Wstawianie obrazu: Narzędzie Skalowanie nie działa

Witam
Jestem na SW2024 i mam ten problem:
Kiedy wstawiam obraz, aby utworzyć szkic, narzędzie skalowania wygląda dobrze, ale po manipulowaniu początkiem, a następnie końcem niebieskiej linii, okno dialogowe nie pojawia się...
Czy kiedykolwiek spotkałeś się z tym problemem?

Witam;

Mam ten sam problem z Solidworks 2022, wygląda na to, że Solidworks oczekuje rysunku samej części, a nie rysunku części na arkuszu.
Nawiasem mówiąc, w okienku obrazu szkicu brakuje karty.
Spróbuj zwektoryzować swój "skan" (za pomocą "InkScape" lub lepiej za pomocą narzędzi Adobe Pro...).

Pozdrowienia.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź.
To wciąż dziwne, obraz to wciąż obraz, wcześniej działało to bardzo dobrze...
Do wektoryzacji polecam również https://vectorizer.ai/ darmowe i bardzo wydajne.

Właśnie znalazłem to w pomocy Solidworks:

" Druga strona menedżera właściwości PropertyManager Obraz szkicu jest dostępna tylko wtedy, gdy włączysz narzędzie Autotrasowanie jako dodatek. Kliknij Narzędzia > Dodatki i wybierz opcję Autotrace w oknie dialogowym...  »
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/sldworks/r_Sketch_Picture_PropertyManager_Page_2.htm?id=6104b75ebaaa4e089390d1af9ad0dcde#Pg0

… I cud:
image

Daje to efektywny dostęp do wybranych konturów...
(Po co to upraszczać...)

2 polubienia

W rzadkich przypadkach, gdy robiłem tego typu rzeczy, przechodziłem przez konwersję obrazu lub pliku pdf do dxf lub dwg. (wydajniej i szybciej stwierdzam, że moduł SW.
Przykład:

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, ale nie szukam rozwiązania, aby zrobić konwersję dxf, po prostu aby móc zmienić rozmiar obrazu do odpowiedniej skali.
Ponieważ obraz nie jest zbyt dobry, rozwiązanie w stylu automatycznego śledzenia lub konwersji dxf nie działa świetnie, nadal wolę robić to ręcznie, ponieważ rysunek nie jest bardzo skomplikowany.

Witam;

Aby przeskalować obraz, jeśli opcja w narzędziu obrazu nie działa (w moich testach ta opcja wydaje się działać tylko w pionach lub poziomie - a nawet wtedy nie zawsze-...), przekonwertuj go na w pełni zwymiarowany i ograniczony szkic (jak na obrazie), a następnie użyj narzędzia " Skaluj " z Solidworks:
image
Lub, jeśli masz narzędzia MyCad, za pomocą narzędzia " Skaluj wymiar ":

Pozdrowienia.

1 polubienie