Domyślnie importuj pliki dxf i dwg w milimetrach

Witam

Chciałbym domyślnie importować moje pliki w formacie dxf lub dwg w milimetrach.

Systematycznie odbywa się to w calach i muszę zmieniać każdą zakładkę, aby dobrze poszło.

Żmudne i bez wartości dodanej.

Czy istnieje sposób na zmianę tego ustawienia ?

Z góry dziękuję.

capture.jpg

Jakie są twoje jednostki dla części i instalacje w solidworks, jeśli są w calach, to normalne, że eksport odbywa się w calach.

(Menu Narzędzie/Opcja, a następnie zakładka Opcja dokumentu/jednostki)

2 polubienia

Jak nasz przyjaciel @ sbadenis

Mówisz o importowaniu plików DXF lub DWG

Zasadniczo, jakie są te pliki w calach w milimetrach ?

@+ ;-)

PS:

A za pośrednictwem konfiguracji solidworks, w której jednostce się znajdujesz?

2 polubienia

Moje oryginalne pliki są w mm

1 polubienie

A twój SW w czym domyślnie?

Zobacz ten link

Właściwości dokumentu - Jednostki

Określ właściwości jednostek na poziomie dokumentu. Dostępne dla wszystkich typów dokumentów.

http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/hidd_options_units_new.htm

Obejrzyj to wideo

https://www.youtube.com/watch?v=1IHgqxOs46s

@+ ;-)

1 polubienie

Sprawdza jednostki dla artykułu lub zespołu, a także dla instalacji.

W przeciwnym razie może w opcjach eksportu dwg, ale w wersji 2016 nie mam czegoś takiego.

W przeciwnym razie zaimportujesz plik dwg/dxf do jakiego oprogramowania? Czy nie byłaby to opcja lub standardowy plan, w którym importujesz plik dwg, który byłby w calach?

2 polubienia

Zamierzam sprawdzić wszystkie te opcje.

Dziękuję za odpowiedzi

Witam, gdy otwierasz plik za pomocą Solid, Cię, jak chcesz otworzyć plik. Następnie otwiera drugie okno, w którym w lewym górnym rogu znajduje się "Zaimportowane jednostki danych!"

Z drugiej strony importuję dwg jako linie.

Cdt

capture.png
1 polubienie

Witam

Jakie oprogramowanie stworzyły Twoje pliki DWG?

Aby sprawdzić, czy plik DWG jest wyrażony w mm czy w calach, można go otworzyć w programie eDrawing i wykonać pomiar. Z mojej strony plik DWG w mm utworzony w Autocad znajduje się w calach, gdy otwieram go w eDrawing, podczas gdy inny plik DWG w mm utworzony przez SW znajduje się w mm, gdy otwieram go w eDrawing. Import pliku z Autocada odbywa się domyślnie w calach w SW, podczas gdy ten z SW jest domyślnie wykonywany w mm, co wszystko to komplikuje!!

Czy podczas importowania plików DWG do oprogramowania zmieniasz inne wartości, takie jak na przykład format i skala?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Jeśli nie możesz znaleźć opcji, która pozwala wymusić wstawienie pliku dwg w mm w Solidworks, istnieje rozwiązanie makr, które pozwala to zrobić. Oto mały przykład makra, które powinno systematycznie importować plik dwg w mm, a także wyśrodkować plik dwg na arkuszu.

Więcej informacji na temat http://help.solidworks.com/2017/english/api/sldworksapi/solidworks.interop.sldworks~solidworks.interop.sldworks.isldworks~loadfile4.html.

Pozdrowienia

macroloaddwg_.swp
1 polubienie