Zgodność z normą ISO 128

Witam wszystkich,

Chciałbym wiedzieć, czy stosujecie normę ISO 128 (w 13 częściach) w swoich BE.

Bardzo trudno jest uzyskać precyzyjne informacje na temat tego standardu, dlatego z ciekawości zadaję Ci to pytanie.

Dziękuję Wam wszystkim!

Miłego dnia.

Witam

W ogóle nie używamy ISO 128 (lub nie zdając sobie z tego sprawy).

Trzeba powiedzieć, że będąc projektantem-producentem-sprzedawcą, nie ma zbyt wiele wymiany z otoczeniem.

S.B

1 polubienie

Problem ze standardami polega na tym, że trzeba je kupić, żeby zobaczyć, co w nich jest!

3 polubienia

Jedyne, co możemy zrobić, to to, że w biurze projektowym godnym tego miana musimy mieć do dyspozycji obowiązujące normy

Więc tak, standardy nie są darmowe

http://www.afnor.org/metiers/normalisation/cos/ingenierie-industrielle-biens-d-equipement-et-materiaux/commissions

http://www.boutique.afnor.org/normes?gclid=CJrgqpXqvr4CFbDJtAodtV0ANA

http://www.iso.org/iso/fr/iso_catalogue/catalogue_ics/catalogue_ics_browse.htm?ICS1=01&ICS2=100&ICS3=20

@+ ;-)

1 polubienie

@gt22

Chyba nigdy nie znałem BE godnego tego miana, więc... A jednak zamienili te społeczeństwa w maszyny!!

;-)

3 polubienia

Nie wiem nawet, o co chodzi w tym standardzie.

Pracowałem jednak w biurze projektowym firmy, która była oddziałem AFNOR, ale w biurze projektowym nie mieliśmy standardów. Poprosiliśmy o nie zgodnie z tym, co zaprojektowaliśmy (w razie potrzeby)

;)

@ Benoit

I nie jest rzeczą normalną, że w biurze projektowym nie ma do dyspozycji norm obowiązujących w jego branży

który + jest narzędziem , więc finansowo jest to zerowy wydatek w dochodzie netto

ale jestem skłonny uwierzyć i niestety nie jesteś w tym przypadku jedyny ;-(

Każdy ma słownik w swojej osobistej bibliotece

@+ ;-)

Witaj Batch.

ISO 128 opisuje rysunek techniczny (linie, cięcia, widoki).

Jak wiele standardów, jest płatny (Afnor), ale masz już wiele elementów w biblii rysownika (Chevalier)

Na Wikipedii masz listę 13 części, kliknij TUTAJ.

On the Knight (wydanie z 2004 roku)

Część 20 Pociągnięcia Strona 12

Część 30 widoki Strona 26

Część 40 Sekcja Sekcja Strona 31

Część 50 reprezentacja powierzchni cięcia Strona 36.

Pozdrowienia

4 polubienia

@gt22

Jakie standardy masz dostępne w swoim biurze projektowym?

Czy myślisz, że masz je wszystkie?

Jest ich tak wiele, że nie możesz posiadać wszystkiego, a następnie dokonujesz wyboru zgodnie ze swoją aktywnością.

We wszystkich audytach, w których brałem udział, mówiono mi o bardzo konkretnych standardach odnoszących się do tego zawodu, ale nigdy o ogólnym standardzie dotyczącym biura projektowego.

Wystarczy spojrzeć na pytanie, które zadałem na temat symbolu, nikt nie zamieścił fragmentu standardu, z drugiej strony wiele osób twierdzi, że go używa...

S.B

2 polubienia

@SB

NIEDALEKO stamtąd mam podstawowe potrzeby zgodnie z moimi potrzebami, a kiedy mam inne potrzeby, upewniam się, że

Prawdą jest jednak, że normy są często bardzo specyficzne dla danej działalności

mój ostatni problem z normami dotyczył normy AFNOR PR NF EN 13141-7

Norma predysponująca do stworzenia komory klimatycznej

do badań pomiarowych wentylacji dwuprzepływowej z wymiennikiem ciepła lub bez

moc, wydajność, wycieki, hałas itp.

I prawdę mówiąc, ten standard miał jeszcze zostać zweryfikowany, ponieważ pewne modyfikacje zostały wprowadzone między innymi poprzez moje odczytanie tego .

@+ ;-)

1 polubienie

Tak więc wszyscy jesteśmy tacy sami. Kupujemy tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba.

ISO128, nie czuję takiej potrzeby, nie mam tego.

W końcu standardy mogą być dobre, ale nadal robią to ludzie, którzy czasami są bardzo daleko od boiska lub służą jako lobbing.

Na przykład mam konkurenta, który stworzył normę dla swoich produktów (i naszych) i jest częścią grupy oceniającej tę normę.

S.B

2 polubienia

Witam

Standardy zostały stworzone głównie przez duże firmy z branży motoryzacyjnej lub lotniczej. Są one opracowywane przez ekspertów z różnych firm. GDI jest biblią rysownika i zawiera kilka fragmentów normy. W tym przypadku odpowiada to właściwie wszystkiemu, co jest w porządku rysunku technicznego, czymś, czego nauczyłeś się w szkole. Celem norm jest mówienie tym samym językiem między klientami a dostawcami. Teraz nic nie stoi na przeszkodzie, abyś odstąpił od niej, jeśli się do niej nie odniesiesz i jeśli zapiszesz w swoim planie wszystko, co pozwoli Ci wykonać Twoją część (wymiar, tolerancja, wykończenie powierzchni, materiał itp.) Im bardziej rygorystyczny chcesz być, tym częściej odwołujemy się do standardów, ponieważ obecnie firmy standaryzują się coraz bardziej i każda firma może tworzyć własne standardy, takie jak logo swojej firmy, uwzględniając wszystkie szczegóły wymiarowe i użytkowe.

Standardy istnieją w VW Renault, PAS, Toyocie, Boschu itp. Są one dostępne dla dostawców na ich portalu internetowym.

To, co nie jest normalne, to fakt, że organizacje zmuszają je do płacenia.

@+

Dawid

1 polubienie