Inventor: Wiązanie krawędzi/punktu na powierzchni

Witam

Mam nogę o przekroju prostokątnym do złożenia w tubie. W tym celu chciałbym ograniczyć krawędź na powierzchni cylindrycznej.

Czy jest to możliwe?

Próbowałem pobawić się "filtrami wyboru", udaje mi się zaznaczyć krawędź nogi ale nie ma możliwości uzyskania czoła cylindra, systematycznie zajmuje oś cylindra.

Dziękuję

Witam 

Czy możesz zrobić zrzut ekranu, abyśmy mogli widzieć trochę lepiej? 

Tam wybrałem krawędź nogi, a gdy zbliżę kursor do rurki (nie pojawia się na przechwycie), pokazuje mi tylko oś.

Nie mogę przetestować, ponieważ nie mam pod ręką komputera. 

Nie oferuje Ci nic więcej w wybranych innych? 

W przeciwnym razie utwórz środkową  płaszczyznę po obu stronach nogi i dodaj ograniczenie między tą płaszczyzną a środkową płaszczyzną rury. 

Witaj, jak mówi @yves T., jeśli nie możesz związać osi i powierzchni, spróbuj związać między płaszczyznami. 

Cdt

G.

W rzeczywistości nie chodzi o to, że ucho jest wyśrodkowane, ale o to, aby znajdowało się na odpowiedniej "wysokości" w rurze, bez przechodzenia przez zbyt wiele pośredników (takich jak szkicowanie w uchu, aby utworzyć oś odpowiadającą osi rury)

Witam

Rozsądnie przyjmuję to, co mówi Yves.

Z drugiej strony możliwe jest zaplątanie krawędzi w powierzchnię cylindryczną.

1 polubienie

Rzeczywiście, wychodzi naprzeciw potrzebie.

Zachowanie jest nadal zaskakujące:
Dla mnie prosta krawędź styczna do cylindra powinna pozostać równoległa do osi walca, tam część obracała się o stopnie swobody podążając za prostopadłym do osi walca.