Sztuczna inteligencja i jej wpływ na naszą działalność

@Zozo_mp
Ben! Uh! Ja też... (Pozwól, że wyjaśnię).

Ja zaliczam " algorytmy adaptacyjne " do sztucznej inteligencji (ale rozumiem Twój niezgodę ).

Przykład:

Adaptacyjna adaptacja siatki (ta funkcja automatycznie dostosowuje gęstość siatki w obszarach, w których rozwiązanie wymaga większej precyzji)
lub
Adaptacja " kroku czasowego": Ta funkcja pozwala solverowi automatycznie zarządzać rozmiarem " kroków " czasowych " podczas symulacji stanu nieustalonego.

Nawet jeśli nie jest to na poziomie " uczenia maszynowego ", " program " dokonuje wyboru (nie zawsze właściwego, ale tak jest...) i to właśnie tę funkcję zaliczam do części AI.

2 polubienia

Dziękuję Zozo_Mp.
@+.
AR.

@Maclane w jakim oprogramowaniu używasz, czy są algorytmy adaptacyjne :wink:

@Zozo_mp Cóż, w Solidworks Simulation...

… Moduł liniowego badania statycznego zawiera opcję, która umożliwia solverowi dostosowanie siatki podczas rozwiązywania w obszarach modelu o dużych błędach energii odkształcenia. Skutkuje to dokładniejszym rozwiązaniem przy niewielkiej interwencji użytkownika.

Istnieją dwa typy metod adaptacyjnego zagęszczenia siatki: adaptacyjne h i adaptacyjne p. W tym przewodniku wyjaśniono różnice między tymi dwiema metodami i sposób ich włączania.

Niektóre programy do obliczeń ES (w tym SOLIDWORKS Simulation Professional i SOLIDWORKS Simulation Premium) zawierają pewien rodzaj inteligencji: modyfikację modelu poprzez sukcesywne usuwanie materiału w celu optymalizacji objętości/masy. Niekoniecznie jest to prawdziwa sztuczna inteligencja, ale nadal powinna pomóc w zbliżeniu się do lżejszego/tańszego rozwiązania (szczególnie w aeronautyce / kosmosie, ale musi również działać w przypadku ruchomych części w maszynach).
https://www.solidworks.com/fr/media/topology-optimization

Ha d'acc Wiem! ale nie otworzyłem pokrywy, aby zobaczyć kod :slight_smile:

A ty myślisz, że tam jest sztuczna inteligencja, więc co powiedzieć w programie, jeśli A nie działa, B nie jest zbyt Siuksami

Klasa A+

1 polubienie

@froussel

Otóż nie!
Obliczanie wytrzymałości materiałów (MES/MES) do chwili obecnej, bez AI. Obliczenia są wykonywane za pomocą metody elementów skończonych (MES), która jest solwerem deterministycznym.

To samo dotyczy optymalizacji topologicznej Bez AI, chcę udowodnić, że gdy tryb przejścia między Soidworks CAD a topologią wymaga opowiedzenia tego od nowa, jest to spora część projektu.
Obszar zabroniony (nie wolno mu usuwać materiału z tych obszarów)
Siła, która ma być przyłożona w szczególności w otworach osi lub na podporach, skręcanie itp.
Ponadto musisz mu powiedzieć, jakiego rodzaju obróbki zamierzasz użyć, frezowania 2 lub 3 osiowego czy druku 3D, nie będąc w stanie określić, który, jeśli jest to osadzanie metalu.
Solidworks komunikuje formularz i to wszystko. Podobnie jak solidworks z symulacją.
Jeśli masz bardziej precyzyjne informacje, nie wahaj się :wink:

3 polubienia

Witam @ wszystkich

WPŁYW SZTUCZNEJ INTELIGENCJI NA STANOWISKA PROJEKTOWE (odcinek 2).pdf (120,0 KB)

WPŁYW SZTUCZNEJ INTELIGENCJI NA PRACĘ PROJEKTANTÓW (odcinek 3).pdf (206.7 KB)

Oto odcinki 2 i 3 (zapomniałem opublikować 2. :face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

Dziękuję Zozo_mp,
Nie masz już przerwy?
hihihihi, świetny opis, jeszcze raz dziękuję.
@+.
AR.

Ważną rzeczą dla mnie przed użyciem sztucznej inteligencji jest posiadanie wiedzy, która jest wymagana od sztucznej inteligencji, aby wiedzieć, jak interpretować wynik.
W przypadku obliczeń dowiedz się, jak zrobić to ręcznie lub za pomocą oprogramowania, w przypadku kodu, naucz się debugować...
Nie należy zapominać, że niektóre badania wykazały, że ponad 50% odpowiedzi AI jest częściowo lub całkowicie błędnych
Więc oszczędność czasu tak, ale wiedza o tym, jak zweryfikować prawdziwość AI, jest dla mnie obowiązkowa, w przeciwnym razie ryzykujesz wiele rzeczy, zwłaszcza w projektowaniu.

2 polubienia

Witam @sbadenis

Prawdą jest, że jeśli bierzesz tylko GPT lub Mistral, pojawiają się błędy lub halucynacje, ale jeśli masz krytyczne oko na wynik, możesz zaoszczędzić czas.
Nie mówię tu o kodowaniu makra czy programu takiego jak wtyczka, dodatek.

Jeszcze trochę, zanim pokażę Wam jak zaoszczędzić sporo czasu przy budowie prostych części lub trochę bardziej skomplikowanych i ASM (nie na drodze sprzedawców, którzy robią sztuczkę z wielkim lwem i ich efekty Whaouuuu bez jutra).
To tak, jakbyś sam robił tę część, ale znacznie szybciej i z propozycjami pozycji, korzystniejszymi funkcjami pod względem kosztów itp.

PS: Zauważ, że wspominam tylko o CAD, symulacjach i optymalizacji topologicznej.
Ktoś, kto jest zaznajomiony z PLM i ERP, z pewnością dostrzegłby dużą przewagę w zobaczeniu, co może przynieść sztuczna inteligencja, ponieważ są to dziedziny.

Do pluche

Cześć @froussel
Optymalizacja topologiczna ma tę wadę, że jest oddzielnym oprogramowaniem od Solidworks i Simulation. Przyszłość to przejrzyste przejście między tymi funkcjonalnościami rozłożonymi na trzy programy, które nie komunikują się ze sobą, a wreszcie te same funkcjonalności w ciągłej interakcji ze sobą.
Podam przykład, który pokazuje tę podstawową tendencję.

:wink: