Formuły w tabeli BOM

Cze wszystkim

Na rysunku zespołu chciałbym dodać kolumnę w tabeli nomenklatury.

przykład:

kolumna "masa całkowita" = Ilość x Waga części

"Kolumna kosztów" = Ilość x Koszty jednostkowe

...

Udaje mi się wstawić moje formuły do jednej komórki.

Ale jak rozpropagować formułę do całej kolumny? (jak arkusz kalkulacyjny Excel!)

Ponieważ przy BOM składającym się z ponad 100 sztuk nie wyobrażam sobie wypełniania moich formuł na każdej z linii!

Dziękuję

Witam

Pozostaw komórki puste i wprowadź formułę w nagłówku kolumny (nagłówek pokolorowany literą).

Na przykład "QTE"*"COUT" spowoduje wyświetlenie w każdej komórce kolumny wyniku dla każdego wiersza kolumny QTE pomnożonego przez kolumnę KOSZT.

formuledentete.png
2 polubienia

Witam

Rzeczywiście, pozwala to na przypisanie formuły do całej kolumny.

Ale chciałbym mieć możliwość "rozciągania" (jak excel) na kilku komórkach. Lub przynajmniej skopiuj/wklej "format formuły".  

Nie sądzę, aby można było rozszerzyć formułę na program Excel.

Możliwe jest jednak dodanie warunku, tak aby formuła pokazywała wynik tylko w niektórych przypadkach z JEŻELI lub kilkoma if, w zależności od innej kolumny.

Opublikowałem ten stan jako obraz, ponieważ w przeciwnym razie Lynkoa wykryłby próbę wirusa...

Chcesz wykluczyć określone komórki z kolumny? Zdumiewające, ale przyznajmy to.

Albo poddajesz formułę warunkom, jak wspomniano @sbadenis , ale musi istnieć wspólny punkt między komórkami,

Możeszwprowadzić formułę w kolumnie (formułę, która powinna mieć najwięcej wystąpień), a następnie zaznaczyć komórki (kliknij i przeciągnij lub za pomocą Ctrl, Shift), aby wykluczyć, a następnie wprowadź to, co chcesz tam wyświetlić, na przykład "-" lub inną formułę.

formuledenteteetcellules.png
1 polubienie