Grawerowanie na zakrzywionych powierzchniach

Cześć wszystkim
Oto jestem, nowy spośród was.

W ramach mojej pracy muszę odtworzyć modele starej amunicji (1900-1950) do dokumentacji identyfikacyjnej, która przyda się naszym pracownikom w terenie.

Mam niewielkie doświadczenie w 3D poza tym, czego nauczyłem się w pracy na własną rękę w ciągu ostatnich kilku lat.

Powyżej znajduje się fragment modelu rakiety z naszej kolekcji, a także początki modelowania 3D wykonane przeze mnie.

Moje pytanie polega na tym, jak wygenerować szczegóły dotyczące tej części (oznaczenia/linie/numery)...?

Mogę wstawić Wrap tylko na powierzchnię, ale zawsze popełniam błędy, gdy tylko jest stożkowata lub wypukła.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, które mógłby mi dostarczyć, aby dodać te szczegóły na częściach, jest bardzo szczęśliwy.

Pozdrawiam
Wawrzyniec.W

Witam

Bardzo ciekawa praca.
W każdym razie chciałem poczynić małą uwagę, a mianowicie, że podziałka nie jest proporcjonalna, od 1 do 3 są większe od reszty.
Musisz wykonać 1 linię w rzutowanym wytłoczeniu, a następnie wykonać okrągłe powtórzenie ze stałą wysokością.
Szkoda, że dokument jest po niemiecku^^ Uwielbiam stare plany (ręcznie)
Jeśli będę miał trochę czasu, zrobię kilka testów, aby je przesłać.

1 polubienie

Tak, rzeczywiście, podziałka nie jest proporcjonalna i można to znaleźć na stole w stopniach minut.

Oto mój szybki mały test i rzeczywiście funkcja zawijania / zawijania nie mogę z niej skorzystać.
Trzeba było sprytnie stworzyć kolejną objętość z podziałką, która jest fazowana z usunięciem okrągłego materiału i ostatecznie odjęciem objętości między podziałkami na pierścieniu.

Pozostaje tylko zrobić ładną tabelę z regułą 3, aby przeliczyć liniowe położenie podziałek w stosunku do kątów (których minuty również muszą być przeliczone)
Edycja: długość linii szkicu2 jest równa obwodowi dolnej części pierścienia. lub 182,84 mm
W przypadku stopniowania pośredniego nie przeszkadzałem mu, rozłożyłem go równomiernie między 2 duże podziałki z liniami i równym akcentem.
W razie potrzeby musisz także dostosować wysokość tekstu i czcionkę. (wszystko zależy od tego, czy znajduje się za nim reprodukcja, czy tylko dla ilustracji).

Oto mój plik w SW2019
podziałka kołowa. SLDPRT (304.6 KB)

2 polubienia

Witam

Jeśli większość grawerunków ma być wykonywana na ścianach cylindrycznych lub stożkowych, użycie funkcji Wind... może dać zadowalający efekt.
Wydaje się, że nie jest w stanie pracować na innych, bardziej złożonych powierzchniach (sfera, torus itp.).

Najtrudniejszą częścią jest prawidłowe ustawienie znaków lub podziałek, które mają być wygrawerowane w szkicu 2D, tak aby były one prawidłowo umieszczone po nawinięciu.
Dość prosta procedura na cylindrze, którego rozwinięcie daje prostokąt.

Bardziej delikatne dla stożka: płaszczyzna szkicu musi być styczna do stożka, a elementy szkicu muszą " podążać " za rozwiniętymi okręgami...
image

Jest to tym trudniejsze, jeśli odstępy nie są regularne.
Model dołączony do SW 2020.
Grawerowanie stożkowy.SLDPRT (4.2 MB)

Pozdrowienia.

6 polubień

Witam

Myślałem, jak płaszczyzna, normalna do nachylenia stożka, szkic tekstowy z liczbą 1 i jej przesunięciem podziałki, zastosuj funkcję usuwania materiału do tego szkicu, propagowaną tylko do ciała "tabelle". I wreszcie cykliczne powtarzanie usuwania, w miarę możliwości w niezależnych kopiach, aby móc samodzielnie zmienić ich numer. Zrób to samo ze szkicem z minimalną podziałką.

Twój pierwszy obraz daje mi pomysł.
Wykonaj metodę nawijania na cylindrze, NASTĘPNIE zastosuj deformację typu ciągu, ale która "przechyla" stronę z podziałką, przechylając nią grawerunki.

Ale może zniekształciłoby to profil graweru, czyniąc go mniej zoptymalizowanym pod kątem obróbki...

ah może od 2020 roku szyszki są brane pod uwagę, nie mogę zejść poniżej 2019 roku.
Z drugiej strony nie jest to stożek, ponieważ znajduje się na promieniu 300mm. (patrz szkic na początku wpisu)

2 polubienia

Będziesz musiał użyć degoufrer z powierzchnią splajnu, to działa

Zobacz materiał SW18

3 polubienia

Witam @Lynkoa15

Możesz opowiedzieć nam trochę więcej o "odgazowywaczach powierzchni wielowypustowych" STP.
Nie wiem
Z plikiem, jeśli to możliwe, żebym mógł trochę poinstruować :zzz:

Pozdrowienia

[HS wł.]
Proszę nie instrukcję w języku rosyjskim, ponieważ są to głowice pocisków.
Mówię o głowicy pocisku: nie na oznaczenie Rosjan, ale na narysowany obiekt. :roll_eyes:
[HS /wył.]

1 polubienie

Linia podziału polega na tym, że cała sfera jest odrzucana?

Witam @tous
@Zozo_mp, nie mam wystarczającego doświadczenia w korzystaniu z tej funkcji, nie będę w stanie powiedzieć ci więcej, nie wiem więcej niż ty, przepraszam :stuck_out_tongue_winking_eye:
@FUZ3D, zgodnie z Definicją funkcji , wykonanie uzwojenia czołowo-wielowypustowego jest ograniczone na całym modelu, z drugiej strony pozwala na wykonanie uzwojenia na dowolnej powierzchni stożkowej, kulistej lub kopulastej,
@laurent. W, pozwoli ci to prawidłowo wygrawerować cyfry na powierzchni (jeden po drugim, jeśli to konieczne), w przypadku stopniowania zdecydowanie polecam zamiatanie usuwania i powtórzenie, ponieważ jest bardziej precyzyjny, a także kształt wydaje mi się żywy tam, gdzie marka,

W załączeniu znajduje się dokument

Załącznik 1. SLDPRT (1.5 MB)

2 polubienia

Jeśli chcesz mieć pojedyncze uzwojenie, zapoznaj się z tą zasadą
Będę musiał znaleźć odpowiedni podstawowy splajn, aby wyeliminować opóźnienie

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź Fuz3D :wink:, w przeszłości wykonywałem ten sam proces grawerowania na zakrzywionych powierzchniach, ale wynik nie zawsze był dostępny, więc na kilka lat przestałem zajmować się tego rodzaju szczegółami, aby skupić się na wewnętrznych elementach rakiet (zasady działania/uzbrojenie/...).

Dzięki za pomoc Lynkoa15, wkrótce wprowadzę to wszystko w życie i zobaczę, co się stanie :+1:

Witam...
Szybkie pytanie:
W jakim stopniu regulacja stopnia rozdrobnienia wpływa na wynik?
image
Nie zauważam żadnych różnic podczas moich testów...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam
Dla Twojej informacji, ten temat zainspirował mnie i zacząłem programować makro do generowania znaczników, klasycznych, liniowych lub parametrycznych z tabeli Excela (którą stworzyłem przy użyciu danych z tabeli podanej w tym temacie. Plik Excel w pj do wszystkich przydatnych celów).
Z możliwością wykorzystania linii lub prostokątów do oznaczania podziałki.
Nadal muszę zarządzać liczbami.

Tabela Excela z danymi tabeli (podziałka | pozycja):
Tabelle_für_Tempierteilung.xlsx (10.3 KB)

1 polubienie

To bardzo ciekawe, muszę powiedzieć, że nie zastanawiałem się jeszcze nad użyciem makr w Solidworks.

Witam i Szczęśliwego Nowego Roku :wink:

Ostatecznie zdecydowałem się na najbardziej skomplikowane rozwiązanie, ale które daje dokładne odwzorowanie moich oznaczeń, oto przegląd.

Pozdrawiam.

2 polubienia