Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy można uruchomić makro podczas tworzenia dokumentu (pokoju, planu, zestawu) za pomocą szablonu dokumentu? Aby było to jaśniejsze, chciałbym, aby podczas tworzenia rysunku za pomocą określonego szablonu rysunku uruchamiało się makro!
Witam Należy użyć zdarzeń oprogramowania (ten kod, na przykład: Przykład zdarzenia pożaru i dokumentu (VBA) - 2021 - Pomoc SOLIDWORKS API Z drugiej strony musisz zmodyfikować exe uruchamiające oprogramowanie, aby załadować makro, które będzie działać w tle (dobrze je zakodować, aby uniknąć awarii klienta)
Z tego, co wiem, nie mieć modułu, który działa w tle i działa zgodnie z tym, co robi użytkownik. Po tym są funkcje makr, ale hej, jest to związane z plikiem osobistym, nie jestem fanem.
To, co może być kuszące, jeśli celujesz w konkretny plik/doc, a nie systematyczne uruchamianie, to utworzenie skrótu do tego pliku, dodanie wyżej wymienionego polecenia do tego skrótu, a nie do SW. Plik może być pustym plikiem, zaczynającym się od docelowego szablonu i zapisanym w formacie sdldrw. Miejmy nadzieję, że solidworks wykona polecenie po otwarciu pliku. Jeśli to zadziała, po prostu otwórz mep ze skrótu, a nie z oprogramowania. Właśnie taki pomysł.
Jeśli jest to zbyt skomplikowane, aby zrobić to w tym kierunku, być może będziesz musiał sprawdzić, czy nie jest łatwiej zrobić to na odwrót, więc uruchom makro, które rozpocznie się od utworzenia rysunku dla Ciebie. Pozdrowienia
Tak, nie źle! Ale mamy kilka szablonów dokumentów i chciałem, aby sposób tworzenia konspektu był "jednorodny" Dlatego chciałbym mieć możliwość uruchomienia makra podczas tworzenia konkretnego szablonu dokumentu! Ponieważ nie jest łatwo sprawić, by wszyscy zrozumieli, że aby stworzyć tego typu plan, musisz przejść przez jedno miejsce, a dla innych typów uruchomić makro itp.
W takim przypadku dlaczego nie uruchomić makra z menu, aby wybrać typ planu lub, jeśli to możliwe, zgodnie z właściwością, przekieruje Cię do odpowiedniego typu MEP Podobnie jak moi koledzy i koleżanki, jest to o wiele prostsze w tym sensie
Witam Jednak użytkownicy muszą być chętni do jego uruchomienia. To trochę problem, aby nie robić tego w tle, zależy to od oceny każdej osoby i w zależności od liczby użytkowników i potencjalnych materiałów ogniotrwałych, możesz skończyć z plikami, które nie są zgodne z oczekiwaniami.