Korzystam z solidworks 2020 W objętości już wytłoczonej przez usuwanie materiału z jednej strony tego usuwania materii, Wykonuję wiercenie ciasne 14mm następnie wykonuję gwintowanie gwintem M16X2 poprzez nacinanie gwintu Otrzymuję wynik z gwintem, który nie jest wyśrodkowany na obrzeżach otworu. Zobacz załączone zrzuty ekranu.
W rezultacie nie mogę powtórzyć serii wiercenia gwintów,
Otrzymuję komunikat: Błędy rekonstrukcyjne Nie można utworzyć wątku z wybranymi opcjami. Przejdź do pomocy online, aby uzyskać więcej informacji.
Odpowiedziałem ci szybko, ale to nie mówi, dlaczego jest bałagan ;-)
Ważną rzeczą do zapamiętania jest to, że SW może dopasować coś tylko do istniejącej objętości lub do istniejącego szkicu. Ale w twoim przypadku klinujesz się na krawędzi, która w tej chwili jest nadal wirtualna, więc w przybliżony sposób umieszcza twoją dziurę.
Analogicznie, gdy tworzysz fazę, istnieje ona tylko wtedy, gdy ją sprawdzisz. Przed walidacją jest to tylko obraz.
Nienawidzę tej funkcji, pomocy w przebijaniu, a zwłaszcza ich sposobu wykonywania (p .... n) szkic 3D ( do c.. ) całkowicie nielogiczny) Używam go tylko do stukania. W przypadku każdego innego tolerowanego otworu lub otworu używam klasycznego szkicu o prawidłowych wymiarach.
Jeśli celem jest tylko wizualna reprezentacja bez celu druku 3D, asystent wiercenia doskonale spełnia swoje zadanie, a przedstawienie jest zgodne ze standardem wzornictwa przemysłowego.
Gdybyś zdecydował się na wykonanie części z dużą ilością gwintowania, a wszystkie te otwory były modelowane z pełnym gwintem, płakałbyś, że twoja maszyna nie się do przodu.
@Zozo_mp: Nie rozumiem twojej uwagi na temat szkicu 3D w kreatorze wiercenia. Wykonuję szkic 3D tylko do wiercenia z niepłaskich kształtów lub bardzo szczególnych przypadków, w przeciwnym razie jest to klasyczny szkic 2D.
Witam, wracając do twojego wrażenia braku wyśrodkowania jest całkiem normalne, twoja nić musi w pewnym momencie wejść w materiał, a ponieważ podąża za spiralą, widzisz początek nici i im bardziej schodzisz w dół, tym bardziej będzie ona ukryta po przeciwnej stronie. Spójrz na swój pokój w trybie przewodowym, lepiej zrozumiesz.
Tam to, co widzisz, to atak sieci i będziesz miał to samo po drugiej stronie, jeśli się odblokowuje.
Oto zdjęcie, które może pomóc lepiej zrozumieć to fałszywe wrażenie.
Po wybraniu stuknięcia i wybraniu lokalizacji przycisk zostanie nazwany Szkic 3D.
Ale tak jak Ty, robię szkice 2D, ale łatwiej byłoby mi najpierw zrobić szkic, a potem powiedzieć, jaki rodzaj wiercenia. Można się przyzwyczaić do wszystkiego, nawet jeśli późniejsze wykonanie szkicu jest regularnym źródłem drobnych błędów, ponieważ po jego zakończeniu trzeba ponownie skalibrować otwory w szkicu.
Inna opcja: podchodzę do tego jak do kija, co jest nadal możliwe, lub bardziej niepokojąca sztywność psychiczna (hihihi!!!)
Nie pozwolę sobie na stwierdzenie, że robisz to jak klamkę, ale tylko, że nie trzymasz jej prawidłowo ;-): Musisz tylko wybrać twarz, na której kładziesz swoje otwory *przed* wywołaniem funkcji, a potem, magia (nie, nie robi się kawy), ale to już nie jest kwestia szkicowania 3D, jesteś w klasycznym trybie szkicu 2D.
Jeśli uważnie przeczytasz wiadomość SW, zobaczysz, że daje ona Ci wybór: kliknij na powierzchnię, aby umieścić otwory / aby utworzyć otwory na wielu powierzchniach, kliknij na Szkic 3D. W tym momencie nadal możesz wybrać swoją twarz i wykonać klasyczny szkic 2D.
Tak więc w tym miejscu składam państwu bardzo, bardzo wielkie gratulacje , a szczególnie bardzo dziękuję za to jasne wyjaśnienie.
Ponadto nasi koledzy zauważą, że dbasz o moje zdrowie, ponieważ ta cecha irytowała mnie do tego stopnia : co generowało, jak wiesz, stres potyliczny szkodliwy dla cząsteczek wewnątrzgałkowych i tak było, dopóki nie zdziesiątkowałeś moich ślepych oczu na prostotę rzeczy.
Myślę, że będę go częściej używał i zostawię okrąg na szkicu, aby zrobić otwór, co uprości generowanie wymiarów w MEP i pozwoli bez wysiłku korzystać ze standardowych symboli wierteł.
Podsumowując: Dziękuję, że zareagowałeś na moją uwagę i tym samym pomogłeś mi wydostać się z moich archaicznych schematów myślenia na desce kreślarskiej. ;-) ;-) ;-)