Witam
Mam trochę dziwne pytanie i nie sądzę, żeby to było możliwe, ale wolę pytać. Mam następujący szkic:
Szkic w kolorze niebieskim zwięźle przedstawia moją pracę, a szkic usuwa materiał, który chciałbym zrobić. W zależności od moich konfiguracji wymiar 2 może wynosić 0 lub nawet przechodzić na "drugą stronę" osi obrotu. Problem polega na tym, że kiedy już przejdzie na drugą stronę, nie mogę jej zmusić do powrotu. Próbuję wyjaśnić, że gdy moje kursy wynoszą 0 i daję im kolejną wartość (3), kursy idą w przeciwnym kierunku (po drugiej stronie osi), czy można sobie z tym poradzić?
Wydaje mi się, że przypisywanie mu mega wartości nie działa.
Mam nadzieję, że wyraziłem się trochę jasno...
Dziękuję
capture_lynkoa.png
2 polubienia
Dlaczego nie wziąć za punkt odniesienia czegoś innego niż twoja oś
7 polubień
Ponadto, w zależności od wersji solidworks, dzisiejsza wersja uwzględnia wymiary ujemne lub zerowe!! :)
Pozdrowienia
6 polubień
Podczas definiowania wymiaru kliknij przycisk z czerwonym kółkiem (patrz zdjęcie).
Pozdrowienia
sens_cotation.jpg
3 polubienia
Witam
W przeciwnym razie, gdy się spieszę i musi iść naprawdę szybko, nie robiąc ze mnie zbyt C.... Robię symetrię szkicu i usuwam materiał, a następnie przechodzę do wstawiania ==>Twarz==>Usuń za pomocą usuń twarz i uzupełnij nieciągłości, a ja usuwam usunięcie, którego nie chcę mieć...
1 polubienie
Dlaczego nie uczynić tego wymiaru średnicowym?
Dlaczego nie cytować jak w poniższym przykładzie na czerwono

capture_lynkoa.png
3 polubienia