Witam
Jestem na SW2024 i mam ten problem:
Kiedy wstawiam obraz, aby utworzyć szkic, narzędzie skalowania wygląda dobrze, ale po manipulowaniu początkiem, a następnie końcem niebieskiej linii, okno dialogowe nie pojawia się...
Czy kiedykolwiek spotkałeś się z tym problemem?
Witam;
Mam ten sam problem z Solidworks 2022, wygląda na to, że Solidworks oczekuje rysunku samej części, a nie rysunku części na arkuszu.
Nawiasem mówiąc, w okienku obrazu szkicu brakuje karty.
Spróbuj zwektoryzować swój "skan" (za pomocą "InkScape" lub lepiej za pomocą narzędzi Adobe Pro...).
Pozdrowienia.
Dziękuję za odpowiedź.
To wciąż dziwne, obraz to wciąż obraz, wcześniej działało to bardzo dobrze...
Do wektoryzacji polecam również https://vectorizer.ai/ darmowe i bardzo wydajne.
Właśnie znalazłem to w pomocy Solidworks:
" Druga strona menedżera właściwości PropertyManager Obraz szkicu jest dostępna tylko wtedy, gdy włączysz narzędzie Autotrasowanie jako dodatek. Kliknij Narzędzia > Dodatki i wybierz opcję Autotrace w oknie dialogowym... »
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/sldworks/r_Sketch_Picture_PropertyManager_Page_2.htm?id=6104b75ebaaa4e089390d1af9ad0dcde#Pg0
… I cud:
Daje to efektywny dostęp do wybranych konturów...
(Po co to upraszczać...)
W rzadkich przypadkach, gdy robiłem tego typu rzeczy, przechodziłem przez konwersję obrazu lub pliku pdf do dxf lub dwg. (wydajniej i szybciej stwierdzam, że moduł SW.
Przykład:
Dziękuję za odpowiedzi, ale nie szukam rozwiązania, aby zrobić konwersję dxf, po prostu aby móc zmienić rozmiar obrazu do odpowiedniej skali.
Ponieważ obraz nie jest zbyt dobry, rozwiązanie w stylu automatycznego śledzenia lub konwersji dxf nie działa świetnie, nadal wolę robić to ręcznie, ponieważ rysunek nie jest bardzo skomplikowany.
Witam;
Aby przeskalować obraz, jeśli opcja w narzędziu obrazu nie działa (w moich testach ta opcja wydaje się działać tylko w pionach lub poziomie - a nawet wtedy nie zawsze-...), przekonwertuj go na w pełni zwymiarowany i ograniczony szkic (jak na obrazie), a następnie użyj narzędzia " Skaluj " z Solidworks:
Lub, jeśli masz narzędzia MyCad, za pomocą narzędzia " Skaluj wymiar ":
Pozdrowienia.