Skrzyżowanie 2 pojazdów w RUCHU

Witam

Zamodelowałem 2 pojazdy na SolidWorks umieszczone na drodze.

W Motion przypisałem każdemu pojazdowi silnik liniowy o prędkości 90 m/s i 130 m/s.

Najwolniejszy zaczyna się pierwszy, a potem drugi z opóźnieniem 0,75 s.

Jak na razie dobrze idzie.

Te 2 pojazdy muszą przyjechać (i zatrzymać się!) w tym samym miejscu: na końcu drogi.

Pierwszy dociera w 3,3 s, a drugi w 3,05 s; Dogonił i wyprzedził pierwszego.

Więc wyłączyłem jego silnik na 3,05 s, ale nadal idzie do przodu!

Tak więc na wykresie nie widzę przecięcia 2 pojazdów, co staram się zobrazować.

Działa to w animacji, ale nie w analizie ruchu, gdzie drugi pojazd, nawet jeśli nie ma już wysięgnika silnika, nadal porusza się do przodu, przypuszczam, że przez swoją bezwładność.

Czy ktoś wie, jak uzyskać wykres skrzyżowań 2 poruszających się pojazdów?

Albo jak właściwie zatrzymać pojazd?

Pozdrowienia

inter_voitures_motion.jpg

Czerwone światło czy znak stopu? ;)

Nie, poważnie, może jeśli wydłużysz tor i przerwiesz analizę przed końcem wyścigu, ale po skrzyżowaniu samochodów powinieneś mieć zakręt, który chcesz.

Thomas

Myślę, że w końcu powinno dojść do tarcia, aby zatrzymać bezwładność pojazdu lub nawet fizyczną przeszkodę.

istnieje również możliwość nieużywania silników, a jedynie poruszania pojazdami z pozycją początkową w czasie T i pozycją końcową w czasie t+x sekund

1 polubienie

Dziękuję za pomoc! Nie rozwiązało to mojego problemu, ale pozwoliło przetestować różne możliwości.

• Dla Tomalam: krzywa nadal nie wygląda zgodnie z oczekiwaniami, ponieważ wykresy nie mają tej samej skali (patrz załącznik)
  • Dla fthomas: umieszczenie kontaktów nie rozwiązuje problemu. Nadal masz tę samą prędkość początkową i, o dziwo, ściana na końcu toru nie zatrzymuje wystrzelonego pojazdu (błąd?)

Ale dobra wiadomość (przynajmniej dla mnie), rozwiązałem swój problem!

Cholera, załącznik do roztworu Tomalana, którego zapomniałem dołączyć...

inter_voit_tomalan.jpg

To tyle, jeśli chodzi o wykres: musisz kliknąć na oś, aby móc zmienić jego skalę (ponieważ pierwsza zatrzymuje się na 297, a druga na 540, co zniekształca wykres). Otworzy się okno, w którym na drugiej karcie możesz zmienić wartości maksymalne i minimalne. Wszystko, co musisz zrobić, to wprowadzić te same wartości, co w przypadku pierwszego pojazdu.

Z drugiej strony, nadal nie wiem, jak zatrzymać pierwszy pojazd na końcu drogi bez użycia ciężkiej artylerii (na przykład sekwencyjnej). Robi to bardzo dobrze z Animacją (samochód zatrzymuje się, gdy tylko kluczyk wyłączy silnik), ale Animacja nie pozwala na posiadanie wykresów. Z drugiej strony, w analizie ruchu, bezwładność sprawia, że pojazd kontynuuje jazdę; i nawet ściana go nie powstrzyma... Jeśli ktoś ma pomysł na rozwiązania

Załącznik rozwiązania do modyfikowania wykresu

inter_fenetre1.jpg

A efekt końcowy: to, czego chciałem!

inter_resultat.jpg