Tłoczenia

Witam, czy są jakieś szczegółowe samouczki, które pokazują, jak zaprojektować LAY-OUT (matrycę progresywną)

Z góry dziękuję

Zobacz tę stronę Un max de tuto catia progressive die you tube

https://www.youtube.com/results?search_query=catia+progressive+die

Dobra lektura

@+

3 polubienia

nie ma nic specjalnego, co mogłoby mi pomóc w tym linku, tak naprawdę to czego chcę to zaprojektować taśmę (narzędzie do naśladowania) i to odbywa się w warsztacie do projektowania blach generywnych i nie mam pojęcia o tym warsztacie 

1 polubienie

Jeśli chcesz uzyskać odpowiedzi na swoje pytania, spróbuj zdefiniować swoją prośbę

w przeciwnym razie zawsze będziesz miał odpowiedzi na temat lub przed

Wyjaśnij więc, co chcesz zrobić

Tak więc dla generatywnej blachy

https://www.youtube.com/results?search_query=catia+v5+generative+sheet+metal+design+

Pokaż nam zdjęcie tego, czego nie chcesz zapomnieć, obraz wart tysiąca słów

Możesz wstawiać obrazy za pomocą pocztówki na pasku odpowiedzi

@+

1 polubienie

BAh Chcę zaprojektować części jak na zdjęciach i szukam szczegółowego samouczka

bande.png

To jest dokładnie to, co zostało Ci przedstawione w samouczkach

masz blachę

Musi to być

Cięte, wiercone, gięte i odkrywane na nowo

Musimy spróbować dostrzec krok i etapy przemiany tej wspomnianej blachy

Nie znajdziesz gotowego poradnika

Pierwszy samouczek pokazuje narzędzie z 2 stemplami, a twój pionek porusza się krok po kroku do przodu

Więc to od Ciebie zależy, czy zdefiniujesz kroki i narzędzia potrzebne do stworzenia wspomnianej części

@+

3 polubienia

Witam

Dołączam do Gt22

Warsztat SDM (generative sheet metal design) to warsztat obróbki blach (części giętych).

Można go użyć do stworzenia części końcowej (złożonej) i (rozłożonej).

Ale jeśli chodzi o rozbiórkę i narzędzia, które należy wykonać,  Dassault Systèmes ma ofertę biznesową (metodologie, warsztaty, biblioteki, rozwój, szkolenia).

Jest mało prawdopodobne, aby te elementy można było swobodnie znaleźć w internecie.

Dostępne są dedykowane programy biznesowe (np. Logopress  )

Oczywiście można zaprojektować malowanie pasów pod SMD, ale bez tej oferty czy metodologii najmniejsza zmiana na końcowej  części (przez wyprodukowane biuro projektowe) może mieć duży wpływ na obciążenie aktualizacyjne taśmy.

Tylko z SMD

Powiedziałbym, że najpierw narysuję ostatni element.

Mając na uwadze kolejność operacji wykonywanych przez narzędzie, które ma być przestrzegane.

Potem starałem się zachować jak największą asocjatywność z końcowym utworem.

Użyłbym specjalnej funkcji klejenia, następnie tłumaczenia (nie narzędzia) – rozkładania i tak dalej, na końcu usuwam nacięcia i wytłoczenia (funkcja projektowania części, usuwanie twarzy lub inne).

Części należy zdobywać na każdym kroku przed narzędziem, które ma nastąpić.

W tym przykładzie nastąpiła modyfikacja prostokątnego cięcia

Pozostaje tylko skopiować ten wynik z linkiem w innym CATPart, gdzie zbudujemy bok taśmy.

1 polubienie

Oto jak to może wyglądać na Twoim przykładzie:

Nie mówię, że to jest "METODA" (to nie jest moja praca)

Ale na tego typu kawałku

Powinien być wystarczająco solidny, aby nadążyć za małymi poprawkami BE w końcowej części

1 polubienie

Dziękuję wam obojgu; Twoje sugestie bardzo mi pomogły

A jak udało Ci się zakryć kawałki bokiem? 

Witam.

nie są częściami, nie są zespołem (CATProduct).

Tylko zrzut ekranu po lewej stronie to część konstrukcji blachowej.

Środkowe ujęcie to zespół części w pomieszczeniu (CATPart).

5 dolnych brył to specjalne kopiuj/wklej (z linkiem i widokami).

Następnie dokonuję tłumaczenia wysokości dźwięku drugiego skopiowanego ciała.

Następnie tłumaczenie 2 x wysokość dźwięku trzeciej kopii głównej.

I tak dalej, aż do piątego.

Piątego dnia wykonuję rozkładanie.

Następnie kopiuję /wklejam specjalnie, (z linkiem i widokami) tę piątą treść (5x).

Kopiuję/wklejam każde kolejne tłumaczenie wykonane na temat poprzedniego Korpusu (części nadal złożone).

Następnie na ostatnim korpusie (góra +) usuwam wycięcia.

Montuję wszystkie te korpusy do korpusu głównego.

Kopiuję/wklejam tę główną treść (w rezultacie z linkiem) do nowego CATpart.

Na szkicu (narysowanym na biało) na trzecim zrzucie ekranu wypełniam luki (wycięcia boku), a następnie wyciągam ten szkic do płaszczyzny (grubości materiału)

Następnie przechodzę przez promienie i symetrię.

Zwróć uwagę, że kroki kopiowania i wklejania z linkami między dwiema operacjami mogą być zautomatyzowane przez makro.

Jak powiedziałem, nie mam perspektywy czasu, aby powiedzieć, że to jest METODA!!

Ale wydaje mi się, że jest wystarczająco elastyczny i wytrzymały, aby wytrzymać modyfikacje, precyzyjne dostrajanie części i oprzyrządowania.

Poniżej znajduje się modyfikacja podłużnego i dodanie dwóch otworów w czasie krótszym niż trzy minuty.

C dobrze rozwiązałem problem .. Dziękuję Bcp