Zaczynam przygotowywać migrację do SolidWorks 2013 -floating- (PS: pracujemy w SW2012) naszego biura projektowego (15 stacji roboczych w jednym miejscu i 4 w innym).
Z tego, co przeczytałem (patrz w załączeniu), tryb instalacji za pośrednictwem obrazu administracyjnego ewoluował dla tej wersji.
Czy ktoś już przeprowadził tę migrację, jak wspomniano powyżej?
Szukam sztuczek lub pułapek, których należy unikać....
Na razie wdrożyliśmy go tylko na jednej stacji roboczej, bez instalacji administracyjnej, więc nie zanurzyłem się w nim!
Ale myślę, że zrobię jak zwykle, czyli przygotuję instalację administracyjną, przetestuję ją na jednej lub dwóch stacjach roboczych, a następnie poproszę ludzi, aby uruchomili ją jednego wieczoru, a następnego dnia przyjadą wcześnie, aby sprawdzić, czy nie ma problemów!
Podjęliśmy próbę aktualizacji z solidworks 2012 SP4 do SP5 oraz Enterprise PDM z zasadami grupy (GPO) usługi Active Directory. Nie martw się o bagażnik, z drugiej strony nie można wykonać poprawnego montażu solidworks, więc rozwiązanie, którego należy unikać.
Jeśli chodzi o metodę z edytorem opcji, nie próbowaliśmy jej, ale byłbym zainteresowany jakąś opinią.
Jeśli dobrze zrozumiałem "nowość", to jest to edytor opcji.
Czy możemy zautomatyzować dezinstalację SW2012 za pomocą?
Zajmę się tym w ciągu tygodnia.
Pominąłem aktualizację menedżera licencji!!! Rzeczywiście, jest to pierwsza rzecz do zrobienia.
Lucas, jeśli masz obraz administracyjny uruchamiany bezpośrednio przez projektory, oznacza to, że "aktualizujesz" SW2012 przez SW2013 bez całkowitego odinstalowywania pakietu SW2012.
Na upgrade z EPDM 2012 do EPDM 2013 pewnie będę zwlekał i nie robiłem wszystkiego w tym samym czasie....
Skontaktuję się z Tobą, jeśli będę miał dodatkowe pytania.
Rzeczywiście, najpierw musisz zaktualizować serwer licencyjny!
Czy to problem, jeśli pominiemy odinstalowanie poprzedniej wersji?
A z Epdm, nie wiem, ale z Workgroup myślę, że musisz aktualizować po zmianie wersji (niemożliwe jest użycie przechowalni Workgroup innej wersji klienta SolidWorks).
Zawsze zalecano mi wykonanie "czystej" dezinstalacji (do momentu usunięcia katalogów w katalogu) przed ponowną instalacją nowej wersji. Może to mieć wpływ na wydajność. (Rozplątuję również mycadtools, sterowniki myszy do połączenia 3D)
Wydaje mi się, że EPDM (ale zamierzam to potwierdzić), akceptuje niższą lub wyższą wersję SolidWorks.
FYI: (długa) lista zadań z naszej aktualizacji SW 2011 do 2012 obejmuje również migrację 3DVIA i EPDM. Miałem do dyspozycji obraz administracyjny przygotowany przez Fernanda Pereirę (AXEMBLE), aby uprościć moje zadanie, a przede wszystkim zapewnić sukces: w tym roku nie ma budżetu, więc trzeba zakasać rękawy i zrobić to sam.
Wystarczy kliknąć ołówek u góry, aby zmienić ustawienia, prawda?
Właśnie przenieśliśmy się do 2014 roku dzięki obrazowi administracyjnemu, więc nie wahaj się!
Nie zauważyłem żadnych dużych zmian w porównaniu z poprzednimi wersjami, ale poprosiłem każdą osobę o uruchomienie obrazu administracyjnego przed wyjściem pewnego wieczoru.
Aby pobrać menedżera licencji, musisz wybrać wersję oprogramowania dla swojego serwera (32 lub 64), a następnie przejść na dół, jak na załączonym obrazku.
Tam będziesz mógł pobrać wszystkie komponenty jeden po drugim, a menedżer licencji nazywa się: SolidNetWork License Manager