Importowanie złożenia 3D DXF do SolidWorks

Cze wszystkim

Posiadamy montaże w formacie DXF 3D. Chcemy je zaimportować do SolidWorks.

Jednakże, gdy otworzysz 3D DXF w SolidWorks, a następnie "zaimportujesz szkice modelu 3D". Utworzony zespół zawiera tylko puste elementy.

Staraliśmy się ponownie impotentować kawałek po kawałku i ponownie otworzyć zespół z odpowiednimi częściami. Ale to nie działa, zmieniają się pochodzenie części, a zespół w ogóle nie ma już swojej pierwotnej formy.

Następnie wypróbowaliśmy metodę "Import MDT – Mechanical DeskTop" z tego samouczka. Ale nic się nie dzieje.

Czy muszę ponownie zainstalować oryginalną wersję programu Mechanical Desktop?

w przypadku importowania złożenia 3D DXF do SolidWorks 

SW widzi tylko powierzchnię tego zespołu (a więc pustą z korpusu)

To samo, jeśli importujesz części, będą one znajdować się w powierzchni

Musisz więc zmodyfikować części powierzchniowe, aby uzyskać objętość za pomocą narzędzia do pogrubiania

i zapisz wszystkie te części, a tym samym przerób swój montaż

@+ ;-)

Sam import części nie stanowi problemu.

Szukam rozwiązania na odzyskanie zespołu. Oczywiście mogę się ponownie złożyć, ale ponieważ nie mam planu. Nie wiem jak...

capture.png

Normalnie importowany plik będzie z pewnością pusty pod względem ograniczeń, ale mimo to dobrze "ustawiony".

W związku z tym konieczne będzie dodanie ograniczeń do części bez wpływu na wartości podstawowe.

Witam W momencie importu należy zaznaczyć opcję "Krzywa 3D lub model" i nie importować szkiców 3D. Z pamięci jest to druga opcja drugiej sekcji w imporcie. edit: ups, nie widziałem twojego sitodruku, więc problem może wynikać z faktu, że jest to MDT @+
1 polubienie

@Jose

Nie do końca rozumiem. Masz na myśli to, że musisz stworzyć części, a następnie wziąć współrzędne każdej z nich z pustego zespołu, aby je złożyć?

Myślę, że to nie zadziała, ponieważ wynik będzie pasował do tego, co otrzymam, odtwarzając części jedna po drugiej i zastępując puste pliki. Kiedy otwieram zespół, jest on "rozstrzelony".

Czy dobrze zrozumiałem?

capture.png

@Coyote

Zobacz zrzut ekranu mojej pierwszej odpowiedzi. Rzeczywiście, źle sformułowałem swoje pytanie... Przepraszam.

Jeśli jest rozstrzelony, rzeczywiście, nie działa... :/

Nie ma możliwości zainstalowania oczyszczalni ścieków zamiast DXF?

1 polubienie

@Jose

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Dla oczyszczalni ścieków. Są to pliki sprzed użycia SolidWorks. Nie mamy stanowiska w żadnym innym oprogramowaniu niż SolidWorks, DraftSight.

Nie jestem dobrym autokadyjczykiem. Czy po ponownym zainstalowaniu programu Autodesk Mechanical Desktop można wyeksportować je w formacie neutralnym?

Swoją drogą, nie do końca rozumiem różnice między Mechanicalem, Inventorem...

Wyjaśnienie różnic między wersjami zostawię innym, ale myślę, że poprzez ponowną instalację licencji i eksport zestawu w neutralnym formacie, nie powinno być żadnych problemów.

Montaż musi być jednak kompatybilny z oprogramowaniem (wersja na rok).

1 polubienie

Czy składa się z wielu części?

Jednym z rozwiązań byłoby zapisanie zespołu z "pustymi" częściami, a następnie jego zamknięcie.

Następnie zaimportuj każdą część jedna po drugiej, aby zastąpić (nadpisać) te, które składają się na zespół.

Po ponownym otwarciu zespołu powinien pojawić się poprawnie: uważaj, aby naprawić wszystkie części, ogólnie nie ma żadnych ograniczeń!

@Lucas

Oto, co wyjaśniłem w moim pytaniu: "Próbowaliśmy ponownie nakładać kawałek po kawałku i ponownie otwierać zespół z odpowiednimi częściami. Ale to nie działa, pochodzenie części się zmienia, a zespół nie ma już w ogóle swojej pierwotnej formy."

I co szczegółowo opisałem z Jose: "(...)odtwarzanie elementów jeden po drugim i zastępowanie pustych plików. Kiedy otwieram zespół, jest on "rozstrzelony"."

Uh, oczywiście opcja "Importuj dane MDT z pliku... " jest sprawdzany podczas importu?

Jeśli nie, to czy w "pustym" pliku nadal znajduje się struktura drzewa lub bryły powierzchniowe?

@Jose

Jak powiedziałem w moim pytaniu, kiedy próbuję danych "Import MDT – Mechanical DeskTop". MDT próbuje się otworzyć, ale nic więcej w oknie SolidWorks...

Spróbuj otworzyć plik DWG3D za pomocą DraftSight

Następnie eksportujesz go do SAT (funkcja eksportuje do wpisania w oknie poleceń) i wybierasz bryły

Jeśli to zadziała, to ponownie odczytaj SAT za pomocą SW

Z pamięci wydaje mi się, że tworzy kilka ciał w tym samym pomieszczeniu

Jeśli chcesz mieć zespół, możesz użyć funkcji podziału (automatycznej) i utworzyć zespół z funkcji podziału (prawy przycisk na funkcji)

Krzywy!!

@ACO

Gdy zaznaczę wszystkie elementy mojego 3D, przytrzymując prawy przycisk myszy, wchodzi wiersz poleceń. Oto wynik.

Exportsat

26 znalezionych, 26 łącznie

Brak wybranych brył, regionów lub obiektów.

Więc oczywiście nie ma eksportu.

Czy to moja metoda selekcji zawodzi?

Głupie pytanie, ale czy plik podstawowy został przetestowany w Mechanical?

Nadal dziwne jest, że żadne z wyżej wymienionych rozwiązań nie działa.

Normalnie zespół otwiera się na powierzchni, oczywiście bez żadnych ograniczeń, ale i tak się otwiera i zawiera elementy powierzchniowe, które muszą być ponownie naprężone.

W tym przypadku albo niczego nie otwiera (pusty zespół), albo w nieuporządkowany sposób, jeśli części są wcześniej zarejestrowane.

Czy podstawowy montaż nie jest ... kompromis?

Witam

Nie jestem pewien, która wersja programu AutoCAD została użyta do utworzenia pliku.

Próbowałem z wersją próbną programu Mechanical, ale nie mogę go wyeksportować w formacie, który pozwala na otwarcie go za pomocą SolidWorks.

Jeśli próbuję eksportować SAT, napotykam ten sam problem, co w przypadku Draftsight. Komunikat o błędzie informuje mnie, że żadne obiekty, ciała itp.; jest wybrany

W rzeczywistości pliki zostały utworzone za pomocą programu Autocad R14, który pochodzi z 97 roku!

O tak, rzeczywiście!!

Więc może powinniśmy ponownie otworzyć montaż na nieco nowszym Autocad, aby zapisać ponownie w DXF lub nawet STEP, jeśli to możliwe i powinno wrócić do normy :)

1 polubienie