Niemożliwe jest wykonanie prawidłowego wiercenia trawiastego

Witam
Pozwól, że wyjaśnię:

Korzystam z solidworks 2020
W objętości już wytłoczonej przez usuwanie materiału
z jednej strony tego usuwania materii,
Wykonuję wiercenie ciasne 14mm
następnie wykonuję gwintowanie gwintem M16X2 poprzez nacinanie gwintu
Otrzymuję wynik z gwintem, który nie jest wyśrodkowany na obrzeżach otworu.
Zobacz załączone zrzuty ekranu.

W rezultacie nie mogę powtórzyć serii wiercenia gwintów,

Otrzymuję komunikat:
Błędy rekonstrukcyjne
Nie można utworzyć wątku z wybranymi opcjami.
Przejdź do pomocy online, aby uzyskać więcej informacji.

Czy mógłbyś mi pomóc

resultatpercagefiletage.jpg

Dodatkowe informacje:

Zaznaczam, że jeśli wykonam te same operacje na powierzchni prostej bryły woluminu, działa ona poprawnie.

Czy to może wynikać z mojej strony z tymi usuwaniami materiału ukośnie ze szkicu 3D????

Z góry dziękuję za przyszłą pomoc

Witam

To normalne, że musisz wykonać szkic do gwintowania i użyć tego samego szkicu do otworu.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj @Pierre.Deudonne

Odpowiedziałem ci szybko, ale to nie mówi, dlaczego jest bałagan ;-)

Ważną rzeczą do zapamiętania jest to, że SW może dopasować coś tylko do istniejącej objętości lub do istniejącego szkicu. Ale w twoim przypadku klinujesz się na krawędzi, która w tej chwili jest nadal wirtualna, więc w przybliżony sposób umieszcza twoją dziurę.

Analogicznie, gdy tworzysz fazę, istnieje ona tylko wtedy, gdy ją sprawdzisz. Przed walidacją jest to tylko obraz.

Nienawidzę tej funkcji, pomocy w przebijaniu, a zwłaszcza ich sposobu wykonywania (p .... n)  szkic 3D  ( do c.. ) całkowicie nielogiczny) Używam go tylko do stukania. W przypadku każdego innego tolerowanego otworu lub otworu używam klasycznego szkicu o prawidłowych wymiarach.

Pozdrowienia

3 polubienia

Tak, ale jeśli po wierceniu wybierzesz gwint, musisz wybrać krawędź.

Próbowałem wybrać szkic, ale to nie działa.

Ostatecznie zdecydowałem się na funkcję wiercenia, wybierając otwór gwintowany z odwzorowaniem gwintu.

Jest to reprezentacja cieniowanych gwintów, która ma mniejsze znaczenie niż gwint cięty lub wytłaczany.

Ale hej>>> z braku drozdów zadowalamy się kosami!!

Dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli celem jest tylko wizualna reprezentacja bez celu druku 3D, asystent wiercenia doskonale spełnia swoje zadanie, a przedstawienie jest zgodne ze standardem wzornictwa przemysłowego.

Gdybyś zdecydował się na wykonanie części z dużą ilością gwintowania, a wszystkie te otwory były modelowane z pełnym gwintem, płakałbyś, że twoja maszyna nie się do przodu.

@Zozo_mp: Nie rozumiem twojej uwagi na temat szkicu 3D w kreatorze wiercenia. Wykonuję szkic 3D tylko do wiercenia z niepłaskich kształtów lub bardzo szczególnych przypadków, w przeciwnym razie jest to klasyczny szkic 2D.

6 polubień

Ok, ale ostatecznie zdecydowałem się na funkcję wiercenia, wybierając otwór gwintowany z reprezentacją gwintu.

Witam, wracając do twojego wrażenia braku wyśrodkowania jest całkiem normalne, twoja nić musi w pewnym momencie wejść w materiał, a ponieważ podąża za spiralą, widzisz początek nici i im bardziej schodzisz w dół, tym bardziej będzie ona ukryta po przeciwnej stronie. Spójrz na swój pokój w trybie przewodowym, lepiej zrozumiesz.

Tam to, co widzisz, to atak sieci i będziesz miał to samo po drugiej stronie, jeśli się odblokowuje.

Oto zdjęcie, które może pomóc lepiej zrozumieć to fałszywe wrażenie.

4 polubienia

Hello@stefbeno

Po wybraniu stuknięcia i wybraniu lokalizacji przycisk zostanie nazwany Szkic 3D.

Ale tak jak Ty, robię szkice 2D, ale łatwiej byłoby mi najpierw zrobić szkic, a potem powiedzieć,  jaki rodzaj wiercenia. Można się przyzwyczaić do wszystkiego, nawet jeśli późniejsze wykonanie szkicu jest regularnym źródłem drobnych błędów, ponieważ po jego zakończeniu trzeba ponownie skalibrować otwory w szkicu.

Inna opcja: podchodzę do tego jak do kija, co jest nadal możliwe, lub bardziej niepokojąca sztywność psychiczna  (hihihi!!!)

;-)    Pozdrawiam  ;-)

Dziękuję za twoje oświecone odpowiedzi

Nie pozwolę sobie na stwierdzenie, że robisz to jak klamkę, ale tylko, że nie trzymasz jej prawidłowo ;-): Musisz tylko wybrać twarz, na której kładziesz swoje otwory *przed* wywołaniem funkcji, a potem, magia (nie, nie robi się kawy), ale to już nie jest kwestia szkicowania 3D, jesteś w klasycznym trybie szkicu 2D.

Jeśli uważnie przeczytasz wiadomość SW, zobaczysz, że daje ona Ci wybór: kliknij na powierzchnię, aby umieścić otwory / aby utworzyć otwory na wielu powierzchniach, kliknij na Szkic 3D.
W tym momencie nadal możesz wybrać swoją twarz i wykonać klasyczny szkic 2D.

(Przepraszam za wersję francuską)

1 polubienie

Witam @stefbeno

Tak więc w tym miejscu składam państwu bardzo, bardzo wielkie gratulacje , a szczególnie bardzo dziękuję za to jasne wyjaśnienie.

Ponadto nasi koledzy zauważą, że dbasz o moje zdrowie, ponieważ ta cecha irytowała mnie do tego stopnia : co generowało, jak wiesz, stres potyliczny szkodliwy dla cząsteczek wewnątrzgałkowych i tak było, dopóki nie zdziesiątkowałeś moich ślepych oczu na prostotę rzeczy.

Myślę, że będę go częściej używał i zostawię okrąg na szkicu, aby zrobić otwór, co uprości generowanie wymiarów w MEP i pozwoli bez wysiłku korzystać ze standardowych symboli wierteł.

Podsumowując: Dziękuję, że zareagowałeś na moją uwagę i tym samym pomogłeś mi wydostać się z moich archaicznych schematów myślenia na desce kreślarskiej.   ;-)   ;-) ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Monsieur jest taki dobry :-))