Oto pomysł: mam montaż w SW z 52 M5x20 (które mają numer), ale mam też nakrętki i podkładki itp itp itp To sprawia, że super duży wał za niewiele, ważne części są tracone w tym wale. Do tej pory wszystkie te referencje są umieszczane w folderze w celu "odkażenia" drzewa, ale jest to żmudne i jest źródłem błędów. Wszystko po to, aby zapytać, czy istnieje sposób na zgrupowanie tych samych części? Na przykład 52-krotne odniesienie 1 poniżej 52-krotne odniesienie 2..... Zamiast Reference1<1> następnie poniżej Reference1<2>....
Witam
Radziłbym skorzystać z filtra wyboru Menedżera funkcji, który pozwala na filtrowanie według nazwy:
http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_filtering_the_featuremanager_design_tree.htm
W przeciwnym razie istnieje również wybór zaawansowany, w menu Narzędzia > Wybór komponentu > Wybór zaawansowany, a jeśli elementy biblioteczne mają specjalną właściwość, taką jak isfastener=1, to bardzo łatwo jest zaznaczyć je wszystkie.
Nie jest możliwe klasyfikowanie identycznych komponentów w inny sposób niż za pomocą folderów.
Liczba znajdująca się między symbolami "<x>" służy do identyfikacji wystąpienia, które ma być sparametryzowane (w wiązaniach, w rodzinie części w równaniach...)
Jak wskazują inni członkowie, możliwe jest użycie filtrów wyboru w celu szybkiego wybierania komponentów i szybszego dodawania ich do folderu lub pola wyszukiwania menedżera elementów
W przeciwnym razie, aby było to bardzo proste, musisz utworzyć folder i umieścić w nim wszystkie odpowiednie części, pozwala to uzyskać dużą przejrzystość bez martwienia się o to, w przypadku bardzo dużych złożeń dobrze jest zrobić kilka plików w zależności od rodzaju części, pomaga to szybko znaleźć to, czego szukasz i posortować to.
Używamy również folderów, ale idea "specjalna właściwość + zaawansowany wybór" jest interesująca, zaoszczędziłaby czas i dokładnie wiedziałaby, co wybieramy. Z drugiej strony, ta właściwość powinna być dodana z mocą wsteczną:(
Mam plik Excela, który zawiera listę wszystkich istniejących części.
W tym pliku excel mam kategorię "zaopatrzenie". W tym samym papierze Excela mam oznaczenie i nazwę części.
Jeśli więc uda mi się zeskanować podzespoły składające się na mój podzespół, sprawdzam czy ten komponent jest zapasem w segregatorze, jeśli tak to przenosi ten komponent do folderu "dostawa". Jeśli przypadkiem ten sam podzespół ma oznaczenie "Śruba xxxx" wysięgnik to wychodzi on z folderu "supply" lub folderu "screws".
Tam udało mi się wyeksportować moją listę części z oprogramowania do Excela Do każdego utworu muszę przypisać kategorię (dzięki już ustalonej liście) Muszę to sortować z makra w SW, ale nie znam składni do manipulowania komórkami z SW w xls...