Witam
Na płaszczyźnie muszę utworzyć wskazówkę za pomocą dymków skojarzonych z niestandardowymi właściwościami elementów oznaczonych podpowiedzią. Są to różne rodzaje elementów:
- Części pierwszego poziomu w drzewie budynków
- części w podzespole
-Podzbiory
Podjąłem kilka prób zmiany opcji BOM podzespołów (ukryj, pokaż, promuj), powiązanych tylko z częściami lub BOM-ów najwyższego poziomu, ale wyniki są niespójne (patrz załączone ilustracje).
Czy kiedykolwiek miałeś te problemy? Czy istnieje możliwość (od)sprawdzenia? Czy jest to błąd SOLIDWORKS?
Dziękuję za odpowiedzi.
2020-09-16_13h36_56.png
Zapomniałem określić SW2016 SP5.0
Czy ktoś miał ten problem?
Ponownie podnoszę tę kwestię. Proszę: odpowiedź...
Zrób konkretny przykład, który dołączasz (Montaż + części + MEP) i wskazujesz, które linie powodują problemy i co chciałbyś mieć.
Będzie to bardziej znaczące niż Twój obraz, który nie jest zbyt jasny co do Twoich potrzeb (zbyt wiele rzeczy, prośba staje się trudna do zrozumienia)
1 polubienie
Dziękuję sbadenis.
W załączeniu znajdują się pliki.
Niespójności:
- tylko w BOM powinienem mieć dla podzbioru "ukryj" bąbelki 3 i A2
- w nomenklaturze poziom 1° powinienem mieć dla podzbioru "promuj" bąbelki 3 i P1 dla górnego pomieszczenia, a następnie 4 i P2 dla dolnego pomieszczenia...
nomenclatures.rar
Witam
Nawet z częściami nie jest łatwo to zrozumieć.
Nie masz 3 sztuk w swoich zespołach. Nie rozumiem, w jaki sposób SW znajduje 3 ds twoją część MEP.
W zestawieniu komponentów SW umieszcza zespół 2 jako część ?!??
czy to na 1. poziomie, czy tylko w pokoju... Czy zrobiłeś sztuczkę, aby uzyskać ten wynik? (Nie wiem)
W przypadku zespołów należy kliknąć prawym przyciskiem myszy konfigurację, która jest wywoływana na rysunku, a następnie Właściwości.
Masz możliwość wyboru nomenklatury z 3 opcjami:
- Pokaż: Twoja nomenklatura powinna "przejść" przez Twój podzbiór. Oznacza to, że jeśli zestawienie komponentów składa się tylko z części, powinno pokazywać tylko części składowe podzespołu, a nie podzespół (górny obraz OK). Jeśli twoja nomenklatura to 1. poziom, idzie w górę podzbioru (dolny obraz OK). W moim przykładzie jest to podzbiór a1.
-Ukryj: Twoja nomenklatura musi kończyć się na poziomie Twojego podzbioru i nie pokazywać jego części składowych, niezależnie od nomenklatury. W moim przykładzie jest to podzbiór a2. Na dolnym obrazie wszystko jest w porządku, BOM pokazuje mi podzbiór a2, a oznaczenia są dobre, czy to z bąbelkiem "numer przedmiotu", czy z bąbelkiem "właściwość niestandardowa, nazwa części". Na górnym obrazie BOM pokazuje mi podzbiór a2, Ale bąbelki są nieharmonijne. Bąbelek "numer artykułu" (3) mówi mi o podzbiorze, podczas gdy bąbelki "właściwość niestandardowa , nazwa części" mówią mi o częściach składowych...
-Promuj: Twoja nomenklatura musi przejść przez podzespół , a nie pokazywać tylko jego części składowe, niezależnie od nomenklatury. W moim przykładzie jest to podzespół a3. Na górnym obrazie wszystko jest w porządku, BOM daje mi części p1 i p2, a rejestracje są dobre, czy to z bąbelkiem "numer przedmiotu", czy z bąbelkiem "właściwość niestandardowa, nazwa części". Na dolnym obrazie BOM pokazuje mi części p1 i p2, Ale bąbelki są nieharmonijne. Bąbelki "Numer elementu" (3) wskazują części P1 i P2, podczas gdy bąbelki "Właściwość niestandardowa, nazwa części" wskazują podzbiór...
Nie znałem "koszerności", nigdy go nie używałem. (nawiasem mówiąc, nazywa się to "ukryciem" w opcjach BOM...)
Używam tylko słów "pokaż" i "promuj".
Z drugiej strony, jeśli chodzi o nomenklaturę, to działa, jeśli jestem na 1 poziomie lub na liście w zakładce. Bulgotanie jest poprawne dla numerów graficznych i imiennych. (Strefa SW2020)
Ale w nomenklaturze "tylko części": numer artykułu jest poprawny, ale bąbelek z nazwą części jest nadal powiązany z częścią.
Może ktoś będzie miał jakiś pomysł.
Prawie szybka analiza w ramach sw2018 ta sama obserwacja, nie martwi się o numery artykułów, które następują po opcjach ukrywania promowania, z drugiej strony właściwości niestandardowe nie muszą przestrzegać tych reguł, a zatem w każdym przypadku wyświetlają własność części. (bez względu na to, czy ukrywać, czy awansować)
Dziękuję za odpowiedź. Szkoda, że SW nie ujednolicił tych funkcji.