Układ z gwintem lewym i prawym

Witam

Do badania muszę wszczepić z gwintami o lewej i prawej skoczności na końcach.

Śruba ta musi być przymocowana do części stałej (utrzymując obrót) i musi przesuwać dwie ruchome części, które znajdują się po każdej stronie ramy stałej.

Każda część będzie musiała być napisana w skoordynowany sposób, ale to nie jest moje zmartwienie.

Ponieważ nigdy nie budowałem takiego systemu, zastanawiam się, jak wszczepić tę.

Myślę o zrobieniu kołnierza w środku, dojściu do płytki dwóch łożysk i zamknięciu z każdej strony mojego otworu (oczywiście w części stałej) za pomocą kołnierzy.

Następnie wszystko, co musisz zrobić, to przykręcić 2 elementy po bokach w tym samym czasie i to wszystko. (aby uniknąć zginania, zostanie wszczepiony drugi wał)

Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Czy to wszystko wydaje Ci się słuszne, czy też istnieje inny sposób na wszczepienie tego typu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrowienia

Morgan.

Wydaje mi się, że to porównanie tego schematu ideowego jest całkiem dobre:

http://img254.imageshack.us/img254/5083/principeetauautocentreuwo3.png

3 polubienia

Jeśli chodzi o ograniczenia, nie, nie widzę innego rozwiązania niż to, o którym mowa!

Och, zrozumiałem, pytanie dotyczyło rozwiązania mechanicznego!

Rzeczywiście, jest to dobre rozwiązanie. Jednak w naszej firmie używamy 2 różnych ze względu na koszty: obróbka 2 przeciwstawnych gwintów na jednej będzie kosztować znacznie więcej!

Łożysko centralne z łożyskiem i zamontowanym zestawem pierścieni lub nakrętką ze sworzniami umożliwia obrót.

1 polubienie

Trzyma się kupy i jest bardzo zbliżony do schematu zaproponowanego przez @fthomas

Następnie, w przypadku drugiego wału, aby uniknąć wygięcia, czy jest to naprawdę konieczne? Za mało informacji, aby stwierdzić, czy

W rzeczywistości obie części służą do kompresowania materiału na gorąco.

Na wejściu będzie znajdował się rodzaj "lejka" wykonanego przez 2 fazowania (po jednej fazie na każdej ruchomej części), stąd zginanie generowane przez siły przyłożone do fazowania.

Potem mam do zrobienia cały system tłumienia...

Ale jeśli chodzi o układ, zacznę od mojego pomysłu, umieszczając cały mój zestaw w otworze, który będzie pełnił rolę ochrony.

Dziękuję za odpowiedzi!

1 polubienie

Witam

Zaprojektowałem już i wykonałem podobny system i działa całkiem nieźle!

Oto nawet plan ;)

vis_double.png
2 polubienia

Witam

Do montażu wydaje się to być dobre rozwiązanie.

Z drugiej strony, aby uprościć montaż ruchomych części po bokach, bezpieczniej wydaje mi się założyć na nie nakrętki kołnierzowe (np. http://www.michaud-chailly.fr/ecrou-flasque-perce-vis-trapezoidale-b4-01-03-10/). W ten sposób zbliżasz się do elementu, regulujesz położenie i naprawiasz nakrętkę, a następnie zaczynasz od nowa po drugiej stronie, aby zachować symetrię. A co więcej, łatwiej go wymienić, jeśli się zużyje.

Z drugiej strony zwróć uwagę na temat wału, który musi ograniczać zginanie. O ile dobrze rozumiem system, to w osi tego drzewa będą siły, których nie da się zatrzymać. Więc nadal istnieje ryzyko utknięcia. A może to jest to, co nazywasz tłumieniem?

Jeśli temat został rozwiązany, proszę wskazać najlepszą odpowiedź!

Może to nie być konieczne, ale zwróć uwagę na symetrię położenia dwóch nakrętek w stosunku do łożyska: początki gwintów i gwintów nigdy nie są zorientowane kątowo. 

Zrobiłem też system imadeł szczękowych z gwintem prawo-lewostronny.

Różnica w stosunku do poprzednich schematów polega na tym, że używam 2 różnych średnic gwintów i tego samego skoku.

W ten sposób śruba jest utrzymywana na każdym końcu, a 2 wały służą jako prowadnica i zabezpieczenie przed obrotem szczęk.

Pozwala to na dokręcenie szczęk z czołem przegubowym i rozwiązanie problemu początków gwintu.

S.B

serrage_droite-gauche.jpg
1 polubienie

Odnośnie mojej poprzedniej odpowiedzi: na umieściłem 2 szczęki, aby dokręcić część z niskim momentem obrotowym (10Nm)

PS: bity nie są reprezentowane

Trudno wybrać najlepszą odpowiedź, ponieważ wszystkie są dobre!

Mój zestaw nadal będzie wyglądał jak Tomalam, ale o dwóch różnych średnicach.

Bardzo podoba mi się pomysł szpilek! W przeciwnym razie zajrzę do tego typu nakrętki, to prawda, że mogą uprościć regulację.

a co do tłumienia to trochę jak będzie wyglądał mój układ

20131114_110227.jpg