informacje w dxf? Czy powinniśmy zrobić 2 dxf (grawer, nacięcie) czy powinniśmy zrobić otwór o średnicy 0,1 mm? Może jest jakaś funkcja?
Wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć warstwę do pozycjonowania grawerunków, którą możesz przedstawić za pomocą krzyżyka w innym kolorze niż reszta arkusza.
W ten sposób wszystkie informacje są przechowywane w tym samym pliku DXF.
Do moich frontów regałów mam plan wiercenia i plan grawerowania, z których otrzymuję separację według konfiguracji.
plan 1 fasada z otworami arkusz 2 planu fasada z otworami nie zwymiarowanymi, ale lokalizacja graweru po stronie.
plik jest wysyłany do mojego podwykonawcy w DXF, a ponieważ używa on 2 różnych maszyn, może zacząć od otworów, a następnie ustawić je do grawerowania, mając odpowiedni punkt odniesienia. Ale to na frontach 2U
@mat tutu mam wrażenie, że warstwy są używane tylko podczas rysowania. Ale aby uniknąć posiadania wkładki w dxf, wolałbym to robić, gdy pracuję nad częścią.
@Gerald, jeśli dobrze rozumiem, za każdym razem robisz dwa DXF-y z różnymi informacjami?
@y. pacquelet, jeśli wyślę DXF z krzyżem w grubej linii do producenta lasera, boję się o odzyskanie blach z nacięciami. Myślę, że musisz mu powiedzieć tę sztuczkę z równoległym rysunkiem.
@matthieu jest trochę inaczej, ponieważ moja płyta mieści się na A3 ech1:1, więc robię tylko jeden arkusz dxf.
Mam podwykonawcę, który chce jeden arkusz i drugiego, który prosi o 2, więc robię arkusz A4 1 i arkusz 2
Ze względu na twoje obawy wolałbym zrobić otwory nie wychodzące ze średnicy kołka, jeśli jest to spawanie ręczne, z drugiej strony, jeśli jest to maszyna, która pozycjonuje kołki i spawy, grawerowanie nie jest konieczne, ale tabela pozycji. Tak więc proste krzyżyki wystarczą do wyceny