Niezgodność systemu Windows 11 i SOLIDWORKS

Cze wszystkim

Pragniemy poinformować, że system Windows 11 nie jest obecnie obsługiwany przez SOLIDWORKS. Czekając, aż kompatybilność będzie skuteczna, radzimy poczekać z aktualizacją systemu Windows 11. Oficjalne wsparcie zostanie uwzględnione w jednym z nadchodzących dodatków Service Pack SOLIDWORKS 2022. Do tego czasu zalecamy kontynuowanie pracy z systemem Windows 10 i przekazanie tych informacji do działu IT.

Aby uzyskać więcej informacji na temat bieżących wymagań systemowych, odwiedź oficjalną stronę pomocy technicznej SOLIDWORKS: https://www.solidworks.com/de/support/system-requirements

Jeśli masz jakiekolwiek pytania, nie wahaj się skontaktować z osobą kontaktową w Visiativ lub z działem pomocy technicznej, tworząc zgłoszenie na platformie. 

Pozostajemy do Państwa dyspozycji, 

Coralie 

2 polubienia

Dziękujemy@Coralie 

@ All i @ All

Zwłaszcza, że trzeba pilnie czekać! Po tym, jak kilka moich komputerów otrzymało wiadomość (test systemu Windows 11), uruchomienie testu daje informację zwrotną, że maszyna nie będzie zgodna (bez mówienia, co jest nie tak).

Problem polega na tym, że ta wiadomość pojawia się nawet na nowych lub najnowszych komputerach.
Skontaktowałem się więc z dwoma ekspertami IT, którzy powiedzieli mi, że to normalne.

Gloupss!! po wyjściu z omdlenia!

Powiedzieli mi, że jest to powszechne w przypadku Croq$oft, ponieważ definiują idealne warunki dla swojego systemu operacyjnego, nie martwiąc się zbytnio o mnogość urządzeń i ultra-mnogość oprogramowania.

Zauważ, że wykonując test, odzyskują wszystkie przypadki pseudo niezgodności dla kolejnych wersji, klasyfikując te najbardziej krytyczne i integrując równolegle niezgodności głównych wydawców, takich jak Solidworks i inni.

Wielcy wydawcy będą modyfikować swoje oprogramowanie marginalnie (w przypadku starego lub nieortodoksyjnego programowania lub głupich bibliotek DLL), a w przypadku dużego PB to Croq$oft rozwiąże problem.

Wskazuje to tylko, że nie jest już możliwe zarządzanie złożonością tylko dla Croq$oft

Dla użytkowników Solidworks Windows 11 nie przynosi absolutnie nic, dopóki Solidworks nie poradzi sobie z najbardziej rażącymi niezgodnościami, chociaż SW od dłuższego czasu testuje wersje Alpha i Beta W11

SW nie będzie wprowadzać niektórych z bardzo specjalnych nowych funkcji W11 przez kolejny rok lub dwa. Z drugiej strony, kto dziś powie, że W11 przyniesie do naszych biznesów przez SW.

Pozdrowienia

6 polubień

Witam

Dla informacji, SW2022 działa z Win11 (mam użytkownika, któremu zrobiłem tę instalację w celu przetestowania i działa dobrze).

Ale hej, ponieważ nie jest to oficjalne, nic nie mówi, że nie ma dużego problemu, z którym jeszcze się nie zetknęliśmy.

(Jedyny zauważony problem bezpośrednio związany z W11 = PDM Search = > awaria Eksploratora Windows.)

Biorąc pod uwagę bardzo słabą stabilność wersji SP0/1/2 SW2022, niekompatybilność z W11 jest szczegółem.
Miejmy nadzieję, że wkrótce będziemy mieli stabilny SW2022 kompatybilny z W11.

Witam
Czy masz rozwiązanie do wyszukiwania w PDM za pomocą win 11?

Jesteśmy na solidworks 2019.

Dziękujemy za Twoją opinię.

Rozwiązaniem jest nie instalowanie W11 i zachowanie W10.

W przeciwnym razie poczekaj na aktualizację na rok 2022. W 2019 roku nigdy nie będzie kompatybilny, ponieważ nie ma już SP

1 polubienie

Witam

Wydaje mi się, że przeczytałem, że Windows 11 jest obsługiwany przez Dassault z SolidWorks 2022 SP2, ale że pilnie trzeba czekać na bardziej stabilną wersję SP od SolidWorks? https://www.solidworks.com/fr/support/system-requirements

Dziękujemy za Twoją opinię

Witam

Zazwyczaj stabilne wersje są wydawane z dodatkiem SP3 i nowszych. Ale hej, z oprogramowaniem od lat, nawet SP5 może mieć swój udział w błędach, do tego stopnia, że wypuszcza 5.1 w nagłych wypadkach, więc dobrze.

Wszystko zależy od tego, czy w ciągu roku można łatwo zmienić stwardnienie rozsiane. U nas tak nie jest, więc od dłuższego czasu działamy w wersji n-1 SP5 (2021SP5 w tej chwili, na początek 2023 roku przejdziemy na 2022 rok).

1 polubienie