Ostatnio skonfigurowałem "generyczne" modele czołgów dzięki zmiennym globalnym.
Jednak teraz szukam możliwości wstawienia tych zmiennych do tabeli w pliku 3D, aby móc łatwiej sprawdzić pomiary i rygor, jeśli to możliwe, aby móc bezpośrednio zmieniać zmienne za pomocą tej tabeli bez wchodzenia na zakładkę Równania w menedżerze operacji.
Jeśli oczekujesz edytowalnego wyświetlania "tabeli" w swoim 3D (jak w przypadku nomenklatury 3D), nie sądzę, aby było to możliwe. Alternatywą dla Twojej prośby byłyby (w moich oczach):
- Korzystanie z "Configuration Publisher"
- Lub za pomocą tabeli Excel do importu/eksportu Twojej oferty: zobacz makro dostępne na tej stronie (Lynkoa): https://www.lynkoa.com/contenu/piloter-des-cotations-a pomocnika makra wydmy (Ostrzeżenie : to makro pochodzi z 2015 roku .... nie jest aktualizowany przez Visiativ (Axemble w tym czasie) od .)
- Jeśli mówisz o Assembly (dla Twojego czołgu - nie jest to określone w Twoim zapytaniu), prawdopodobnie istnieje również "Pilot Assembly" opublikowany przez Visiativ (prawdopodobnie dostępny również na Lynkoa).
- Nadal istnieje możliwość stworzenia interfejsu w VBA / Userforms, ale będzie to zależeć od Twojego poziomu w Makro / API...
... Mały przykład (zrzut ekranu) twojego "ogólnego" czołgu i równań, którymi należy zarządzać/kontrolować/modyfikować, byłby mile widziany. Pozdrowienia.
W rzeczywistości wymiary są powiązane ze zmiennymi globalnymi na moich szkicach 2D, więc w zakładce równań moje wymiary podążają zgodnie z wartością, którą mogę zmienić w kolumnie "Wartość/równanie". Więc do tego jest idealnie, zwłaszcza, że przerabiam ustawienia, aby uzyskać jeszcze więcej opcji w innej wersji, więc nie zamierzam cię okłamywać, że trochę by mi to przeszkadzało, gdybym musiał zaczynać wszystko od nowa. ^^
To powiedziawszy, niekoniecznie szukam związku między zmiennymi globalnymi a moimi kursami, ponieważ tak już jest, ale głównie wyświetlania w modelu 3D wszystkich tych równań w tabeli. Pozwoliłoby nam to na szybsze sprawdzenie naszych notowań. Musi więc istnieć link z równań do tej tabeli, aby zachowywała dane i aktualizowała je zgodnie z nimi.
Dopiero po grzebaniu w Configuration Publisher nie mogę znaleźć zbyt wiele lub przyglądając się bliżej makro Lynkoa, które dostarczył mi Maclane.
Niestety od jakiegoś czasu szukam rozwiązania, a ponieważ jest to tylko "wygoda" nie traktuję tej opcji priorytetowo, będę nadal od czasu do czasu szukać, aby zobaczyć, czy coś znajdę.
Wydaje mi się, że rodzina części Excela może rozwiązać Twój problem.
W związku z tym wszystkie Twoje kursy będą znajdować się w tej samej tabeli.
Możesz także umieścić równania w Excelu (na przykład, aby automatycznie obliczyć liczbę żeber)
Możliwe jest również repatriowanie tabeli Excela rodziny części do MEP (jest to jednak dość spleśniałe jako funkcja: dość trudno jest uzyskać pożądane renderowanie wizualne).
Załączone makro może spełnić początkowe żądanie, umożliwiając modyfikację zmiennych globalnych modelu części SolidWorks , zmiennych utworzonych wcześniej w gałęzi Równania drzewa konstrukcyjnego. Dwukrotne kliknięcie zmiennej na liście powoduje wyświetlenie pola wprowadzania jej nowej wartości. Przycisk Edytuj pozwala na zastosowanie zmiany na liście oraz w oknie Równania oraz natychmiastowe zobaczenie efektu na geometrię poprzez "przebudowę" modelu. Jest to jedyna przewaga nad stroną równań SolidWorks ... Zmiana dotyczy albo aktywnej konfiguracji, albo wszystkich konfiguracji szablonu, w zależności od pola wyboru.
Jak zawsze, używaj makro z ostrożnością, został przetestowany tylko na dołączonym modelu przypominającym Twój czołg (SW 2019). A zabezpieczeń jest bardzo niewiele.