Mam problem z doborem materiału

Witam wszystkich,

W załączeniu znajduje się model 3D, jest to zespół wykonany przez oprogramowanie SOLIDWORKS w celu prac usprawniających.

Jest to zespół dwóch stołów nośnych do narzędzi formowanych, stare stoły to solidne stoły ze stopu  aluminium. Widoczne odkształcenie na stołach pod wpływem naprężeń zmęczeniowych ma obciążenie narzędzia formowanego około 2 ton i ma temperaturę 80 stopni.

Dzisiaj myślałem o modyfikacji modelu, myślałem o zmianie materiału na dlaczego nie twardą stal.

Pod warunkiem, że zachowam tę samą grubość płyt.

Wszyscy wiedzą, że gęstość stali jest równa około 3 razy gęstości aluminium, biorąc pod uwagę naprężenia ciężaru, usunąłem materiał ze stołów, które są wykonane ze stali, aby zmniejszyć wagę.

Oznacza: waga stołów aluminiowych = waga stołów stalowych z usuwanym materiałem.

Proszę pana lub panią  , aby pomogli mi w wyborze stali.

Bardzo dziękuję.

mon_modifications.rar

Witam

Twoje pytanie nie pokrywa się z: https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/jai-besoin-des-conseilles-pour-une-bonne-simulation-de-cette-pi%C3%A8ce?

Nadal nie mam najnowszej wersji SolidWorks, więc bez obrazów, kilka ogólnych porad.

Mimo że waga stali jest większa niż aluminium, jej moduł Younga jest większy (około 3 razy większy). Tak więc a priori mniejsza grubość stali może być sztywniejsza niż aluminium.

Należy zdefiniować bieżący przypadek krytyczny (gdzie jest powierzchnia podparcia obciążenia, jego kształt), aby zasymulować odkształcenie systemu. (każda  stal jest odpowiednia do symulacji, ponieważ używamy E, a nie Re do odkształceń).

Gdy Twój szczep jest odpowiedni,  spójrz na maksymalne naprężenie i wybierz zwykłą stal konstrukcyjną (S. lub E. z liczbą, po której odpowiada Re granicy plastyczności) ze współczynnikiem bezpieczeństwa. W przypadku każdej innej stali będziesz musiał sprawdzić, czy jest jakieś przetwarzanie, aby uzyskać Re z bazy danych.

Aby pójść dalej, można zdefiniować przypadkowy  przypadek obciążenia krytycznego (np. zmniejszona powierzchnia nośna obciążenia) w celu sprawdzenia nośności

3 polubienia

Dobry wieczór adel.brahimi

Zgadzam się z uwagą maldorora (którego pozdrawiam).

Jaki jest sens otwierania kilku tematów, nie biorąc pod uwagę tego, co powiedzieliśmy Ci, abyś wysłał nam swoje pliki.

@tous

Kiedy widzisz plik: ponieważ to, co zobaczyłem na części z plikiem , jest co najmniej zaskakujące. To nic innego jak dwie płyty o grubości 2 cm z dużymi prostokątnymi otworami.
Płyty te są rozmieszczone w odstępach kwadratowych (spawanych mechanicznie z klinami) z blokadą palcową. Te kwadratowe przekładki pozwalają również na wyśrodkowanie ich na sobie.

Moja opinia (tym razem nieco jednoznaczna) Z pewnością nie jest to temat do symulacji, ale byłby to prawdziwy temat, aby go całkowicie i przede wszystkim poprawnie przeprojektować.

Kiedy widzę model, włosy rosną mi w głowie i rozwiązaniem na pewno nie jest zmiana blachy aluminiowej na taką samą z TWARDEJ stali (która różni się od miękkiej stali jak wszyscy wiedzą ;-)  ), bo to niewiele zmieni w podstawowym problemie, jakim jest wstępny projekt.

Ale aby wykonać nowy projekt: konieczne byłoby posiadanie specyfikacji, które dokładnie określałyby warunki ruchu form (tona nie może być improwizowana) na górnych płytach oraz warunki ruchu górnej płyty w stosunku do dolnej płyty.

Dla przypomnienia , nasze forum jest po to, aby pomóc w funkcjach SolidWorks, od czasu do czasu, aby wyrazić opinię na temat projektu: ale na pewno nie po to, aby przerobić projekt.

Pozdrowienia

5 polubień