Cze wszystkim
Pozwalam sobie na stworzenie tematu, który wydaje się być związany z tematem: http://catiav5.forumactif.org/t1407-macro-pour-ajout-suppression-propriete
Muszę utworzyć mały skrypt Catia, aby zaktualizować właściwości części zespołu Catia, z dużego dokumentu Excela, który w rzeczywistości jest BOM. Chcę więc automatycznie aktualizować te właściwości i nie musieć otwierać właściwości wszystkich części jeden po drugim..! Chodzi o to, aby zidentyfikować część za pomocą jej nazwy CATIA i połączyć ją z odpowiednim wierszem w programie Excel, a następnie zaktualizować właściwości po zakończeniu identyfikacji.
Próbowałem użyć kodu z powyższego tematu, ale bezskutecznie.
Przy okazji znalazłem film, który jest dokładnie tym, czego szukam (od Excela do CATIA), ale niestety nie ma żadnej wskazówki w skrypcie.
http://youtube.com/watch?v=IvG4U_6AcNg
Z góry dziękuję za pomoc!
Kevin
Witam
Nie jestem ekspertem od "makr", przepraszam, ale obejrzałem film i jest to makro komfortowe dla użytkownika, tworzy tabelę Excela przy użyciu właściwości typu "ciąg" plików CATIA, takich jak "odniesienie", "oznaczenie", "wersja" itp.
Oszczędza to użytkownikowi wyboru polecenia tworzenia tabeli parametryzacji i ręcznego wyboru 8 właściwości (parametrów "string") i tworzy tabelę
Z wyjątkiem tego, że dobrze rozumiem , to z Excela (BOM), chcesz zaktualizować dowolny ASS Catia ?
To, co widzimy na filmie, to powiązanie między tabelą parametryzacji Excela a jej złożeniem (UNIQUE).
Bez użycia makra można zaktualizować właściwości zespołu z pliku Excel z formatowaniem (BOM). Wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć arkusz kalkulacyjny w skoroszycie, który zawiera collony ("odniesienie", "oznaczenie", "rewizja" itp.), zawartość tych kolumn jest wyodrębniana z arkusza BOM, a kolonny są powiązane z parametrami CATIA (nazwy kolonów i parametrów są takie same, jest to dość szybkie).
Witaj Franck,
Dziękuję za tę odpowiedź.
Rzeczywiście, spora część filmu pokazuje tworzenie tabeli Excela z zestawu CATIA, ale od 2:24 w filmie wykorzystuje odwrotnie, tj. aktualizację właściwości jej części.
Rzeczywiście, dobrze zrozumiałeś, chcę zaktualizować części zespołu catia dzięki mojemu plikowi Excela (BOM). Nie wiedziałem, że jest to bezpośrednio możliwe w ten sposób, czy możesz mi wyjaśnić, jak wyodrębnić informacje z mojego arkusza BOM do mojego zespołu CATIA?
Dziękuję za pomoc!
Kevin
Jest to normalne zachowanie CATIA: zmiany w tabeli parametryzacji są automatycznie odzwierciedlane w połączonych plikach CATIA.
Użycie makra ułatwia ten proces (jest przydatne, gdy robisz to codziennie).
Aby skojarzyć BOM z CATIA, należy przejść przez arkusz pośredni, który kojarzy kolumnę BOM z odpowiadającą jej kolumną o nazwie CATIA parametru.
Rzeczywiście, wydaje się, że odpowiada temu, czego szukam!
Nie wiedziałem o konfigurowalnych tablicach.
Zrobiłem więc tabelę połączoną z moim arkuszem Excela, przymierzyłem tylko jedną część i działa! Jednak kiedy przymierzam zespół, tylko właściwości zespołu są zmieniane przez pierwszy wiersz mojej tabeli w Excelu... Właściwie mam już nazwy części wprowadzonych do mojego produktu i nie mogę zmusić tej tablicy do połączenia, aby rozpoznała nazwy części, a następnie skojarzyła odpowiednie właściwości, wiesz, co mam na myśli?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!!
(Przepraszam za moje posty, nie mogę używać akcentów..)
Kevin
Najprostszym sposobem jest wygenerowanie tablicy z zestawu CATIA.
W ten sposób wszystko jest dobrze powiązane, a następnie wklej arkusz BOM do tego skoroszytu programu Excel i utwórz formuły programu Excel.
Patrzę na to, jaką mam pomoc w tym temacie.
Bardzo dobry pomysł! Po raz kolejny jest tylko zespół, który znajduje się w tabeli, czy wiesz, czy istnieje opcja sprawdzenia gdzieś, która pozwala również dodać części tego zespołu (a także części podzespołów)?
Kevin
Spójrz na punkt nr 3 tworzenie tabeli parametryzacji
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/catpart-pilote-est-famille-de-pieces-catiav5
To samo dotyczy tego samego filtra początkowego ASS (String), aby filtrować według właściwości "odniesienie", "oznaczenie", "wersja" itp.
Wybierając orientację stołu, wybrałem poziomo:
H właściwości będą znajdować się w nagłówku kolumny.
Właściwości V będą znajdować się na początku wierszy
Wybierz zgodnie z orientacją arkusza BOM
REDAGOWAĆ:
Próbowałem więc, wykonując czynności opisane w filmie, ale nie mam żadnych ustawień, jak widać na tym filmie, ponieważ chcę zmienić tylko właściwości ciągu, jak zauważyłeś.
Próbując z małym zespołem (w tym, w którym są setki części, których właściwości w końcu chcę sparametryzować) i po raz kolejny mam tylko jeden wiersz w mojej tabeli, jak widać na załączonym obrazku .
Czy wiesz, skąd to może pochodzić?
EDIT: Właśnie zobaczyłem twoją edycję, postaram się dodać wszystkie właściwości w tym przypadku, ale biorąc pod uwagę liczbę monet nie wiem, czy to zadziała
capture.png
Próbowałem i zaczyna się to naprawdę zbliżać do tego, czego chcę!
Mam jeszcze jeden mały problem, niezależnie od tego, czy jest pionowy, czy poziomy, właściwości różnych części następują po sobie, w ten sposób:
Czy wiesz, jak to naprawić?
Dziękuję za czas poświęcony mojemu małemu problemowi!
Jeśli masz dużo monet, możesz dodać dodatkowy filtr według nazwy
EDIT: Spróbuj przerobić manipulacje, ponieważ zwykle daje to.
Rzeczywiście, ja też tak mam. Jednak oto jak wygląda tablica, którą chcę uzyskać, ponieważ tak jest zbudowany mój BOM:
Wiesz, co mam na myśli? Czy to możliwe?
Po prostu zrozumiałem.
PB to sortowanie parametrów i kolejności komponentów zespołu.
Jeśli, tak jak w poprzedniej odpowiedzi, filtrujesz kolejno według nazwy, otrzymasz posortowaną kolumnę
Następnie musisz znaleźć formułę Excela, która zwraca zawartość prawego collone'a w zaznaczeniu posortowanej linii odpowiadającej wyszukiwaniu nazwy
Patrzę na to, co mogę zrobić w Excelu
To jest właśnie problem. Bardzo dobrze, dziękuję. Zamierzam też spróbować na własną rękę.
Rozwiązanie
Badania
=WYSZUKAJ.PIONOWO(STXT(A1; 2; Rozdział 11); Liść 2! A1:D4; 1; FAŁSZ)
Zwraca pierwsze 11 znaków od lewej od drugiej .
=WYSZUKAJ.PIONOWO(STXT(A1; 2; 11); Liść 2! A1:D4; 1; FAŁSZ)
Leaf 2 Zakres kapsułek lub będzie szukać
=WYSZUKAJ.PIONOWO(STXT(A1; 2; 11); Liść 2! A1:D4; Rozdział 1; FAŁSZ)
1 Kolumna nr
W moim przykładzie
1 = Kolumna liścia.2 (Numer części)
2 = Kolumna B arkusz.2 (Odniesienie)
FALSE Szukam dokładnej wartości
EDIT: Załączyłem plik Excel
formules.xlsx
Nie sądzę, żebym zrozumiał twoją wiadomość i formuły, oto co mam z twoim plikiem Excel:
Czy to jest wynik, który osiągasz?
EDIT: O ile dla mnie nie widziałem arkusza 2, patrzę na to
Zaktualizowałem przykład, ponieważ kopiowanie formuł w dół również zwiększyło zakres wyszukiwania
W rzeczywistości powinienem był zrobić kopię i wkleić formułę i tylko zmienić:
=WYSZUKAJ.PIONOWO(STXT(A1; 2; 11); Liść 2! A1:D4; Rozdział 1; FAŁSZ)
Zwiększający się numer wiersza (A.)
Litera N w kolorze collone. (Ten krok musi być w stanie ulepszyć , aby nie trzeba było go robić ręcznie).
Edit , zdecydowanie zmęczony pod koniec tygodnia, po prostu szukałem tego właściwego
formules.xlsx
Cóż, zajęło mi to trochę czasu, ale zrozumiałem twoje podejście i bardzo mi się podoba! Działa to doskonale na twoim przykładzie z Excelem.
Nie mogę jednak uruchomić funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO w programie Excel. Muszę używać funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO od tej angielskiej wersji, ale to nie działa. Widzisz błąd?
EDIT: W porządku, działa na małym montażu. Będę się z tym trochę bawił i wkrótce się odezwę.
EDIT 2: Dla małej ewolucji formuły, oto jak to wygląda:
Czasami mam nazwy części z więcej niż 11 znakami, muszę je modyfikować ręcznie, zobaczę, czy nie da się tego zautomatyzować
Dobra robota Franck, dziękuję za pomoc.
Pytanie bonusowe:
Czy możliwe jest wykonanie tej samej procedury, ale dla mas?