Parametryzowane wstawianie części pochodnych (biblioteka)

Witam
Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość " automatycznego wstawiania części pochodnej (ciała) do części.
Pozwólcie, że wyjaśnię, projektuję meble drewniane w konstrukcji spawanej, po sfinalizowaniu moich mebli muszę włożyć, okucia i montery (czopy i inne).
Dla mojego procesu, mojej dokumentacji, organizacji mojej firmy i opracowania moich zestawień materiałowych konieczne jest, abym pozostał przy konstrukcji spawanej (a nie w montażu).
Tak więc obecnie wstawiam każdy element jeden po drugim za pomocą funkcji " Przenieś / Kopiuj ", której używam w różnych moich obróbkach. Możesz sobie wyobrazić, że gdy masz sto i tyle samo kołków, może to być długie i żmudne.
Chciałbym więc wiedzieć, czy istnieje taka możliwość, aby wstawić te części szybciej, na przykład w tym samym stylu, co biblioteka projektowa, w której z góry definiujesz, który parametr chcesz ograniczyć. Wszystko, co musisz zrobić, to kliknąć na sparametryzowane elementy.
Bardzo dziękujemy za Twoją opinię.

Witam;

Nie mam rozwiązania do zaproponowania, ale nie rozumiem, dlaczego czujesz się " zmuszony " do utknięcia na globalnej części (niezależnie od tego, czy jest to konstrukcja spawana, czy nie), aby włączyć elementy regału / handlu (, czopy...).
Moim zdaniem korzystanie z montażu byłoby o wiele prostsze i wygodniejsze, choćby ze względu na nomenklatury i stosowanie kontrolowanych powtórzeń.

Ciekawi mnie nawet, jak udaje Ci się wydobyć czystą nomenklaturę.

• Jeśli używasz tylko nazw (i ilości) komponentów z drzewa budowania dla swoich zestawień komponentów, dlaczego nie przejść przez zespół, który zapiszesz jako część po umieszczeniu gotowych komponentów?

Technicznie rzecz biorąc, jeśli nie tworzysz fałszywych części parametrycznych za pomocą biblioteki projektów, naprawdę nie widzę żadnych innych rozwiązań.

2 polubienia

Dziękuję za opinię, trochę spodziewałem się tej odpowiedzi.
Konkretnie rzecz ujmując, generuję listę spawanych części dla wszystkich części, z których składa się mój mebel (który jest zatem elementem wielobryłowym). Ta lista służy jako BOM do kontaktów z moimi dostawcami.
Za nim muszę wygenerować nowy BOM zawierający wszystkie części mebla + wszystkie okucia,... dla naszego działu logistyki, który przygotuje paczki i dla naszych klientów, którzy będą musieli zmontować meble i zlokalizować różne części (meble i/okucia).
O ile mi wiadomo, jeśli przeprowadzę montaż, nie będę w stanie wygenerować mebli w mojej nomenklaturze. Pojawi się tylko globalne odniesienie mebla, ale nie moje części (ciało) go konstytuujące.
Mam nadzieję, że zostanę zrozumiany.

… Cóż, jeśli jest to możliwe, wszystko zależy od poziomu szczegółowości wymaganego od nomenklatury:
https://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/t_creating_boms_parts_assemblies.htm
https://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/t_bom_dissolving_subassembly.htm?id=cc422e94a2c34591a826d6ccc80fd210#Pg0
https://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/t_displaying_cut_lists_boms.htm?id=face8173a9074e4abe2cbdd92067a019#Pg0

Co więcej, najczęściej nomenklatura elementów spawanych różni się od nomenklatury komponentów (pogrupowanych lub nie).

4 polubienia

Doskonałe dzięki, będę się nad tym uczyć.

1 polubienie

Witam
Rzeczywiście, lepiej byłoby przejść przez montaż, aby łatwo wstawić wszystkie te małe elementy. Wyobrażam sobie, że to, co chcesz zrobić, to wyjść z 1 pojedynczą nomenklaturą, która będzie wymieniać twoje kawałki drewna i twoje?
W takim przypadku to, co można zrobić, to wyprowadzić każdy obiekt, który został utworzony w części spawanej mechanicznie, do części i odtworzyć złożenie.
Bezpośrednio z wieloobiektowej spawanej części bazowej można wyeksportować każdą z brył do nowego zespołu i wstawić do niego. W ten sposób będziesz mógł narysować pełną nomenklaturę części + + czopy.

1 polubienie

Temat obszerny, wielokrotnie poruszany, ale szczerze mówiąc, nigdy nie zrozumiem sensu tworzenia utworów pochodnych w innych sztukach... gdy o wiele wygodniej jest korzystać z zestawu lub podzespołu.