Rysunki połączone z 3D

Chciałbym mieć możliwość bezpośredniego otwierania rysunków części/zespołów z mojego 3D bez konieczności wyszukiwania każdego rysunku związanego z 3D.

Z góry dzięki!

Jeśli zapiszesz rysunek w tym samym miejscu, w którym znajduje się plik 3d, klikniesz część prawym przyciskiem myszy i otworzysz rysunek

3 polubienia

Witam

Ponadto plan musi być zapisany pod tą samą nazwą, co część/złożenie.

3 polubienia

Więc jeśli utworzę plik dla rysunków, SolidWorks nie będzie w stanie znaleźć rysunku? 

Tak, jeśli plik znajduje się w tym samym miejscu o tej samej nazwie (dzięki @Cyril.f  za wyjaśnienie!)

Przykładowy plik AAA.sldprt i plik AAA.slddrw

2 polubienia

Wyraziłem się źle. 

Jeśli utworzę plik w moim eksploratorze plików (plik e.g. 3D i plik rysunku), czy SolidWorks nadal znajdzie plik rysunku?

Nie, plik nie zostanie znaleziony, dlatego tak ważne jest zachowanie tej samej nazwy i lokalizacji.

W przeciwnym razie otwieranie za pomocą eksploratora Windows, ale to wszystko komplikuje i wiedzieć, który rysunek odpowiada któremu pomieszczeniu, może to być również bardzo szybko anarchia.

Zdecydowanie odradzam nazywanie rysunku inną nazwą i przechowywanie go w innym miejscu, czas, który myślisz, że zaoszczędzisz z innego powodu, zostanie zmarnowany na szukanie ich lub cokolwiek innego. Dotyczy to również ogólnie innych programów 3D.

W razie potrzeby, tak jak my, eksportujemy pliki PDF, które są następnie przechowywane w sprawie w folderze startowym, ale rysunek solidworks pozostaje w miejscu części lub złożenia.

3 polubienia

Oprócz odpowiedzi sbadenis, dlatego SW proponuje, aby podczas tworzenia rysunku z pliku części lub zespołu nazwać go identycznie podczas zapisywania.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi! Mam nadzieję, że w przyszłości nie będę miał więcej problemów. :)

1 polubienie

Hello@tous

Jestem tego samego zdania z tym, co zostało powiedziane, a jeśli jest już za późno na już poczynione plany dotyczące nazwy i lokalizacji, Makro może być przydatne , 

3 polubienia