Informacje SOLIDWORKS: Koniec licencji "online" SOLIDWORKS

Witaj @tous, 

Otrzymaliśmy informację od SOLIDWORKS dotyczącą zaprzestania licencjonowania online ;  

Niniejsza informacja wejdzie w życie 12 lutego 2022 r

Aby uzyskać więcej informacji, w załączeniu znajduje się oficjalny komunikat SOLIDWORKS oraz praktyczny arkusz.  

Możesz również uzyskać dostęp do artykułu informacyjnego: PRZECZYTAJ ARTYKUŁ 

W przypadku problemów skontaktuj się z działem wsparcia platformy lub obsługą klienta iCare pod numerem 09 69 322 223

Miłego dnia wszystkim, Coralie 

fp-solidworks-fin_de_la_licence_online.pdf
solidworks_online_licensing_discontinuation.pdf
2 polubienia

Szkoda, to dobry system zarządzania licencjami.

4 polubienia

Pomimo kilku błędów.
Naprawdę szkoda!

3 polubienia

Nie słyszałem o tym specjalnie.
Biorąc pod uwagę cechy wymienione w kolejności dyskusji, mogło to być interesujące.

W efekcie mam wrażenie, że brak adopcji związany jest głównie z brakiem komunikacji.

2 polubienia

Witam, czy istnieje alternatywa wykorzystania licencji w pracy zdalnej? Na razie nie widziałem żadnych innych rozwiązań (szczególnie na forum amerykańskim, gdzie jest sporo reakcji).

1 polubienie

Hello@Tony_73

Tak, wystarczy skorzystać z dezaktywacji dezaktywacji na danej stacji roboczej. Wystarczą trzy kliknięcia!

Z drugiej strony nie można zapominać o wykonywaniu pracy w biurze lub w miejscu telepracy, ponieważ potrzebne jest dobrowolne działanie na ostatnim używanym stanowisku pracy.

Podobno działa tylko w jednym użytkowniku i nie mam pojęcia, jak to działa w środowisku PDM z intranetem.

activation_desactivation_licences.jpg
2 polubienia

Dziękuję @Zozo_mp jednak ten manip jest ograniczony liczbę razy (999), nie wspominając o ryzyku zapomnienia. Może to pomóc, ale w przypadku pracy zdalnej nie jest to tak naprawdę opłacalne.

Witam @Tony_73 

To temat do dyskusji ;-)

Rzeczywiście, w 2021 r. było tylko 254 dni roboczych bez płatnego urlopu i RTT łącznie.

Co oznacza 999 / 254 = 3,9 zmian dziennie w najgorszym przypadku, gdy pracujesz w biurze przez pół dnia i jeden dzień w domu (gdzie indziej).

Myślę, że już nie jest źle.  ;-)

Pozdrowienia