Zwiększanie wymuszonego przemieszczenia (SolidWorks)

Cze wszystkim

W badaniu symulacyjnym chciałbym stworzyć przemieszczenie wymuszone po pewnym kroku, aby ostatecznie uzyskać wykres tego wymuszonego przemieszczenia w funkcji przemieszczenia wynikającego z mojej geometrii.

Pozwólcie, że wyjaśnię: mój kawałek to lekko wypukły metalowy pasek o długości 30 mm / szerokości 10 mm / grubości 0,2 mm. Kiedy nakładam wymuszone przemieszczenie (na jego grubość) wzdłuż, kawałek wygina się w środku (patrz zdjęcie). Celem mojej pracy jest uzyskanie krzywej wymuszonego przemieszczenia w funkcji wynikowego przemieszczenia (na czerwono na zdjęciu), problem polega na tym, że muszę zrobić 10 symulacji z 10 różnymi wymuszonymi przemieszczeniami, jeśli chcę uzyskać 10 punktów na mojej krzywej.

Czy istnieje sposób na wykonanie w jednej symulacji wymuszonego przemieszczenia zwiększanego o zdefiniowaną wartość, aby ostatecznie uzyskać ten wykres?

Z góry dziękuję :)

sans_titre.jpg

Witam

Tak oczywiście! Uruchom badanie projektowe w zakładce symulacja, a na dole okna pojawi się baner, na którym możesz wprowadzić zmienne. To wszystko! To dość intuicyjne

2 polubienia

Nikiel!

Dziękuję!

Przepraszam za podwójny post, ale jeden problem często prowadzi do drugiego :/

Istotnie, zdefiniowałem wymuszone przemieszczenie mojego badania statycznego jako parametr mojego badania projektowego. W zakładce "zmienna" wpisuję swój ruch, a także jego granice i wysokość. Potem limit nałożony trochę arbitralnie, bo chcę po prostu wykres narzuconego przemieszczenia w funkcji wynikowego przemieszczenia. Dlatego przyjmuję granicę wynikowego przemieszczenia: mniej niż 10 mm (badanie na ogół nie przekracza 3 mm). Co do reszty, nie wybieram żadnych celów. (patrz zdjęcie)

Następnie w opcjach wybieram "Szybkie wyniki" a następnie klikam "Uruchom". W tym momencie wiadomość zobowiązuje mnie do korzystania z rezultatów w wysokiej jakości! Ponieważ nie mogę odmówić, kontynuuję symulację. Po otrzymaniu wyników nie można "ustawić lokalnego wykresu trendu". Pojawia się komunikat informujący mnie, że nie są one dostępne z wysokiej jakości symulacją ze względu na aktywne scenariusze, podczas gdy byłem do tego zmuszony!

Próbowałem zrobić to samo z zakładką "Tabela", ale to samo.

Masz pomysł? Z góry dziękuję:D

sans_titre.jpg

Dawno nie korzystałem z tego narzędzia, ale wydaje mi się, że nie musisz wpisywać narzuconego limitu, jeśli go nie potrzebujesz. Limity są maksymalnymi wprowadzonymi wartościami minimalnymi.

W najgorszym przypadku spróbuj wpisać maksymalnie 2 minimalne wartości i to wszystko, bez kroków.

W przeciwnym razie sprawdź, czy opcja "długie przemieszczenia" jest włączona w opcjach rdm.

W załączeniu znajduje się krótkie badanie, które przeprowadziłem. Powinno to pasować do Twojej aplikacji.

test.zip

Udało mi się uzyskać pożądaną krzywą!!

Dziękuję za radę!