Witam
Mam konfigurację zespołu i utworzyłem rysunek, plik rysunku zawiera wiele arkuszy dla każdej konfiguracji, ale problem polega na tym, że gdy klikam "zapisz" SW prosi mnie o kilka "przebudów" i dodatkowo "aktualizuj wszystkie arkusze" za każdym razem.
Czy nie ma rozwiązania, które sprawi, że będzie to wygodniejsze?
Pozdrowienia
Witam
Jeśli próbowałeś aktywować paski blokujące w swoich pokojach, pomocne może być uniknięcie przedwczesnej przebudowy.
4 polubienia
Albo oderwany rysunek., z zaletami i wadami.
http://help.solidworks.com/2020/French/SolidWorks/sldworks/c_detached_drawings.htm?verRedirect=1
2 polubienia
Witam
Dziękuję za odpowiedzi,
Jeśli chodzi o pasek blokujący, z którym nie jestem zbyt zaznajomiony,
Próbowałem z odłączonym rysunkiem zawsze te same problemy: rekonstrukcje i powtarzające się aktualizacje, które utrzymują się oprócz rysunku z 10 powiązanymi arkuszami, które mają trudności z uruchomieniem.
Pozdrowienia
Witam
Aby zaoszczędzić czas na otwieraniu elementów z wieloma konfiguracjami, używam funkcji "Odbuduj wszystkie konfiguracje" (Ctrl+Shift+B) i sprawdzam, czy wszystkie moje konfiguracje mają mały zielony znacznik wyboru. Następnie zapisuję plik i archiwizuję go (EPDM).
W ten sposób, przy następnym otwarciu pliku, wszystkie konfiguracje są już obliczone (z wyjątkiem błędów).
Takie rozwiązanie zwiększa jednak rozmiar zapisywanego pliku i może być czasochłonne, gdy konfiguracji jest wiele.
Jeśli chodzi o pasek blokujący, osobiście nie jestem fanem, bardzo często zauważam, że SW nadal odbudowuje funkcje, które znajdują się nad paskiem blokującym, a co gorsza czasami te funkcje się mylą.
configs.jpg
1 polubienie
Witam
Jeszcze raz dziękujemy za wsparcie,
Przepraszam, chyba zapomniałem to sprecyzować, moje problemy leżą raczej na rysunku i nie są na poziomie skonfigurowanego montażu. 3D montażu przy tych konfiguracjach działa bardzo dobrze, nie ma problemu, więc tylko z rysunkiem z tymi arkuszami mam trudności.
Pozdrowienia