Witam
Znalazłem dyskusję na temat nacinania w zagięciu, ale nie do końca tego, czego szukam.
Chciałbym mieć możliwość przekształcenia części w blachę BEZ uciekania się do prostokątnego/zaokrąglonego przycinania na zagięciu...
Cel: mieć tylko jedno pociągnięcie w zagięciu podczas konwersji na dxf.
Zobacz w PJ "idealną" część wykonaną z blachy z jej dxf i przekonwertowaną część z problemem nacięcia.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Przekonwertowana część
Część arkusza blachy

Witam
Rzeczywiście jest na natywnej części z blachy solidworks, nacięcie nie będzie prostokątne ani zaokrąglone, ale z drugiej strony będzie to "rozdarcie w cięciu", nie będzie linii na rozłożonym,
Aby uzyskać linię na poziomie nacięcia, będziesz musiał przejść przez prostokątne wcięcie o najniższej możliwej wartości (0,05 w solidworks)
Nawet przy rozpoznawaniu funkcji na importowanej części istnieje niewielka szansa, że będzie ona modyfikowalna,
Z wyrazami szacunku,
2 polubienia
Dziękuję za odpowiedź, na części natywnej mam linię na rozłożonej, patrz rysunek 1 (używam opcji "pokaż krawędzie styczne" tak, aby widoczny był promień pośredni).
Do nacinania nawet przy ustawieniach na 0,05 mam jeszcze 0,2mm offsetu i krwawienie jest zbyt głębokie (jak na mój gust).
Szkoda, że trzeba przechodzić przez hack rozłożonej części, aby mieć prosty slot...
Witam
Problemem z linią szczelinową na zagięciu jest cena części, która będzie znacznie droższa przy cięciu laserowym. Jeśli nie ma miejsca na wycieczkę w obie strony, na żyłkę będzie jedna przynęta, więc na ten kawałek będą 3. Kontur i dwa pociągnięcia krawędzi fałd. Gruntowanie jest najdroższą opcją, czas wiercenia i zużycie gazu. Jeśli zostawisz 0,5 mm (wiązka lasera wynosi 0,2 mm), laser może przeciąć część tylko z gruntowaniem, o wiele tańsze.
2 polubienia
Witam i dziękuję za odpowiedź. W rzeczywistości była to właśnie prośba, którą skierowano do mnie, aby uprościć przetwarzanie pliku przez operatora lasera. Zgadzamy się, w rzeczywistości cięcia laserowe na linii i nacięcie będą wynosić 0,2 mm. Obecnie operator "ręcznie edytuje" wycięcia Solidworks, aby zastąpić je prostą linią...
Mam wrażenie, że w przypadku części, która ma być przekształcona w blachę, nie jest to możliwe, Solidworks to robi, ale nie chce się rozwijać (problem powierzchni współpłaszczyznowych/geometrii o zerowej grubości).
Czy jest to prośba operatora lasera lub programisty? Ponieważ z mojego punktu widzenia szkoda czasu i pieniędzy na edytowanie pliku, aby stracić pieniądze. Jeśli położysz nacięcie od 0,5 do 1 mm, nie ma potrzeby poprawiania i będzie tylko jedno gruntowanie zamiast 3.
1 polubienie
Witam, to jest podwykonawca, więc nie mam więcej informacji.
Witam
Czy udało Ci się znaleźć rozwiązanie ze swoim podwykonawcą, ponieważ interesuje mnie jego punkt widzenia?
1 polubienie