Osadzanie nazwy firmy w zestawie

Witam wszystkich,

Szukam pomysłów na zintegrowanie pewnego rodzaju znaku wodnego z nazwą firmy, uważaj, muszę go znaleźć, gdy zapiszę go w STEP.

Z góry dziękuję.

Sobota.

Znaki wodne zespołu

Notatki w widoku adnotacji w obszarze notatek można ustawić tak, aby zachowywały się jak znaki wodne w modelach. Znaki wodne można wyświetlać pod geometrią modelu lub na geometrii modelu z określoną przezroczystością.

Po ustawieniu notatki jako Znak wodny można ją zaznaczyć tylko wtedy, gdy aktywny widok adnotacji jest obszarem notatek.

Aby utworzyć znak wodny w części lub złożeniu, należy:

1. W drzewie operacji FeatureManager rozwinąć węzeł Adnotacje .
  2. Kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję Obszar notatek i kliknij polecenie Aktywuj.
  3. Kliknij pozycję Wstaw > Uwaga > Adnotacja .
  4. Utwórz notatkę dla znaku wodnego.
  5. Kliknij notatkę prawym przyciskiem myszy i kliknij polecenie Znak wodny.
  6. W menedżerze właściwości PropertyManager, w obszarze Znak wodny:
    1. W obszarze Kolejność wybierz, czy znak wodny ma być wyświetlany jako Za geometrią , czy Nad geometrią.
      Na szczycie geometriiZa geometrią
    2. Opcjonalnie dostosuj przezroczystość.
  7. Kliknij przycisk .

Witaj Gerald  i dziękuję.

Wypróbowałem to rozwiązanie, ale tekst nie pozostaje po przekonwertowaniu na STEP.

Pozdrowienia.

Na tym etapie mam moje logo jako część 3D i integruję je z zespołem => przekształcam całość w część , zachowując tylko zewnętrzne powierzchnie , aby nie można było jej już modyfikować 

1 polubienie

Witam

Dlaczego nie stworzyć fałszywego elementu z logo i nazwą Twojej firmy w swojej biblioteczce i zintegrować go tak, jak uznasz za stosowne, ze swoimi zestawami.

1 polubienie

Witaj ac kobra 427,

Myślałem o tym, ale ta część po przekształceniu w STEP będzie można modyfikować.

@ samos024  jeśli to jest część tak, to jest skomplikowane i wymaga manipa do stworzenia zestawu, w którym znajduje się część i logo.

Potem to kwestia zapisania tego wszystkiego w pokoju i pozostawienia tylko zewnętrznej twarzy, zamienia się w powierzchnię ... i tam do modyfikacji jest poziom SolidWorks ++

Jeśli włożysz tę część do SpeedPak , powinna ją "wyprasować"  ^_^

Witam

Innym rozwiązaniem jest utworzenie usuwania materiału w zespole.

Idąc jeszcze dalej, możesz stworzyć funkcję biblioteczki, którą dodasz do swojego zestawu w ostatniej chwili.

4 polubienia

@Pierre S

Waliduję w trybie ekstruzji, zaczynając od bloku, trochę jak przyklejanie naklejki. 

1 polubienie

Witam, format STEP przenosi geometrię (geometrię tę można modyfikować w dowolnym oprogramowaniu CAD, zwłaszcza za pomocą tzw. niejawnych narzędzi projektowych (usuwanie zbyt grubych ścian, przesuwanie itp.).

Format kroku może również obejmować tak zwane PMI (wymiarowanie 3D, etykieta materiału itp.)

Nie wiem, czy SW zapisuje te informacje (dla CATIA potrzebny jest konkretny moduł do zapisu i odczytu w pliku STEP.

Z drugiej strony, edrawings mogą ponownie odczytywać wymiary lub adnotacje utworzone w plikach .sldprt i .edrawings.

Witam

Pierre S i Gerald podoba mi się wasze rozwiązanie, niestety jest to część sw, której jeszcze nie opanowałem, więc jeśli masz przykład, to jestem chętny.

Mogłem więc połączyć to z rozwiązaniem Geralda , przekształcając je w kawałek.