Wydanie licencji 2017 i wymiana licencji nr

Witam wszystkich.

Kontynuujemy z dwiema stałymi licencjami 2017 SP5 (nr 9000 ...).
Jeden jest używany wyłącznie w obszarach siedzących. Drugi (mój) jest również wykorzystywany w telepracy od 2017 roku. Zwalniam go z mojej stacji roboczej w biurze i aktywuję go na mojej stacji roboczej w domu i na odwrót...
Podczas ostatniego wydania licencji zostałem poinformowany, że osiągnąłem maksymalny dozwolony transfer. Wygląda na to, że jest to 1000 wydań/odzyskania.
Zgłosiłem problem i od tego czasu wydanie zadziałało.
Nie wydaje mi się, żebym znowu dostał 1000 wydań. Muszę więc znaleźć rozwiązanie.

Chciałem więc wiedzieć, jak bez ryzyka zamienić się naszymi dwoma licencjatami z moim kolegą.
W systemie Windows/Edit program otwiera się ekran edycji, ale pusty.
W przypadku portalu administracyjnego nie wiem, czy jest to możliwe, ani jak to zrobić.
Pozostaje całkowita ponowna instalacja, ale chciałbym tego uniknąć, jeśli to możliwe.
Dziękuję za pomoc
Daniel

Rzeczywiście, metoda modyfikacji instalacji wydaje mi się najbardziej niezawodna, upewnij się, że masz pod ręką nośniki instalacyjne.
Która wersja systemu Windows jest zainstalowana na każdym komputerze?
Na której maszynie pojawiło się białe okno?
Cóż, pamiętaj, aby zwolnić licencję przed dokonaniem manipulacji.

Witam

W domu pracodawca skonfigurował łącze VPN do mojego komputera w pracy, więc kiedy pracuję zdalnie lub jestem w ruchu, łączę się za pomocą mojego łącza i presto, mam dostęp do mojego komputera i jego zasobów do pracy, a także do różnych serwerów i innego oprogramowania.

1 polubienie

Witam;
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
W biurze korzystam z systemu Windows 10 — mój laptop jest w systemie Windows 7.
Na obu maszynach mam okno, które jest białe. Obawiam się, że jest to następstwo aktualizacji w SP5. Jestem pewien, że przed aktualizacją miałem okno z możliwością modyfikacji lub odinstalowania... Szukam więc innej metody...

Witaj AC-Cobra.
Myśleliśmy o tym, ale serwery po pewnym czasie nie są już dostępne, ze względów bezpieczeństwa...

Moim pomysłem było wydanie obu licencji przez e-mail, a nie automatycznie. I aby ponownie aktywować licencję mojego kolegi (za pośrednictwem jego e-maila otrzymanego od Dassault System) na moim komputerze stacjonarnym i aktywować moją licencję (za pośrednictwem mojego e-maila) na jego komputerze.
Czy myślisz, że to może się udać?
Daniel

Problem polega na tym, że każda z naszych dwóch licencji jest przypisana do odpowiednich adresów e-mail w portalu administracyjnym. Nie wymyśliłem, jak to zmienić... (Jestem administratorem)
Daniel

W przypadku problemu z białym ekranem spróbowałbym uruchomić instalację z nośnika instalacyjnego.
Jeśli wykonasz tę samą manipulację (modyfikację) na innym oprogramowaniu, czy działa ono normalnie?

Co więcej, nie widzę żadnej różnicy między przesyłaniem przez e-mail lub przez serwer, z wyjątkiem dodania kroku pośredniego, który niekoniecznie jest dodatkowo bardzo niezawodny (ryzyko, że wiadomość e-mail zostanie uznana za spam).

Witam, nie wiem czy to jest Twój przypadek, ale mamy też 2 licencje. Jednak licencja zależy od numeru seryjnego używanego poza instalacją, co oznacza, że nie przechodzisz z licencji 1 do licencji 2 na tej samej stacji roboczej.
Jedynym rozwiązaniem, z którego korzystałem, aby móc pracować zdalnie, jest na przykład odinstalowanie i ponowne zainstalowanie przy użyciu innego numeru seryjnego.
5to jednak nic nie wyjaśnia na temat pustej strony^^)

Witaj Stefbeno
Więc tak, przetestowałem to również z konfiguracji instalacji. Ditto
Z drugiej strony, na innych programach wydaje się, że działa, przynajmniej mam dostęp do ekranów edycji, instalacji i odinstalowywania.
Ideą transferu e-mailowego jest wymiana otrzymanych e-maili z moim kolegą, w nadziei, że numery seryjne pójdą za tym...
Daniel

Witaj fuz3D
Rzeczywiście, wydaje mi się, że jest to również rozwiązanie, ale jest to również rozwiązanie, którego staramy się unikać, ponieważ ponowna instalacja dwóch stacji roboczych jest bardzo czasochłonna.
Poczekam jeszcze trochę i zobaczę, czy pojawi się cudowne rozwiązanie...
Dziękuję

Zastanawiam się, czy mój kolega i ja automatycznie zwolnimy nasze licencje przez sieć, czy będziemy mieli dwie licencje, które pojawią się po reaktywacji? A może każdy z nas zobaczy tylko swoje prawo jazdy?
Powiesz mi, wszystko, co musisz zrobić, to przetestować. Ale mój kolega niechętnie zmienia coś, co działa. Nigdy nie wypuścił swojej licencji...
Daniel

Z mojej praktyki wynika, że nie jest jasne, jaka licencja jest dostępna.
System pobiera numer seryjny i sprawdza, czy licencja jest dostępna, czy nie.
W twoim przypadku trudność polega na tym, że twoja licencja jest już mniej więcej zablokowana. Ale w najgorszym przypadku możesz dać mu prawo jazdy, ale hej w sumie to wtedy, gdy pół dnia na 2 osoby stracone.

Ale ten biały ekran skręca mojego i obawiam się, że jesteś dobry do całkowitej ponownej instalacji swojego komputera. (Zakładam, że nie masz konserwacji?)

Witaj STEFBENO
Rzeczywiście, wydaje mi się, że kiedy dostaję licencję, widzę tylko SOLIDWORKS PREMIUM w oknie odzyskiwania.
Ale intuicyjnie myślę, że musi być rozwiązanie z portalem administratora. Na tym ostatnim mam dostęp do dwóch numerów licencji, do adresów e-mail moich i mojego kolegi.
Naprawdę chcę to przetestować:
Zwalniamy dwie licencje na naszych stacjach roboczych + na portalu administratora odwracam dwa numery licencji + każdy dostaje licencję po swojej stronie. I widzimy...
Ryzyko polega na tym, aby wszystko zablokować...
Daniel

Musi to zależeć od typu licencji, kiedy wchodzę do portalu, nie mam adresu powiązanego z licencjami. W efekcie nie wiem, jak system zachowuje się w Twoim przypadku.