Interakcja między dwoma magnesami trwałymi z EMSWORKS

Witam

Męczyłem się godzinami, próbując zasymulować ruch między dwoma magnesami neodymowymi (jednym stałym, a drugim ruchomym) i w końcu mam wrażenie, że EMSWORKS nie jest do tego przeznaczony i że tylko solenoid może wprawić ten słynny magnes w ruch???

Widziałem kilka filmów z elektrozaworami, które się poruszają, denerwujące jest to, że nie wiem, jak to zrobić, jeśli jest to możliwe za pomocą dwóch magnesów...

Staram się oszacować maksymalną odległość między tymi dwoma magnesami, aby mieć wystarczającą siłę przyciągania.

Z góry dziękuję

Cześć @bentsh64

siły przyciągania wynoszą od 0 do X w zależności od jakości materiału magnesu i jego masy

Podążając za odczytami z mojego testu fizycznego

bez zmiany masy, jeśli nie ma przyciągania w odległości X, nic się nie ruszy

Jeśli masa zostanie zmodyfikowana przez dodanie materii metalicznej, siły ulegną zmianie

Tu już jest coś do jedzenia

@+ ;-)

2 polubienia

Cześć gt22

na razie używam strony Supermagnet lub Femm (którą ponownie zainstalowałem i która daje mi niespójne liczby, podczas gdy wcześniej tak ??? musiałem gdzieś namieszać), ale w przypadku mojego projektu byłoby o wiele praktyczniej, gdyby EMS zarządzał nim bezpośrednio na moim modelu 3D

EMS integruje magnesy trwałe w stylu neodymowym, więc nie rozumiem, dlaczego nie moglibyśmy sprawić, by dwa magnesy oddziaływały ze sobą zamiast jednego magnesu i cewki, jak w przypadku solenoidów???