Właśnie przeprowadziłem migrację z Solidworks 2016 do Solidworks 2019 i mam mały problem. Kiedy otwieram zespół (przy użyciu otwartego tylko do odczytu) w narzędziu "ostatnie", otwiera ono zespół jako tylko do odczytu, ale mam dostęp do zapisu do wszystkich części, które zawiera złożenie. Czy mogę znaleźć funkcję, która pozwala mi, jeśli otwieram w trybie tylko do odczytu, że otwiera cały zespół w trybie tylko do odczytu (zespół + część).
Aby otworzyć w trybie tylko do odczytu po otwarciu zespołu lub części, przejdź do pliku, a następnie ponownie załaduj, a następnie wybierz tylko do odczytu lub odznacz dla odwrotnej pozycji w zapisie.
A także podczas otwierania meldujesz się w trybie tylko do odczytu.
Przepraszam, że nie mogę zrobić dla Ciebie zrzutu ekranu, mój komputer jest przetwarzany.
Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że mogę to zrobić w ten sposób, ale na Solidworks 2016 nie musiałem się o to martwić. Kiedy otworzyliśmy zespół tylko do odczytu, wszystkie części były automatycznie tylko do odczytu, a w 2019 roku tak nie jest. Wiele osób otwiera nasze złożenia w trybie tylko do odczytu w naszej firmie, ale nie wie, jak korzystać z solidworks. Przejmują więc kontrolę nad częściami i staje się to bardzo niebezpieczne.
Czyli nie ma opcji, aby sprawdzić gdzieś, aby wszystkie elementy podrzędne w zestawie otwierały się bezpośrednio w trybie tylko do odczytu?
Witam Mam teraz ten sam problem. Czy znalazłeś rozwiązanie? W przeciwnym razie musisz przejąć kontrolę nad każdym elementem, jeden po drugim, co jest dużym kłopotem. Może jest jakieś makro, aby zrobić to za pomocą prostego klawiatury...
O ile się nie mylę, w opcjach systemu ustawienie "Odnośniki zewnętrzne" zaznacz "Otwórz dokumenty referencyjne w trybie tylko do odczytu".
Edit: Ups, nie od kiedy ta odpowiedź już została udzielona. W przeciwnym razie nadal istnieje uszkodzony rejestr, który powoduje, że ustawienia nie są stosowane poprawnie, jeśli wiesz, co robić, po prostu zniszcz klucz Solidworks w profilu użytkownika i rozpocznie się od nowa. Innym rozwiązaniem, które wydaje się działać dla nas nieźle od 2019 roku, jest plik konfiguracyjny, który jest ponownie stosowany przy każdym otwarciu oprogramowania (konfigurowany podczas instalacji za pomocą obrazu administracyjnego)
W końcu w czym był problem, ponieważ mamy ten sam problem i jest on rzeczywiście bardzo bolesny, jest to równoznaczne z otwarciem montażu 2 razy pod względem czasu.