Model 3D staje się niewidoczny

Witam
Zainstalowałem SolidWorks na kilku laptopach studenckich, wszystkie skonfigurowane identycznie.
Na niektórych komputerach, po wykonaniu prostego szkicu (kwadrat z samouczka nr 1), gdy tylko włączysz funkcję Ekstruzja i zatwierdzisz, część znika. Najeżdżając myszką na model, możesz odgadnąć krawędzie, ale nic nie zobaczysz, nawet jeśli zmienisz kolor, renderowanie, styl wyświetlania, cień, sceny. Artykuł i funkcja nie są ukryte ani usunięte. I mam to na 5 pozycjach z 20.
Jeśli ktokolwiek wie dlaczego, to wyjmuje mi cierń z boku.
Z góry dzięki!
Alan

Witam

Na początku sprawdź, czy 5 stacji, o których mowa, ma te same sterowniki graficzne, co inne.
Miałem już tego typu problem... A kiedy nie chce... Nie chce, niestety.
Sprawdź też na liście woluminów, czy nie jest przezroczysta, ale myślę, że jest przeciętna.
Powodzenia z cierniem.

5 polubień

Witam;

+1 dla sterowników karty graficznej... (Czy wszystkie laptopy są takie same?)
pamiętaj, aby wyłączyć opcję " Poprawiona wydajność grafiki..."  w Opcjach ogólnych Solidworks (karta Wydajność)
image
Ta opcja jest bezużyteczna.

Pozdrowienia.

3 polubienia

Tak więc w SW2021 nie ma sensu widzieć, jak generuje błędy wyświetlania.
Z drugiej strony w 2022 roku nie zauważyłem żadnych problemów przy jego aktywacji, ale z drugiej strony różne zachowania przy jego dezaktywacji.
Zrobiłem testy z Rx, nie pochodzi on z naszych sterowników ani naszych ustawień.
Mam inne błędy wyświetlania w 2022 roku, które sprawiają, że myślę, że nadal istnieje uproszczenie ze strony programistów, które wygenerowało wiele śmieci (rysunki są słabym krewnym SW, ale teraz regresje podstawowych funkcji stają się magiczne)

3 polubienia

Bardzo często mam błędy graficzne trzeba zadzwonić na infolinię, zobaczą który sterownik karty idzie najlepiej

1 polubienie

Nadal nie widzę modeli. :weary:
Zauważyłem, że nawet podgląd ekstruzji jest ledwo widoczny:
Affichage Bossage
A wynik:

Witam;

Możesz zacząć od wyłączenia cieni (i prawdopodobnie widoku rzeczywistego), ale biorąc pod uwagę aliasing i grubość uzyskanych krawędzi (tak białych, jak są), jest więcej niż prawdopodobne, że jest to problem z nieprzystosowaną i/lub nieaktualną kartą graficzną.

https://www.solidworks.com/support/hardware-certification/

Jak nazywa się karta graficzna w tym laptopie?

Pozdrowienia.

1 polubienie

Rzeczywiście, mocno pachnie błędem sterownika graficznego.
Problem polega na tym, że większość nieprofesjonalnych laptopów ma karty graficzne, które nie mają odpowiednich sterowników.

Witam
Konfiguracja wszystkich komputerów jest taka sama. Większość komputerów działa, ale niestety nie wszystkie.
Karta graficzna RADEON jest zintegrowana.

Próbowałem wszystkiego, na razie nic nie pomaga.
Dziękuję wszystkim za pomoc!