Sporządzam plany rozmieszczenia regałów dla klienta. W tym celu otrzymuję plan budynku mojego klienta w formacie dwg, który integruję ze szkicem. Następnie ustawiłem swoje półki 3D w odniesieniu do planu 2D mojego klienta. Problem: plan mojego klienta jest kłopotliwy do zrealizowania i większość czasu spędzam na czekaniu. Czy istnieje sposób na otwarcie pliku dwg w "lekki" sposób? Próbuję przekonwertować plik dwg na dxf przez inkscape, jest trochę lepiej, ale też nie jest magiczny.
Tak więc, aby wstawić plik dwg w oprogramowaniu, nic nie może być prostsze do skopiowania/wklejenia, otwierając nowy plik oprogramowania i tworząc szkic w oprogramowaniu przy użyciu niezbędnej płaszczyzny górnej. (Uważaj na informację, że plik dxf jest większy niż plik DWG, ponieważ jest to kompresja pliku DXF).
Aby poprawić szybkość otwierania pliku, bardziej konieczne byłoby przyjęcie tylko konturu niezbędnego do ustawienia elementów w stosunku do szkicu.
Generalnie dla tego typu układu robię odwrotnie, rysuję budynek w 3d, ustawiam swoje maszyny (regały dla Ciebie), eksportuję w dwg i nakładam moje 2 dwg w oprogramowaniu 2d (drafsight, autocad lub inne), aby sprawdzić, czy jestem dobry, czy nie i dostosowuję, jeśli tak nie jest.
Importowanie dużego pliku dwg do solidworks może być naprawdę kłopotliwe i powodować opóźnienia.
W zależności od tego, w jaki sposób plik został wykonany (natywny plik dwg lub eksport innego oprogramowania), jest on mniej więcej czysty. Punktem krytycznym jest liczba jednostek. W takim przypadku najlepszą metodą jest poświęcenie trochę czasu na ręczne czyszczenie/śledzenie pliku, aby zachować tylko to, co niezbędne.