Grupowanie komponentów w zespole

Dobry wieczór

Oto pomysł: mam montaż w SW z 52 M5x20 (które mają numer), ale mam też nakrętki i podkładki itp itp itp To sprawia, że super duży wał za niewiele, ważne części są tracone w tym wale. Do tej pory wszystkie te referencje są umieszczane w folderze w celu "odkażenia" drzewa, ale jest to żmudne i jest źródłem błędów. Wszystko po to, aby zapytać, czy istnieje sposób na zgrupowanie tych samych części? Na przykład 52-krotne odniesienie 1 poniżej 52-krotne odniesienie 2..... Zamiast Reference1<1> następnie poniżej Reference1<2>....

Jeśli nie jest to opcja, to czy istnieje makro?

Dziękuję i życzę miłego wieczoru

Dobrze widziałem ideę makro! Są tu od tego specjaliści!

Pewnie mnie to zainteresuje!

Jeśli musisz być w stanie, jeśli twoje części są zdefiniowane w purchase ext, na przykład biblioteka

Tworzenie zewnętrznego folderu zakupu (lub zakup zewnętrzny) w Menedżerze funkcji

Aby to zrobić, muszą one zostać zadeklarowane jako własność osobista tych 

Który z + to Ty musisz również być w stanie zaimportować zestaw, podkładek i nakrętek  w jednym elemencie, który zawiera te kluczowe elementy

@+ ;-))

W menedżerze funkcji masz również możliwość sortowania elementów

Za pomocą pola wyszukiwania w filtrze wyszukiwania

To sortowanie można wykonać w ten sam sposób 

Jeśli w Właściwościach Osobistych zaznaczyłeś, że jest to

warsztat, zakupy, mechanika, obróbka blach itp.......

@+;-))

Witam Radziłbym skorzystać z filtra wyboru Menedżera funkcji, który pozwala na filtrowanie według nazwy: http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_filtering_the_featuremanager_design_tree.htm
1 polubienie

W przeciwnym razie istnieje również wybór zaawansowany, w menu Narzędzia > Wybór komponentu > Wybór zaawansowany, a jeśli elementy biblioteczne mają specjalną właściwość, taką jak isfastener=1, to bardzo łatwo jest zaznaczyć je wszystkie.

Pomysł @.PL jest dobry, zwłaszcza, że filtr nie patrzy tylko na nazwę pliku, ale także na jego niestandardowe właściwości.

Więc nawet jeśli twoje sklepy ze sprzętem mają zakodowane nazwy plików, możesz wpisać "", a filtr przyjrzy się właściwościom!

1 polubienie

Witam

Nie jest możliwe klasyfikowanie identycznych komponentów w inny sposób niż za pomocą folderów.

Liczba znajdująca się między symbolami "<x>" służy do identyfikacji wystąpienia, które ma być sparametryzowane (w wiązaniach, w rodzinie części w równaniach...)

Jak wskazują inni członkowie, możliwe jest użycie filtrów wyboru w celu szybkiego wybierania komponentów i szybszego dodawania ich do folderu lub pola wyszukiwania menedżera elementów

1 polubienie

Witam

W przeciwnym razie, aby było to bardzo proste, musisz utworzyć folder i umieścić w nim wszystkie odpowiednie części, pozwala to uzyskać dużą przejrzystość bez martwienia się o to, w przypadku bardzo dużych złożeń dobrze jest zrobić kilka plików w zależności od rodzaju części, pomaga to szybko znaleźć to, czego szukasz i posortować to.

Z doświadczenia zauważyłem, że niewiele osób korzysta z powtarzalnych powtórzeń komponentów (co polega na użyciu kreatora do wiercenia w częściach).

A potem, w biurze, niestety, nie znaleźliśmy żadnych innych rozwiązań niż pliki (które musisz robić na bieżąco)

Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi!

Używamy również folderów, ale idea "specjalna właściwość + zaawansowany wybór" jest interesująca, zaoszczędziłaby czas i dokładnie wiedziałaby, co wybieramy. Z drugiej strony, ta właściwość powinna być dodana z mocą wsteczną:(

Mam plik Excela, który zawiera listę wszystkich istniejących części.

W tym pliku excel mam kategorię "zaopatrzenie". W tym samym papierze Excela mam oznaczenie i nazwę części.

Jeśli więc uda mi się zeskanować podzespoły składające się na mój podzespół, sprawdzam czy ten komponent jest zapasem w segregatorze, jeśli tak to przenosi ten komponent do folderu "dostawa". Jeśli przypadkiem ten sam podzespół ma oznaczenie "Śruba xxxx" wysięgnik to wychodzi on z folderu "supply" lub folderu "screws".

To byłoby magiczne!

Witam Panowie,

Czy ktoś może mi pomóc z makrem za pośrednictwem programu Excel?

Witam

masz pomysł na ten link do makra excel / SW?

Cóż, postaram się zrobić link z Excelem, wydaje mi się to najprzyjemniejszą metodą.

Mogę poszukać makra w Excelu ;-) Ale potrzeba trochę więcej szczegółów.

To by było great.PL

Czego potrzebujesz?

Tam udało mi się wyeksportować moją listę części z oprogramowania do Excela
Do każdego utworu muszę przypisać kategorię (dzięki już ustalonej liście)
Muszę to sortować z makra w SW, ale nie znam składni do manipulowania komórkami z SW w xls...