Chcę napisać makro, które automatycznie utworzy funkcję rurki

Witam, celem jest ze szkicu (szkielet wykonany z linii), zbudowanie podwozia rurowego.

Chciałbym, żeby szkic był obecny na ekranie, ale nie był aktywny

1) Wstępnie wybierz 1 linię i 1 punkt, wybierając grafikę i uruchom makro.

Makro musi następnie utworzyć plan, użyć predefiniowanego szkicu w makrze, użytkownik wprowadza ważne wymiary, makro tworzy obrót

lub 2) jest to makro, które prosi użytkownika o zaznaczenie linii i punktu za pomocą wyboru graficznego

Osiągam określony rezultat poprzez zapamiętywanie działań w makrze i modyfikowanie makra przy każdej kompilacji,

Moje pytanie na początek brzmiałoby, jak przywołać w makrze linię i punkt zaprogramowany

Dziękuję

Witam 

Przekrój i grubość są definiowane zgodnie ze szkicem??? Czy makro będzie musiało mieć funkcję umożliwiającą wybór szkicu???

Dzięki tej spawanej konstrukcji działa dokładnie ta sama zasada

Tworzysz swój szkic, który daje szkielet Twojej konstrukcji 

Wybierasz linie, przypisujesz im szkic profilu NE za pomocą swojej osobistej biblioteki preferencji

i reguluje połączenia z węzłami tych rurek

@+

3 polubienia

Serdecznie dziękujemy za zainteresowanie,

Dla "kobry": szkic  prostokąta jest zintegrowany z makrem, wymiary są wymagane podczas makra.

Wiem, jak to zrobić, ale jak uzyskać nazwę wstępnie wybranego punktu i linii ?

Kreatywności jest mniej, ale w międzyczasie przetestuję co oferuje "gt22"

Witam

Dzięki gt 22  spawana konstrukcja spełnia w 100% moje potrzeby.

W przypadku innych makr muszę jeszcze pobrać nazwy wstępnie wybranych elementów w szkicu.

Zamierzam zrobić kolejny konkretny samouczek.

Do zobaczenia wkrótce

1 polubienie

Co to za suk

Powiedziano mi, że moja odpowiedź została określona jako najlepsza odpowiedź

Pomogłeś reynald.marinpache, członkowi Lynkoa, odpowiadając poprawnie na jego pytanie Chcę napisać makro, które automatycznie tworzy funkcję lampy.

listopad 9, 2016 - 08:51 AM

i to nie jest moja odpowiedź na plakacie od 1 minuty później 

DATA POWIADOMIENIA

Twoja odpowiedź na pytanie Chcę napisać makro, które automatycznie tworzy funkcję lampy. zmienił swój status

listopad 9, 2016 - 08:52 AM

Nic do zrozumienia ;-(

Jest coraz gorzej i gorzej i w tym przypadku zupełnie niesłusznie, bo w ogóle nie odpowiada na pytanie, zadaje kolejne

@+

1 polubienie

Witam

Musiałem wykonać zły manewr? że teraz moje pytanie pojawia się 2 razy

Przepraszam

1 polubienie

i dobrze postaraj się poprawić dla dobrej czytelności forum

i dla twojego pytania w zduplikowanym usuń gdzie tworzy kolejne pytanie 

lub poproś community managera o naprawienie błędu ;-)

@+

Witam

I dziękuję Ci 2 za -1. Nawet nie rozumiem dlaczego???

1 polubienie

Cześć @ Cobra........... Stawiam ci -1

ponieważ w żadnym wypadku odpowiedź nie jest przedstawiana jako lepsza

rozwiązuje postawiony problem

Umieściłem cię również na -1 z tego samego powodu, dla którego ty położyłeś go na mnie...

@Cobra czy przeczytałeś cały wątek komunikacyjny

Ze swojej strony uważam, że moje podejście jest spójne

ale hej, wydaje się, że się z tym nie zgadzasz

Potrzebujesz punktu? ;-)

Nie, wcale nie!! Dla zawodników.... Ze swojej strony zadałem pytanie do makra i w żaden sposób nie dałem sobie punktów, a ponadto to pytający powinien mieć -1, ponieważ moje pytanie w żaden sposób nie rozwiązuje jego problemu. Gdybym odpowiedział na cokolwiek, zrozumiałbym; Ale tam było tylko pytanie, aby lepiej zrozumieć jej potrzebę... A najgorsze jest to, że ten, kto mnie zatwierdził, stawia mi -1.....