Pracowałem jednak w biurze projektowym firmy, która była oddziałem AFNOR, ale w biurze projektowym nie mieliśmy standardów. Poprosiliśmy o nie zgodnie z tym, co zaprojektowaliśmy (w razie potrzeby)
Jakie standardy masz dostępne w swoim biurze projektowym?
Czy myślisz, że masz je wszystkie?
Jest ich tak wiele, że nie możesz posiadać wszystkiego, a następnie dokonujesz wyboru zgodnie ze swoją aktywnością.
We wszystkich audytach, w których brałem udział, mówiono mi o bardzo konkretnych standardach odnoszących się do tego zawodu, ale nigdy o ogólnym standardzie dotyczącym biura projektowego.
Wystarczy spojrzeć na pytanie, które zadałem na temat symbolu, nikt nie zamieścił fragmentu standardu, z drugiej strony wiele osób twierdzi, że go używa...
NIEDALEKO stamtąd mam podstawowe potrzeby zgodnie z moimi potrzebami, a kiedy mam inne potrzeby, upewniam się, że
Prawdą jest jednak, że normy są często bardzo specyficzne dla danej działalności
mój ostatni problem z normami dotyczył normy AFNOR PR NF EN 13141-7
Norma predysponująca do stworzenia komory klimatycznej
do badań pomiarowych wentylacji dwuprzepływowej z wymiennikiem ciepła lub bez
moc, wydajność, wycieki, hałas itp.
I prawdę mówiąc, ten standard miał jeszcze zostać zweryfikowany, ponieważ pewne modyfikacje zostały wprowadzone między innymi poprzez moje odczytanie tego .
Standardy zostały stworzone głównie przez duże firmy z branży motoryzacyjnej lub lotniczej. Są one opracowywane przez ekspertów z różnych firm. GDI jest biblią rysownika i zawiera kilka fragmentów normy. W tym przypadku odpowiada to właściwie wszystkiemu, co jest w porządku rysunku technicznego, czymś, czego nauczyłeś się w szkole. Celem norm jest mówienie tym samym językiem między klientami a dostawcami. Teraz nic nie stoi na przeszkodzie, abyś odstąpił od niej, jeśli się do niej nie odniesiesz i jeśli zapiszesz w swoim planie wszystko, co pozwoli Ci wykonać Twoją część (wymiar, tolerancja, wykończenie powierzchni, materiał itp.) Im bardziej rygorystyczny chcesz być, tym częściej odwołujemy się do standardów, ponieważ obecnie firmy standaryzują się coraz bardziej i każda firma może tworzyć własne standardy, takie jak logo swojej firmy, uwzględniając wszystkie szczegóły wymiarowe i użytkowe.
Standardy istnieją w VW Renault, PAS, Toyocie, Boschu itp. Są one dostępne dla dostawców na ich portalu internetowym.
To, co nie jest normalne, to fakt, że organizacje zmuszają je do płacenia.