Wstawianie tabeli do mapy bazowej

Witam

Zauważyłem, że nie można dodać tabeli (tabeli standardowej lub tabelki zmian) na mapie bazowej.
Czy wiesz, czy istnieje sposób na obejście tego, a jeśli nie, to dlaczego jest zablokowany?

SolidWorks: 2016

Dziękuję!

Spróbuj wstawić tabele do szablonu rysunku, a nie do płaszczyzny bazowej.

Tak, to jest to, co jest obecnie robione.
Niepokoi mnie to, że gdy tworzymy nowy arkusz, tych elementów nie ma i musimy je dodać ręcznie.

Ty rozumiesz?

Rozumiem, obecnie Twoje tabele są na mapie bazowej czy w szablonie rysunku?

W szablonie rysunku. Po prostu dlatego, że nie mogę dodać tabeli w planie w tle (nie ma jej już na liście tabel, a jeśli spróbuję skopiować i wkleić, nie doda jej do mnie).

Myślę, że go znalazłem.

Będąc w szablonie rysunku, przejdź do opcji/właściwości dokumentu.

Następnie przejdź do "Tabele", a następnie do każdego typu tabeli, którą chcesz dodać, masz możliwość zaznaczenia pola w "stylu wieloarkuszowym"

1 polubienie

Oto, co mam w tabelach, nie widzę pola "Styl wielu arkuszy".

W przeglądzie

Ale naprawdę nie jestem pewien swojego ruchu^^

Ach! Ale w rzeczywistości nie używamy tabeli poprawek.

To, co chciałbym, to dodać ogólną tabelę.

Znajduje się tutaj dla stylu wieloarkuszowego:

Ale myślę, że nie możesz wstawić tabeli, ponieważ lokalizacja plików została utracona, czy sprawdziłeś w opcjach systemowych/lokalizacji pliku/sprawdź, czy szablon tabeli ma ścieżkę, czy też utworzyłeś własną tabelę ogólną?

sans_titre.jpg

Tak, widziałem :) Ale to nie jest to, czego naprawdę szukam.

To, czego chcę, to możliwość wstawienia tabeli do mapy bazowej, ale ta funkcja łączy arkusze tylko na poziomie wersji.

Edit: "a może stworzyłeś swoją własną tabelę ogólną?"

Co się stanie, jeśli zapiszesz tabelę ogólną w formacie Excela i wstawisz Excela do szablonu?

Myślę, że jest to wykonalne, ale nie jest to prawidłowa opcja.

Ponieważ nasza tabela zawiera odwołania we właściwościach pliku (jest to tabela zmian połączona z EPDM). Musi więc być w stanie zachować dynamikę.

Tabele Excela również spowalniają otwieranie rysunków.

"... Nie wydaje mi się, żeby możliwe było wstawienie obrazu do planu tła.

Z drugiej strony możesz zapisać tabelę w formacie Excel, a następnie wstawić plik Excel do wszystkich arkuszy. Ponadto, jeśli zaznaczysz opcję "Połącz", edycja pliku Excel zmieni tabelę we wszystkich arkuszach.

Możesz także utworzyć blok z liniami szkicu, aby tabela i notatki... "

WIOSNA

1 polubienie

Z tego, co rozumiem, jak działają mapy bazowe: mapa bazowa to po prostu elementy graficzne (linie, notatki).

Opcjonalnie można dodać makro, które spowoduje dodanie arkusza, wstawienie płaszczyzny bazowej i wstawienie żądanej tabeli.

1 polubienie

Cóż, powiedzmy, że to niemożliwe. Ponieważ dla mnie wstawienie tabeli Excela naprawdę nie jest rozwiązaniem.

Dziękuję.

Zaglądam do tematu, gdy mam trochę więcej czasu ;)

1 polubienie