Odczytywanie ograniczeń wg Misesa / Analiza ruchu

Witam 

Przeprowadziłem obliczenia na zbiorze  części w analizie ruchu i chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest wyodrębnienie w formie wykresu ewolucji maksymalnej wartości naprężenia von Misesa części w funkcji czasu? 

Pozdrowienia

Witam @gbdia

Wartość "Von Mises" jest statyczna , tylko opcja "animacja" obrazu "Von Mises" pozwala zobaczyć, jak materiał reaguje między wartością minimalną i maksymalną. Oznacza to, że przy zerowym wysiłku i maksymalnym wysiłku. "Von Mises" dostarcza informacji o odkształceniu tylko w odniesieniu do granicy plastyczności określonej przez wybór materiałów, np. S235.

Nic nie można powiedzieć o czasie, ponieważ ta informacja nie jest nigdzie wskazana i nie ma nic wspólnego z "von Misesem".
Ale w tym przypadku wcześniej umieszczone sondy mogą powiedzieć o tych wartościach.

Ale wskazówka! Możesz przechodzić przez animację z minimum 30 lub 40 klatkami na sekundę (w przeciwnym razie nie zobaczysz wyświetlanych wartości pośrednich.
Następnie rób klatka po klatce, aby zobaczyć wartości w czasie "T" wszystkich sond.  Następnie od Ciebie zależy, czy zdewaluujesz czas między momentem obciążenia 0 a maksymalnym obciążeniem.

Powinniśmy patrzeć na wyniki, umieszczając punkty kontrolne (sondy)

W przeciwnym razie, jeśli chcesz wprowadzić pojęcie czasu, musisz przejść przez analizę częstotliwości, która wydaje mi się, że jest dostępna tylko w wersji PRO.

Pozdrowienia

Witaj Zozo, 

Dziękuję za pańską wiadomość i zgadzam się z panem co do wyjaśnień dotyczących wartości wyznawanych przez von Misesa. Rzeczywiście wyraziłem się źle w mojej wiadomości i na temat tego, co próbuję wydobyć jako informację (chociaż odpowiedziałeś na to!!)

Mój system ma ruch cykliczny, więc mogę być pewien, że wartość minimalna i maksymalna będzie mieścić się między dwoma limitami czasowymi, które mogę znać. Wyobraźmy sobie, że mój układ robi pełny cykl w 2s, staram się znać wartości na 0,5s / 1s / 1,5s / i 2s. W tym miejscu źle się wytłumaczyłem!! Jak zauważyłeś, staram się poznać wartość von Misesa w czasie "T", ale które są wystarczająco blisko, aby zobaczyć ewolucję.

Do tej pory mogę znać wartość tylko przy 2s, ale widzę, że SW wykonuje obliczenia pośrednie, ale nie mogę ich zwizualizować.

W ustawieniach czasu, które wskazałem od 0 do 2s, mogłem lepiej zrobić, umieszczając bezpośrednio wartości 0,5s / 1s / 1,5s / i 2s....

Zamierzam wznowić obliczenia z większą liczbą obrazów, jak wskazałeś w swojej wiadomości. Moim celem na chwilę obecną jest zorientowanie się, jakim siłom będą poddawane części zestawu. Aby nie mieć zbyt wielu niespodzianek na końcu projektu!!

Pozdrowienia

1 polubienie

Hello@gbadia

Możesz umieścić dowolną liczbę obrazów, wystarczy poczekać 3 minuty, aż oprogramowanie wygeneruje wszystkie obrazy.

Jeśli mogę (zgadzam się, że to  nie na temat) dla granicy plastyczności zawsze liczy się wartość maksymalna. Nie ma znaczenia, jakie wartości znajdują się pomiędzy. Zrozumiałeś, że to, co robisz, to analiza statyczna, ale w sposób, w jaki chciałbyś zajmować się dynamiką.
Nawet jeśli nakręcisz film , w ogóle nie powie Ci, co się dzieje dynamicznie.

Z drugiej strony, aby pójść dalej niż statyczny Von Mises, jak dobrze zdawałeś sobie sprawę, musisz przejść do analizy częstotliwości, ponieważ częstotliwość drgań własnych obiektu może być wzmocniona przez inną część ASM.

Jeśli ASM jest narażony na wibracje przez inne części (przykładem podczas treningu jest wentylator, który wibruje nogę lub spawy punktowe).
Po analizie częstotliwości czasami konieczne jest wzmocnienie części lub zaprojektowanie jej nieco inaczej (noga w przykładzie widzi promienie i jakaś część jest wydłużona lub zmieniona jest grubość), co pozwala na zmniejszenie wibracji tej małej nogi.

Jeśli mogę powiedzieć więcej (nie wal się w głowę), jeśli chcesz pójść dalej , musisz przejść przez symulację dynamiczną, która jako jedyna może potwierdzić Twoje ręczne obliczenia i te wykonane w statyce.

Musisz uważać na zakłócenia , które w niektórych przypadkach i w zależności od kontekstu mogą dać ci fałszywą pewność. Zauważ, że w ogóle nie znam twojego ASM, więc trudno byłoby mi powiedzieć ci więcej.

Bądźcie zdrowi ;-)
Pozdrowienia