Wstawianie zmiennych globalnych do tabeli

Cze wszystkim

Ostatnio skonfigurowałem "generyczne" modele czołgów dzięki zmiennym globalnym.

Jednak teraz szukam możliwości wstawienia tych zmiennych do tabeli w pliku 3D, aby móc łatwiej sprawdzić pomiary i rygor, jeśli to możliwe, aby móc bezpośrednio zmieniać zmienne za pomocą tej tabeli bez wchodzenia na zakładkę Równania w menedżerze operacji.

Dziękuję wam, którzy mi odpowiedzą. :)

Miłego dnia/wieczoru

Witam;

Jeśli oczekujesz edytowalnego wyświetlania "tabeli" w swoim 3D (jak w przypadku nomenklatury 3D), nie sądzę, aby było to możliwe.
Alternatywą dla Twojej prośby byłyby (w moich oczach):

- Korzystanie z "Configuration Publisher"

- Lub za pomocą tabeli Excel do importu/eksportu Twojej oferty: zobacz makro dostępne na tej stronie (Lynkoa):
https://www.lynkoa.com/contenu/piloter-des-cotations-a pomocnika makra wydmy
(Ostrzeżenie : to makro pochodzi z 2015 roku .... nie jest aktualizowany przez Visiativ (Axemble w tym czasie) od .)

- Jeśli mówisz o Assembly (dla Twojego czołgu - nie jest to określone w Twoim zapytaniu), prawdopodobnie istnieje również "Pilot Assembly" opublikowany przez Visiativ (prawdopodobnie dostępny również na Lynkoa).

- Nadal istnieje możliwość stworzenia interfejsu w VBA / Userforms, ale będzie to zależeć od Twojego poziomu w Makro / API...

... Mały przykład (zrzut ekranu) twojego "ogólnego" czołgu i równań, którymi należy zarządzać/kontrolować/modyfikować, byłby mile widziany.
Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

Oto zrzut ekranu czołgu i równania, aby rozpocząć.

Moje umiejętności w zakresie makr/API? Bardzo niewiele, więc myślę, że upuszczę w ten sposób...

Zbiornik nie jest wykonany z zespołu, więc nie ma możliwości skorzystania z "Zespołu Pilotowego".

Więc wszystko, co muszę zrobić, to zagłębić się w Configuration Publisher, a także w makro, o którym mówisz.

O tym, co się dzieje, będę informował na bieżąco.

Pozdrowienia. :)

equation_et_cuve.png

Okrężna droga, ale taka, która grozi podważeniem już wykonanej pracy: wykonanie szkicu 3D, którego wymiary służą jako zmienne globalne.

Proponuję szkic 3D, a nie 2D, aby mieć bardziej "instynktowną" wizualizację.

2 polubienia

W rzeczywistości wymiary są powiązane ze zmiennymi globalnymi na moich szkicach 2D, więc w zakładce równań moje wymiary podążają zgodnie z wartością, którą mogę zmienić w kolumnie "Wartość/równanie". Więc do tego jest idealnie, zwłaszcza, że przerabiam ustawienia, aby uzyskać jeszcze więcej opcji w innej wersji, więc nie zamierzam cię okłamywać, że trochę by mi to przeszkadzało, gdybym musiał zaczynać wszystko od nowa. ^^

To powiedziawszy, niekoniecznie szukam związku między zmiennymi globalnymi a moimi kursami, ponieważ tak już jest, ale głównie wyświetlania w modelu 3D wszystkich tych równań w tabeli. Pozwoliłoby nam to na szybsze sprawdzenie naszych notowań. Musi więc istnieć link z równań do tej tabeli, aby zachowywała dane i aktualizowała je zgodnie z nimi.

Dopiero po grzebaniu w Configuration Publisher nie mogę znaleźć zbyt wiele lub przyglądając się bliżej makro Lynkoa, które dostarczył mi Maclane.

Niestety od jakiegoś czasu szukam rozwiązania, a ponieważ jest to tylko "wygoda" nie traktuję tej opcji priorytetowo, będę nadal od czasu do czasu szukać, aby zobaczyć, czy coś znajdę.

Z wyrazami szacunku :)

1 polubienie

Witam

Czy myślałeś o użyciu Driveworks express?

Witaj Dominique,

Odpowiadając na twoje pytanie, cóż, nie, ponieważ nie słyszałem o tym oprogramowaniu, przyjrzę się mu, aby zobaczyć.

Dziękuję ;)

Jest to darmowy dodatek SolidWorks: "DriveWorksXpress"

https://www.visiativ-solutions.fr/video-driveworksxpress-solidworks/

A w samouczkach SolidWorks znajduje się przykład

Witam

Wydaje mi się, że rodzina części Excela może rozwiązać Twój problem.

W związku z tym wszystkie Twoje kursy będą znajdować się w tej samej tabeli.

Możesz także umieścić równania w Excelu (na przykład, aby automatycznie obliczyć liczbę żeber)

Możliwe jest również repatriowanie tabeli Excela rodziny części do MEP (jest to jednak dość spleśniałe jako funkcja: dość trudno jest uzyskać pożądane renderowanie wizualne).

1 polubienie

Witaj @MChup,

Załączone makro może spełnić początkowe żądanie, umożliwiając modyfikację zmiennych globalnych modelu części SolidWorks , zmiennych utworzonych wcześniej w gałęzi Równania drzewa konstrukcyjnego.

Dwukrotne kliknięcie zmiennej na liście powoduje wyświetlenie pola wprowadzania jej nowej wartości.
Przycisk Edytuj pozwala na zastosowanie zmiany na liście oraz w oknie Równania oraz natychmiastowe zobaczenie efektu na geometrię poprzez "przebudowę" modelu. Jest to jedyna przewaga nad stroną równań SolidWorks ...
Zmiana dotyczy albo aktywnej konfiguracji, albo wszystkich konfiguracji szablonu, w zależności od pola wyboru.

Jak zawsze, używaj makro z ostrożnością, został przetestowany tylko na dołączonym modelu przypominającym Twój czołg (SW 2019). A zabezpieczeń jest bardzo niewiele.

Pozdrowienia.

variablesglobales.zip
2 polubienia

Witam;

Ładne makro m.blt, I skomentowałem to .... klasa!.
Pozdrowienia.