Importowanie plików

Witam

Nie można zaimportować plików z SpaceClaim do SolidWorks,

Czy masz rozwiązanie?

Pozdrowienia

Witam

Nie wydaje się zaskakujące, że nie można bezpośrednio otwierać plików SpaceClaim w SolidWorks. Odwrotna sytuacja z pewnością musi przedstawiać ten sam problem.

Aby przełączyć się z jednego oprogramowania na drugie, najłatwiej jest użyć neutralnego formatu, takiego jak Iges, Step lub Parasolid. Odzyskany plik nie ma już drzewa konstrukcyjnego i pokazuje martwą objętość i/lub obiekty powierzchniowe.

Istnieją bezpośrednie bramki, które często są płatne, takie jak CrossManager firmy Datakit, ale które nie wydają się zarządzać SpaceClaim http://www.datakit.com/fr/cross_manager.php .

2 polubienia

Witam i dziękuję Benoît,

Próbowałem więc zapisać moje pliki w Step, ale nadal się nie udało.

Nawiasem mówiąc, nie mogę nawet zapisać plików SolidWorks  i generuje komunikat o błędzie, a następnie zamyka program.

Nie ma powodu, dla którego nie można otworzyć lub zapisać STEP z SolidWorks. Jest to operacja, którą każdy wykonuje niemal codziennie (części klienta, części handlowe,...).

Której wersji SolidWorks używasz? Rok i SP. Możesz się tego dowiedzieć, przechodząc do ? /Przy okazji. Czy jest to wersja ogólnokrajowa, czy wersja próbna?

Dla Państwa informacji, oczyszczalnia ścieków jest dostępna w 2 wersjach: 203 i 214. Wśród innych różnic 203 nie pasuje do kolorów.

2 polubienia

Dobry wieczór Benoît,

Tak, korzystam z wersji próbnej przed ewentualnym zakupem.

To powiedziawszy, używam wersji SP4 2015.

Pozdrowienia

Nie jest winna wersja: używam dokładnie tej samej.

Spróbuj wykonać naprawę instalacji SolidWorks. Możesz także wypróbować inny format nagrywania i otwierania, aby zrozumieć, skąd bierze się problem. Wypróbuj na przykład Iges lub Parasolid.

1 polubienie

Wnioski Tak, jest to możliwe dzięki dodatkom SpaceClaim

zobacz ten link http://www.spaceclaim.com/fr/Products/ANSYSSpaceClaim.aspx

Śmieszny filmik

https://www.youtube.com/watch?v=iDg5UTxXqqg

Faktem jest, że SolidWorks jest bazą Parasolid, więc każdy Parasolid powinien być w stanie odczytać i zrozumieć

Onshape dla wszystkich, właśnie obejrzałem filmy, jest dość blefujący i jest darmowy

https://www.onshape.com/learn/essential-training-series#!lesson-number=4&title=notions-de-base-de-l-assembl-e

@+ ;-)

Przedmiot: Benoit

Próbowałem naprawić SW, ale zawsze jest tak samo... Nie można zaimportować i/lub zapisać!

Próbowałem w IGES, nic do roboty...!

1 polubienie

zobacz ten link linia do eksportu projektu lub rewizji 3D, między innymi wszystko jest tam zdefiniowane

Aby wyeksportować projekt 3D lub rewizję

1. Wybierz Zapisz jako z menu Aplikacja.

Możesz także nacisnąć F12 lub Ctrl+Shift+S.

Przed wyeksportowaniem go do innego formatu należy zapisać projekt jako dokument DesignSpark Mechanical.

2. Wybierz typ pliku z listy rozwijanej Zapisz jako.

3. W zależności od wybranego typu pliku w oknie Zapisz jako pojawią się dodatkowe opcje.

• Zapisz jako kopię , jeśli chcesz utworzyć kopię zapasową komponentów zewnętrznych, do których odwołuje się projekt, przy użyciu nowych nazw lub zastąpić komponenty zewnętrzne innymi komponentami zewnętrznymi. Musisz kliknąćZasoby w tym celu.

• Odwołania do wyświetlania wszystkich komponentów zewnętrznych, do których odwołuje się plik. Wybierz jeden lub więcej komponentów zewnętrznych i kliknij przycisk Przeglądaj , aby zmienić nazwę lub zastąpić komponenty.

• Opcja Zamień jednostki jest dostępna podczas eksportowania niektórych typów plików. Wybierz jednostki z listy.

• Opcje , aby również ustawić domyślne opcje eksportu dla wybranego typu pliku.

• Zoptymalizuj dane podczas eksportu , aby oczyścić zaznaczone krawędzie i krzywe podziału podczas eksportowania danych.

Ukryte linie są eksportowane z domyślną grubością. Komponenty zachowują swoje wiązanie symetrii podczas eksportowania.

W przypadku plików CATIA, Parasolid, STL i STEP można wybrać wersję lub protokół do zapisania. Możesz także ustawić domyślne opcje eksportu, klikając Opcje .

Można zapisywać dokumenty zawierające tylko krzywe szkicu w formatach binarnych ACIS (.sab), tekstowych ACIS (.sat), Parasolid, CATIA, IGES, STEP i VDA. Możesz importować i eksportować wolne punkty dla formatów Rhino, PDF, ACIS, IGES, JT Open, Parasolid, STEP i VDA.

Po zapisaniu projektu DesignSpark Mechanical zaimportowane projekty o identycznych nazwach plików otrzymują unikatowe nazwy plików. Na przykład w przypadku zaimportowania nazw nazwa.prt i nazwa.asm pliki te są zapisywane jako nazwa.scdoc i nazwa2.scdoc.

4. Przejdź do folderu i wpisz nazwę pliku w oknie dialogowym.

5.  Kliknij Zapisz.

Zobacz ten link  : http://help.spaceclaim.com/DSM/2012.1/fr/Importing_and_exporting.htm

@+ ;-)

8-| A więc tam... Normalnie powiedziałbym, żebyś zadzwonił na infolinię swojego dealera, ale ponieważ korzystasz z wersji próbnej...

Czy "majstrowałeś" przy opcjach, pobrałeś plik konfiguracyjny (plik sldreg) od kolegi, czy z internetu? W najgorszym przypadku spróbuj zresetować ustawienia SolidWorks, ale jest to trochę desperackie rozwiązanie!

1 polubienie

@Benoit, czy nie może to wynikać z faktu, że jest to wersja próbna? Podobają Ci się wszystkie opcje, które nie są możliwe, czy coś w tym stylu?

@coin37coin,

To był mój pomysł na początku, ale najwyraźniej wszystkie funkcje są dostępne zgodnie z kilkoma linkami, które o tym mówią. I ogólnie rzecz biorąc, gdy funkcja nie jest dostępna, nie jest widoczna ani wyszarzona, ale tutaj powoduje awarię według Davida. :/

Lub... Byłaby to niekompatybilność ze SpaceClaim??? To i tak byłoby zaskakujące!

1 polubienie

Dobry wieczór Benoît,

Zainstalowałem wersję próbną na okres jednego miesiąca bez zmiany czegokolwiek w ustawieniach, uspokajam.

Chciałbym więc zamodelować łuk dwucylindryczny i rozłożyć go poprzez rozdzielenie sekcji, ale nie wiem czy jest to możliwe...

Czy Twoim zdaniem powinienem skontaktować się z firmą, która wydała mi tę wersję?

Serdecznie pozdrawiam.

David, jeśli chodzi o twoje problemy z konwersją i otwarciem STEP, tak, jeśli jesteś w kontakcie ze sprzedawcą, skontaktuj się z nim. Na zasadach komercyjnych powinien Ci odpowiedzieć: w obecnej sytuacji nie możesz przetestować wszystkich funkcji SolidWorks.

Jeśli masz trudności z modelowaniem i przetwarzaniem rozłożonego łokcia, zamiast tego otwórz inne pytanie. Wielu już zadało sobie pytania na ten temat i będzie w stanie Ci pomóc. Możesz także rozpocząć wyszukiwanie, powinieneś znaleźć kilka pytań z przykładami.

2 polubienia

Witaj Benoît,

Skontaktowałem się więc z moim dealerem i wyjaśniłem mój problem, aby technik mógł się ze mną skontaktować.

Normalnie powinienem mieć dostęp do wszystkich funkcji.

Dziękuję.

1 polubienie