Wylęganie żeber

Witam

pod Creo 5.0. Na moim rysunku mam przekrój, który przechodzi przez środek żebra. Normalnie nie kroi się żeberka. W moim planie jest wykluty. Jak możemy tego nie przeciąć? Myślę, że trzeba stworzyć żebro w 3D w bardzo specyficzny sposób, aby Creo uznało, że nie powinno się go ciąć...  

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Tutaj znajduje się samouczek, który odpowiada na to pytanie:

http://learningexchange.ptc.com/tutorial/3227/how-to-avoid-the-hatching-of-the-rib-when-the-cross-section-passes-through-the-rib-feature

Aby mieć dostęp, musisz zarejestrować się za darmo.

Albo ten link też o tym mówi:

http://www.synthx.com/tom/sy_tip_9804.htm

1 polubienie

Dziękuję Lucas,

Wszedłem na tę stronę, ale nie znalazłem tego samouczka. Z drugiej strony ten samouczek trochę mnie rozczarowuje, uważam, że to trochę bricole: tworzą żebro w 3D. Użyj go na rysunku, aby narysować linię prostą na profilu żebra.

Usuwa żebro w 3 D: kreskowanie żebra znika. Pozostała tylko linia, która została ozdobiona. Uważam, że jest to przeciętna technika z samouczka stworzonego przez PTC!

Wizualnie mamy sztuczkę, ale w 3D nie ma już żebra. Jeśli chcemy ewoluować def, to na pewno nie pójdzie w ślad za tym. Poszukam tego jeszcze raz, ale i tak dziękuję.

Pozdrowienia

Witam

Czy w menu, które pojawia się, gdy chcesz wykluczyć komponent z kreskowania, nie ma również opcji dla funkcji?

Nie jestem w pracy, więc nie ma możliwości sprawdzenia przepraszam

2 polubienia
Z tego, co widziałem, nie ma możliwości wykluczenia funkcji. Musielibyśmy więc stworzyć zespół z żebrem w kawałkach, aby móc go wykluczyć. Więc jest to możliwe tylko z majsterkowaniem...
1 polubienie

nie, wiem, że jest na to sposób (wydaje mi się, że już zrobione), ale nie mam Creo przed poniedziałkiem!

1 polubienie

Witam

No cóż, musiałem śnić, przepraszam. Oprócz samouczka dla majsterkowiczów, który znalazłeś, istnieje sposób na przesunięcie całego cięcia lub lokalnie, jeśli to możliwe

1 polubienie

Witam

Jest mała sztuczka, która jest możliwa, zachowując dobre 3D.

1 - Na rysunku należy wybrać przekrój poprzeczny i przekształcić go w elementy 2D.

2 - Na karcie Szkic należy usunąć linie kreskowania.

3 - Wybierz kontur do kreskowania i wykonaj kreskowanie/wypełnienie.

Zobacz załączone zdjęcia wykonane w ramach Wildfire 5. Opcje muszą być dostępne w Creo.

Możliwe jest niewykonywanie kroku 2, jeśli w widoku podstawowym nie wykonałeś cięcia. Ma to na celu tylko odzyskanie strzałek i wycięcie tekstu.

Lub możliwość prostego dostosowania pociągnięć, ale w tym przypadku nie jest to już obsługiwane w kreskowaniu.

S.B

hachure.jpg
1 polubienie

Witam

Przepraszam, że wywołuję post, ale mam ten problem w "autodesk inventor"!

Czy ktoś mógłby mi udzielić wyjaśnienia?

Z góry dziękuję