Konfiguracje wielokrotne InsertBomTable3

Cze wszystkim

W złożeniu SolidWorks, za pomocą polecenia VBA "InsertBomTable3" i kilku wierszy kodu, można wstawić zestawienie komponentów konfiguracji złożenia w wybranym widoku. Ale jak wyświetlić za pomocą poleceń VBA nomenklaturę kilku konfiguracji, jak jest to możliwe w interfejsie oprogramowania?
Rzeczywiście, w SolidWorks, po wstawieniu tabeli BOM, można wybrać model tabeli, typ BOM, typ grupowania, ale także konfiguracje, które mają być wyświetlane (jak wyjaśniono tutaj ). W związku z tym dodane zestawienie komponentów ma tyle kolumn "ilość", ile jest konfiguracji, a wszystkie części zespołu są wymienione.
Podjąłem kilka prób, w tym nagranie makra, ale nie mogę znaleźć polecenia ani sekwencji poleceń, które pozwalają wyświetlić to samo w VBA, co bezpośrednio w interfejsie.
Czy masz rozwiązanie na to pytanie?
Thomas

Witaj @t.soulard, Dobry wieczór Thomas :grinning:

Miło mi widzieć Cię na forum i witać.

Mam nadzieję, że uda nam się pomóc Ci rozwiązać kilka problemów na bieżąco, ale także, że będziemy mogli skorzystać z Twojej wiedzy i doświadczenia.

Mamy na naszym forum super silnego faceta od VBA, który szybko Ci odpowie!

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @tous
Możliwe dla top_level z funkcją "setconfigurations"
Przykład "bomfeature"

2 polubienia

Oto dostępne opcje dla:
IBomFunkcje:
https://help.solidworks.com/2022/english/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.IBomFeature_members.html?id=57845b2c38d74d48a28ce6088236d074#Pg0
IBomTable:
https://help.solidworks.com/2022/english/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.IBomTable_members.html?id=8da3b33e278a402d8d5020ee6ea63ebb#Pg0

1 polubienie

Witam
Dziękuję za odpowiedzi. Postaram się dzisiaj poświęcić trochę czasu, aby je przestudiować i wdrożyć do mojego programu, który działa bezpośrednio na 3D, a nie na rysunku.

Witaj sbadenis,
Dziękuję za ścieżkę IBomFeatures, która była właściwa.
Użyłem GetConfigurations, aby poznać wszystkie konfiguracje, które można umieścić w nazwie, a następnie SetConfigurations, aby się pojawiły.

W końcu mój kod jest następujący.
Ustaw swBOMAnnotation = swModelDocExt.InsertBomTable3(NazwaSzablonu, 0, 0, TypFormularza, Konfiguracja, Fałsz, swNumberingType_Detailed, Prawda)
Ustaw swBOMFeature = swBOMAnnotation.BomFeature
ConfigS_Nom = swBOMFeature.GetConfigurations(Fałsz, Widoczny)
boolstatus = swBOMFeature.SetConfigurations(Prawda, Prawda, ConfigS_Nom)

Dziękuję za pomoc

Samozwalidowane S nie jest miłe

1 polubienie