Witam wszystkich,
Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest odwrócenie osi Y w modelach częściowych i montażowych.
W mojej obecnej konfiguracji oś Z jest skierowana do góry, oś X jest skierowana w prawo, a oś Y jest odsuwana ode mnie. więc zamiast oddalać się ode mnie osią Y, chciałbym, aby poruszała się w moim kierunku, zachowując osie Z i X, jak wspomniano powyżej.
Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno.
Nie wiem, czy to możliwe, ale jednocześnie zdziwiłbym się, gdybyśmy nie mogli tego zrobić.
Witam
Jest prostszy sposób: odtwórz punkt odniesienia
Witam
Możliwa jest zmiana orientacji układu współrzędnych modelu,
aby to zrobić, musisz umieścić go na przykład w widoku z przodu, a następnie kliknąć "Spacja",
następnie należy kliknąć na ikonę "Aktualizuj widoki standardowe" patrz załącznik i na koniec
wybierz odpowiedni widok (Widok, który znajduje się tuż pod ikonami), aby
Twoja nowa orientacja.
Miłego dnia.
changement_dorientation.png
Dziękuję Tomalam i paille1384 za odpowiedzi,
Z drugiej strony straw1384, nie chcę zmieniać standardowego widoku, chcę odwrócić mój marker, więc nie sądzę, aby twoje rozwiązanie działało.
W przeciwnym razie Tomalam, interesuje mnie Twoje rozwiązanie, ale jak odtworzyć układ współrzędnych w solidworks?
Jest w tym samym miejscu, co tworzenie osi i planów.
Możemy dodać inny układ współrzędnych, ale nie zmienia to oryginalnego układu współrzędnych, nie wiem, czy to naprawdę jest to, czego chcesz.
Ale aby to zrobić, musisz przejść do funkcji, a następnie "geometria odniesienia" (patrz załącznik).
systeme_de_coordonnees.png
Tomalam był szybszy (Dobra robota LOL).
Witam
Poza doskonałymi odpowiedziami udzielonymi przez moich kolegów z klasy, twoje podstawowe pytanie nie jest "osiągalne".
Pozwólcie, że wyjaśnię: zgodnie z konwencją osie X, Y i Z mają ustaloną orientację i kierunek, który można łatwo poznać za pomocą reguły trzech palców prawej ręki. X-cal, Y-Index i Major-Z.
Więcej informacji tutaj: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Règle_de_la_main_droite
Tak więc w twoim przypadku, gdybyś był w stanie odwrócić kierunek Y, nie byłbyś już w konwencjonalnym układzie odniesienia. Matematycznie, jeśli robisz symulacje, stwarza to problemy ze znakami w wynikach.
Podziel się tym z innymi! :)
Cześć Treza88,
Po utworzeniu układu współrzędnych w SolidWorks przez wstawienie, geometrię odniesienia, układ współrzędnych, możliwe jest zdefiniowanie wyjściowego układu współrzędnych, na przykład, jeśli zachodzi potrzeba wysłania pliku do usługodawcy lub klienta, który potrzebuje pliku w formacie innym niż SolidWorks (takim jak parasolid, iges, step itp.).
Kiedy zapisujesz jako, na przykład Parasolid, klikasz przycisk Opcje, a następnie w oknie Opcje eksportu wybierasz układ współrzędnych, którego chcesz użyć dla eksportowanej części, patrz zrzut ekranu w załączeniu.
Klasa A+
Mick
sortie.png
Cóż, przyjeżdżam 3 lata później, ale może się to przydać innym. Jeśli to, czego potrzebujesz, jest przeznaczone wyłącznie do wizualizacji, możesz odtworzyć zespół ze swojej części lub wyrównać go we właściwym kierunku.
Zaletą jest to, że nie modyfikujesz niczego w swoim pokoju, z pamięci, pierwsze rozwiązanie może spowodować problemy na twoich rysunkach, więc bądź ostrożny.