Witam Chcę wykonać wkładkę walcowaną z niepenetrującymi otworami (patrz przykład, do którego mam tylko plan PDF, ale nie oryginalne 3D).
Zaczynam więc od zera. Rysuję w 3D wkładkę, której gabaryty znam poniżej Przerabiam go na blachę, aby móc go rozłożyć i dodać otwory, ale tutaj jak go składam to otwory nie są brane pod uwagę.
Biorąc pod uwagę duży promień gięcia i grubość części, aby uniknąć zbyt dużego odkształcenia otworów, jeśli są one wykonane przed gięciem, zamiast tego użyję szkicu 3D w kreatorze wiercenia na giętym elemencie (pojawia się wtedy pytanie o konieczność przekształcenia go w blachę...)
Ogólnie rzecz biorąc, należy unikać zginania w obszarze, który się odkształca i w płaskim obszarze, który znajduje się blisko obszaru, który się deformuje.
Otwory w tego rodzaju części znacznie się odkształcają, gdy są wykonywane na rozwiniętej części, a następnie znajdują się w części zagiętej (w promieniu gięcia = odkształcenie)
W przypadku tego rodzaju części (tłoczonej lub uformowanej bardziej niż wygiętej) jest to jeszcze bardziej prawdziwe. Czy naprawdę możliwe jest wykonanie wiercenia przed gięciem? (zapytaj swój folder).
Edycja: jeśli chodzi tylko o reprezentację, faktycznie jak @Maclane wiercenie szkicem 3D po złożeniu.
Próbowałem. Problem polega na tym, że robiąc to, jeśli określę, że otwory nie są otwierane, a więc przy wymiarze głębokości mniejszym niż grubość arkusza, kiedy rozkładam arkusz, otwory są rzeczywiście obecne. Z drugiej strony ich kształt jest jajowaty i otwarty.
Chciałbym więc zrobić coś odwrotnego, tak jak chciałbym zrobić w prawdziwej obróbce skrawaniem. Otwory nie prowadzą do blachy, a następnie po nawinięciu otwory będą miały owalny kształt.
Dla mnie Solidworks nie może deformować otworów nietnących w części blachy, która się odkształca (wydaje mi się, że otwory nietnące zawsze były systematycznie usuwane). Na pewno dlatego, że nie jest to realistyczne lub zbyt skomplikowane, aby zbliżyć się do prawdy, ponieważ bierze się pod uwagę zbyt wiele parametrów.
Zdecydowanie zalecam korzystanie z kreatora wiercenia zamiast usuwania materiału dla wszystkich rodzajów " otworów " przeznaczonych do przyjmowania śrub.
Czy możliwe jest wykonanie własnych otworów przelotowych, a następnie dodanie materiału po złożeniu (arkusz z otworami przelotowymi na zewnątrz + solidny arkusz od wewnątrz, a następnie połączenie całości? Z twoich zrzutów ekranu wynika, że nie kończą się one na stożek wiertła, ale na płasko... Jest to więc osiągalne.
Jak wspomniano powyżej, otwory są wykonywane przed walcowaniem. Niestety dla mnie, oryginalne 3D już nie istnieje i muszę przerobić tę część, prawie identyczną jak w przykładzie, ale o innej średnicy uzwojenia, a także o innej grubości blachy, stąd moja dzisiejsza prośba