Czy istnieje różnica między zagięciem a zagięciem przeciwbieżnym na arkuszu blachy?

Witam

Pracuję w wzornictwie przemysłowym na solidworks i muszę położyć zdejmowany arkusz na profilach ehmki i jestem proszony o wykonanie przeciwzagięcia na blasze, aby zapobiec jej odkształcaniu się pod wpływem nacisku na nią, ale  czy jest różnica między zagięciem a przeciwzagięciem na blasze?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

tole.png

Najprostszym sposobem jest poproszenie osoby, która Cię o to poprosiła, o zrobienie kontrfałdy. Niuanse języka francuskiego są tak rozległe, że nie jest łatwo ocenić, co jest przeciwwagą w twoim przypadku.

Dla mnie nie ma różnicy, chyba że jest to kolejne zagięcie na fałdzie? (Zagięcie)

2 polubienia

Witam

Tak, to powrót do usztywnienia wygiętego prześcieradła; W twoim przykładzie myślę, że dana osoba chce mieć pokój z dwoma dodatkowymi fałdami do wewnątrz pokoju lub na zewnątrz, aby go usztywnić. 

3 polubienia

Witam @tous

Nie jestem temu przeciwny ;-)

Dla mnie jest to zgnieciona fałda, którą należy dodać do małej fałdy pod kątem 90°

http://help.solidworks.com/2017/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_SM_HEM.htm    Należy pamiętać, że oprócz zbrojenia służy do unikania cięć, jeśli krawędź jest dostępna: na przykład klapy skrzynki pocztowej.

Pozdrowienia

1 polubienie

Ponieważ profesjonaliści od blach nie mają jednoznacznej odpowiedzi, podam swój kawałek: dla mnie składanie przeciwstawne to raczej zagięcie wykonane w przeciwnym kierunku (jak robienie litery S).

1 polubienie