Wstawianie części surowej / gotowej

Witam

W solidworks mam część, która ma dwie konfiguracje: "Finie" i "Brute" (konfiguracja "Brute" jest konfiguracją potomną "Finie") 

Chciałbym mieć możliwość, na rysunku mojej surowej części, nałożenia widoku mojej gotowej części (jak w złożeniach z widokiem innej konfiguracji). Dzieje się tak, aby faceci w uprzęży mogli znać imperatywy, aby nie schrzanić... (tak, tak, robią trochę co chcą.... :( )

Ktoś ma pomysł jak to zrobić?

Wstaw swoje 2 widoki z różnymi konfiguracjami, a następnie w jednym z widoków kliknij prawym przyciskiem myszy i wyrównaj.

Najpierw wykonaj wyrównanie w poziomie, a następnie w pionie.

Twoje 2 widoki będą zatem nakładać się na siebie.

Edycja: Intox.. Przepraszam

3 polubienia

Myślałem o tym, ale uznałem to za trochę barbarzyńskie... ^^

Od SW2012 istnieje widok "widok z innej pozycji", który robi to, co Bart proponuje poprawnie:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Alternate_Position_View.htm?id=f6e78822508d488d82a367e8856ea550

2 polubienia

@Stefbeno: widok "Widok z innej pozycji" działa tylko dla złożeń...

Dlaczego barbarzyńskie?

Twoje 2 widoki zostaną nałożone tak dokładnie, jak to możliwe.

Jeśli jest to skomplikowane, zrobię makro wyrównania, które klikając przycisk automatycznie wyrównuje mój widok w poziomie i w pionie w stosunku do pierwszego umieszczonego widoku.

Edycja: Proste makro nie jest wykonalne, aby zrobić to z liniami kodu.

.

Barbar, ponieważ nie można go konfigurować... ani nie musi być wykonalne:

- Jeśli zmienisz pozycję widoku (na przykład przedwczesne przesunięcie myszą), otrzymasz widoki rozłożone w czasie

- jeśli tak jak na planie, który w tej chwili robię, mamy przekrój poprzeczny z przerwą, przerabiamy ten sam widok, ustawiamy go i przycinamy w tym samym miejscu, co powoduje wiele manipulacji z jak największą liczbą błędów offsetu.

Tak, możesz zamrozić widoki w miejscu, ale kiedy pracujesz z "ogólnymi" ujęciami, które modyfikujesz dla każdego przypadku i nieuchronnie widok jest źle ustawiony, jest to duże źródło błędów...

Więc możliwe rozwiązanie, ale barbarzyńskie rozwiązanie!! ;)

Montaż zarówno z surowymi, jak i gotowymi częściami.

2 polubienia

@ Frederic: to jest rozwiązanie, które rozważałem, ale wolałbym, żebym nie musiał przez to przechodzić...

Montaż wydaje mi się jedynym realnym rozwiązaniem

zarówno do regulacji wymiarów tolerancji, jak i do renderowania wizualnego

@+

1 polubienie

Jeśli widoki są wyrównane w obu kierunkach, możesz je modyfikować i przesuwać w dowolne miejsce, oba pozostaną na sobie, dopóki nie zostaną wyrównane przez początek lub środek pokoju.

Następnie, jeśli są jakieś przerwy, po prostu skopiuj widok po ich wykonaniu.

Kopia będzie identyczna

Potem każdy ma swój własny sposób pracy. Nie mówię, że to słuszne czy najlepsze rozwiązanie, ale działa^^

Edycja: Intox! Przepraszam...

2 polubienia

W przypadku 2 piętrowych pokoi możesz schować jeden, jeśli chcesz, 

1 polubienie

@Bart: wyrównanie można wykonać tylko w jednym kierunku... Jeśli umieścisz wyrównanie w pionie, a następnie wyrównanie w poziomie, wyrównanie w pionie zostanie utracone ze szkodą dla wyrównania poziomego...

A jeśli chodzi o robienie zrzutów ekranu, to u mnie nie działa... (sldwks 2013 SP5) za pomocą ctrl+C/ctrl+V lub poprzez edycję kopiuj/wklej

Edit: co oczywiście bez urazy tłumaczy moje -1 ;) (to dobrze, zauważam, że nie jest dobrze, też zauważam)