Witam
Chciałbym zrobić tabelę nazewnictwa części spawanych, w której miałbym referencje profili w kolumnie, a następnie za pomocą makra zastąpić referencje profili obrazami odpowiadającymi profilom (dla warsztatu zdjęcie danego profilu jest bardziej znaczące niż odniesienie).
Udało mi się więc zrobić plik Excel z odpowiednim makrem, który działa. Jednak na razie ręcznie wyodrębniam mój BOM Solidworks, który w związku z tym zapisuję w .xls formacie, następnie otwieram go w Excelu, kopiuję dane, następnie wklejam je do pliku Excel, w którym znajduje się moje makro, następnie uruchamiam go i na koniec kopiuję/wklejam tę tabelę do mojego Solidworks MEP.
Moja prośba jest taka, że chciałbym usunąć wiele możliwych manipulacji (najlepiej byłoby, gdyby robił wszystko automatycznie poprzez uruchomienie makra Solidworks).
W tym celu pomyślałem o 2 rozwiązaniach:
- Pierwszym krokiem byłoby utworzenie makra w Solidworks, które sprawi , że:
1- Wyodrębnij zestawienie materiałów w formacie Excela
2- Otwórz zestawienie komponentów w programie Excel
3- Otwórz plik Excel, w którym znajduje się moje makro
4- Skopiuj/wklej wszystkie komórki mojej wyodrębnionej nomenklatury do pliku z makrem al
5- Uruchom makro
6- Skopiuj/wklej wszystkie komórki pliku Excel z makrem do Solidworks MEP
- Drugi to pobranie niestandardowych właściwości danej części (lub pliku części), ale nie wiem, jak to zaprogramować w VBA
Jeśli ktoś ma jakieś tropy, które mógłby mi przekazać...
Z góry dziękuję.
PS: Umieściłem plik z makrem w PJ jeśli może się przydać.
fichier_avec_macro.xlsm