Funkcje zagnieżdżone w rodzinach części

Witam, Przede wszystkim chciałbym zaznaczyć, że prawie nigdy nie używam Excela, więc moja wiedza jest bardzo ograniczona.

Pozwólcie, że wyjaśnię mój problem (patrz załącznik): Chciałbym znaleźć równanie do zdefiniowania wymiarów "hauteur@bouche wejściowej" według trzech zmiennych ("promień vis@vis"; "Diamètre@bouche wejściowy"; "Kąt Vis@Vis")

Części, nad którymi pracuję, są częściami stożkowymi. Kiedyś pracowałem na częściach cylindrycznych, więc nie miałem tego problemu, po prostu musiałem użyć standardowego równania: =SI(ET(K3=109,5; H3<25); 255;SI(ET(K3=109,5; H3<30); 320)) ect... Było to dość proste, ale ponieważ teraz muszę używać 3 zmiennych, nie mam pojęcia, jak to zrobić.

Jeśli mój problem jest słabo wyjaśniony lub masz jakieś pytania, nie wahaj się!

Korzystam z Solidworks2018 i Office 635

PS: Nie zwracaj uwagi na nazwy moich utworów, nie zawsze są one dobrze nazwane (na przykład "wejście Dimètre@bouche" to w rzeczywistości promień, ^^       Moja organizacja jest przybliżona

tables_excel.png

Może z pomieszczeniem byłoby jaśniej? Albo diagram z tym, co chcesz uzyskać w wyniku i z jakich zmiennych, bo to jest dla mnie chińskie...

Podaj nam jeden lub 2 przykłady, a być może będziemy w stanie Ci pomóc.

Haha^^ Postaram się wyrazić jaśniej

Zasadniczo chciałbym zrobić coś takiego: Jeśli promień wynosi X, promień wylotu wynosi X, a kąt wynosi X, to wysokość wynosi X (X to dowolna wartość) 

To trochę tak, jakbym chciał umieścić w mojej funkcji "AND" 3 zmienne zamiast dwóch, 

Aby użyć równania z mojego postu: =SI(ET(K3=109.5; H3<25; C3=109,5); 255;SI(ET(K3=109,5; H3<30; C3=109,5); 320)) w zasadzie chciałbym to zrobić, ale nie jest to możliwe za pomocą tej funkcji, przynajmniej nie znalazłem na to sposobu 

Witam

Możesz po prostu dodać argument do swojej podstawowej funkcji, cóż, wydaje mi się, że jeśli działa dla dwóch, to działa dla trzech.

Z drugiej strony musisz zwrócić uwagę na kolejność argumentów, możesz również przejść przez komórkę buforową, która definiuje Y zgodnie z promieniem R i promieniem wylotu P. Dzięki temu mamy tylko dwa argumenty dla ostatniej funkcji.

Może być również nieco bardziej "czytelny", jeśli jeden z twoich towarzyszy przechodzi za tobą, zamiast mieć komórkę z formułą 3 km...

Pozdrowienia

Już próbowałem, ale właśnie spróbowałem ponownie, nigdy nie wiadomo.

Z jakiegoś powodu to nie działa. Rzeczywiście, kiedy wchodzę do mojego równania, pojawia się małe okienko, informujące mnie, że mogę umieścić więcej niż 2 argumenty, ale nie wiem dlaczego, kiedy sprawdzam moje równanie, poprawiło je automatycznie, umieszczając małą gwiazdkę przed moją prawdziwą wartością, a następnie wyświetla się w mojej komórce "#CHAMP!"

capture.png

Witam

Sprawdź zapis swojej funkcji "SI" i te argumenty, mam wrażenie, że jest mieszanie w separatorze dziesiętnym, wstawiasz kropkę w swojej formule, gdy jest to przecinek w twojej komórce (109,5 dla 109,5 na przykład) i jest taki sam w formule, którą podajesz powyżej, więc tworzy błąd w Excelu.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dzięki, spróbuję tego!

To było to!

Bardzo dziękujemy za pomoc!

1 polubienie