Automatyczne wstawianie obszarów/obszarów

Witam ponownie,

Chciałbym "ocenić" powierzchnie, nie mogę znaleźć jak to zrobić w DraftSight.

Pozwól, że wyjaśnię: wiem, jak uzyskać obszar danej powierzchni, ale pojawia się on w oknie poleceń. Chciałbym, aby ten pomiar był wyświetlany na mapie i był "powiązany" z powierzchnią. Tak więc, gdy następuje zmiana, obliczenie powierzchni jest zmieniane automatycznie. 

Czy jest to możliwe w DraftSight?

Dziękuję

Czy to ja, czy nie widzę odpowiedzi z obozu Fab? ;)

Dobry wieczór lysdemai

To normalne, jak miły jest fabcamp: pisze ładnym atramentem, który, jak wszyscy wiedzą, jest niewidoczny.

Ale ta odpowiedź jest z pewnością interesująca. Poczekajmy, aż odzyska swój  tusz ;-)

2 polubienia

Haha!

To, co byłoby naprawdę miłe, to rozwiązanie mojego problemu z powierzchnią... :)

Będziesz musiał zadowolić się tym, co może Ci zaoferować oprogramowanie 

Podałem Ci X linków do tego logu 

Spójrz również, jak postępować na Autocrad

Jest to częściowo ten sam sposób postępowania 

Masz narzędzie stworzone tylko do kontroli 

Więc to od Ciebie zależy, czy pobierzesz te informacje i zapiszesz je w warstwie 

@+

Dziękuję gt22 za odpowiedź, ale nie sądzę, żebym zadał pytanie, które zostało już zadane tysiąc razy lub rozwiązane. 

Obejrzałem prawie każdy film, który zasugerowałeś (i zrobiłem to, zanim zapytałem), tak samo jak przeczytałem wszystkie posty na tym forum na temat DraftSight przed zadaniem pytania. 

Pytałem już też o to, jak to zrobić na "Autocradzie" i najwyraźniej z tej strony też nie jest to takie proste. 

Twoja lakoniczna i nieco zjadliwa odpowiedź niekoniecznie jest zatem odpowiednia. 

Obiecuję, że następnym razem zadam łatwe pytanie do rozwiązania... ;)

Witaj @lysdemai

Nie!!!! Nie marudź!  ;-)

Dołożyłeś starań, aby rozwiązać swój problem, a nasz kolega i przyjaciel @gt22 , który pomógł wielu, wielu osobom, udzielił Ci informacji i wskazówek.

Mówi nam Pan, że nie jest to zgodne z Pańskimi prośbami i potrzebami, które w moim odczuciu są pilne.

Jak mogę Ci pomóc mimo wszystko?

Jak wiesz, jest wielu projektantów, którzy porzucili Autocada na 10 do 15 lat, który jest przestarzały: stąd jego przydomek autocrad (nawet jeśli zagorzali nadal go używają, zwłaszcza w architekturze) dla oprogramowania 3D, takiego jak Solidworks.

DraftSight jest prawie taki sam jak Autocad, więc albo świetny specjalista od tego oprogramowania może Ci pomóc na tym forum, albo znajdziesz ekspertów AUTO na innym specjalistycznym forum AUTOCAD.

Rozumiem twoją frustrację, ponieważ DraftSight ma być produktem Dassault, ale jest to głównie zabójczo-miękki Autocad, który ma na celu drenaż do uniwersum Solidworks, a nie do Inventora. (CQFD)

Mam szczerą nadzieję, że znajdziesz odpowiedzi na swoje problemy.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj @Zozo_mp,

Przyznaję, że trochę zrzędliwy. :)

Ale zdecydowanie wolę odpowiedzi takie jak Philippe'a B od mojego poprzedniego pytania, mówiąc, że uważa, że nie jest to możliwe, od odpowiedzi, która zakłada, że odpowiedź jest gdzieś w dziesiątkach tutoriali i że po prostu muszę jej poszukać. Bo to by oznaczało, że na to forum nie ma miejsca na świecie. 

Przyjechałem z moim refleksem Allplan (Nemetschek) i nie wyobrażałem sobie, że tak podstawowa (i niezbędna w architekturze) funkcja jak ta, której szukam, nie istnieje w Autocad czy DraftSight. 

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.

Zobacz ten link

na AutoCrad......................  Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=FejiFjJHiTU

Powinno być również możliwe zrobienie tego w Draftsight  

@+ ;-)

Dziękuję gt22 za tę bardziej precyzyjną odpowiedź ;)

Niestety nie, ta manipulacja w programie AutoCAD nie jest możliwa do odtworzenia w programie DraftSight... Udało mi się wstawić pole, ale nie aktualizuje się ono (nawet podczas odświeżania). 

Dobra wiadomość jest taka, że przestanę zawracać Ci głowę ;): ta funkcja jest naprawdę zbyt istotna w mojej pracy, myślę, że przestanę marnować czas na szukanie. Muszę skorzystać z innego oprogramowania. Szkoda! DraftSight był obiecujący...  

Draftsight, darmowa wersja, to podstawowe oprogramowanie 2D bez żadnej prawdziwej specjalizacji, takie jak Autocad LT w tamtym czasie.

Z drugiej strony wersja płatna oferuje więcej możliwości, takich jak makra, zestaw narzędzi i inne rzeczy. Może zobacz, na co pozwala ta wersja.

4 polubienia

Mam niezły ubaw! ... Nie, po prostu nie znalazłem sposobu na usunięcie mojej odpowiedzi ;p więc przeredagowałem go ponownie i po prostu usunąłem treść... Odpowiedziałem, ale myślałem, że to dla SOLIDWORKS, a nie dla drafsight ... Stąd moja pusta odpowiedź. ;p.

Życzę Ci miłego dnia.

4 polubienia

Witaj PhilippeB, 

I dziękuję za odpowiedź. 

Rzeczywiście myślałem o tym, aby zobaczyć, co płatna wersja oferuje jako dodatkowe narzędzia, ale z tego, co widziałem, narzędzie "powierzchniowe" nie jest jednym z nich. 

Podstawowe oprogramowanie 2D jest tym, czego szukam. To jest to, co lubię/lubiłem w DraftSight: nie ma bałaganu i poza tą cholerną funkcją (która, powtarzam, w moich oczach jest podstawowa), nie potrzebowałem niczego więcej. 

Mam nadzieję, że programiści DraftSight czytają fora... ;)

Witam

Rzeczywiście, nie można przypisać pola do obiektu.

Jest to jednak możliwe, ale nie na bezpośrednie zamówienie.

Wystarczy małe makro. Zrobiłem ten dawno temu w AutoCADzie (LT lub pełnym).

Musisz umieścić przycisk:

*^C^C-CONTOURAIRE;\; OBSZAR; E; D;-WKŁADKA; SURFING;\;;;; $M=$(rtos,$(/,$(getvar,POWIERZCHNIA),10000),2,1);

SURF to nazwa bloku, który zawiera (tylko) jeden atrybut. rtos pozwala dostosować pobieraną wartość AREA. Ponieważ pracuję w cm, chcę mieć powierzchnię w m.

To właśnie olej napędowy jest rozpoznawany przez DraftSight. Gwiazdka na początku umożliwia natychmiastowe ponowne uruchomienie polecenia. Bądź ostrożny, polecenie CONTOURAIRE uruchomione na początku tworzy polilinię konturu w klikniętym obszarze i wymaga wyłączenia warstw zawierających wymiary tekstu ... przedmioty w pokojach. Drzwi muszą być również zaprojektowane w pozycji zamkniętej. Korzystałem z tego makra z wielką przyjemnością.

Atrybuty można następnie pobrać za pomocą OUTPUTATTRBLOCK w tekście, a następnie w arkuszu kalkulacyjnym. Zapewnione obliczenie powierzchni.

Pozdrowienia

Witam

To możliwe.

Tworząc niestandardowy przycisk i dodając do niego makro, które stworzyłem dawno temu w programie AutoCAD.

*^C^C-CONTOURAIRE;\; OBSZAR; E; D;-WKŁADKA; SURFING;\;;;; $M=$(rtos,$(/,$(getvar,POWIERZCHNIA),10000),2,1);

Jest trochę oleju napędowego, który jest rozpoznawany przez DraftSight. RTOS służy do wyświetlania wartości w M, gdy rysunek jest w cm.

Musisz utworzyć blok z atrybutem (tutaj SURF) Atrybut pobiera powierzchnię polilinii utworzonej za pomocą polecenia CONTOUAIRE za pomocą kliknięcia w obszarze, który ma być przetwarzany.

Bądź ostrożny, obszar musi być wolny od innych przedmiotów, a drzwi muszą być zamknięte. Gwiazdka na początku ponawia próbę wykonania polecenia. 

Atrybuty można następnie pobrać w postaci tekstowej, a następnie w programie arkusza kalkulacyjnego za pomocą polecenia OUTPUTATTRBLOC

To było dla mnie bardzo przydatne.

Pozdrowienia

Przepraszam, odpowiedziałem dwa razy