Powiązanie między plikami instalacji a częścią/złożeniem

Cze wszystkim

Zazwyczaj zapisuję pliki rysunków, części i zespołów w tym samym folderze.

Kiedy jestem w części/złożeniu, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy, a następnie otworzyć MEP i następuje.

Pracując w nowej firmie, klasyfikowała rysunki w różnych plikach (Kotlarnia, Gięcie, Obróbka Skrawaniem itp.).

Więc to jest bardzo.... bolesne dla mnie xD

Stąd moje pytanie, czy jest gdzieś małe pole wyboru (lub inna manipulacja), aby powiedzieć plikowi części/złożenia , gdzie znaleźć domyślny plik MEP? 

Nie mam żadnych dodatków takich jak MyCadTool itp., tylko SW Pro.

Dziękuję przyjaciołom z kreskówek!

Pytanie:

Dlaczego nie kontynuować pracy podczas zapisywania planu w pliku 

i zrób kopię dla różnych żądanych plików swojego nowego pudełka

@+

@gt22 : Niestety nie decyduję się na metody ^^

Zwykle umieszczam wszystko w formacie PDF, a następnie segreguję je w folderach, aby faceci w warsztacie/zakupie mogli się z nimi skonsultować . Ale nie tam, gdzie jestem teraz.

@ MEPConcept ,

W folderze 3D zrób skrót do 2D, nie jest świetny, ale szybki.

Niech Moc będzie z wami.

@OBI WAN : to jest absolutnie to, czego staram się nie robić xD. Otwórz, wybierz katalog, a następnie wyszukaj plan wśród około 50 posłów do Parlamentu Europejskiego... Nawet z Windows Search... Zwłaszcza, gdy możesz to zrobić za pomocą dwóch kliknięć. 

Chodzi o to, aby zarejestrować łącze MEP w plikach części/złożeń. Moje badania w sieci niewiele dają poza tym, że mam PDM, którego nie mam^^ Wątpię, że to może być wykonalne, ale pytam na wszelki wypadek!

Brak możliwości odnalezienia rysunku "deportowanego".

Idealnym rozwiązaniem byłaby zmiana metody, od Ciebie zależy, czy znajdziesz argumenty.

Wystarczyłoby wyeksportować wszystko w formacie pdf do ręcznego lub automatycznego sortowania za pomocą właściwości na MEP

1 polubienie

Po podobnym problemie (klient, który ma nieodpowiednie nawyki z oprogramowaniem), zadałem pytanie do wsparcia: nie jest to możliwe, MEP musi znajdować się w tym samym katalogu i mieć dokładnie taką samą nazwę jak model (prt lub asm).

Jedynym słusznym argumentem jest oszczędność czasu: wystarczy prosta demonstracja (pokaż, że możesz uzyskać dostęp do MEP za pomocą jednego kliknięcia z modelu)

5 polubień

Witam

Zwykle, jeśli masz rysunek utworzony z części lub złożenia, Sw zasygnalizuje Ci, że istnieje i zapyta, czy chcesz go otworzyć, ale działają one tylko wtedy, gdy element instalacji został umieszczony w folderze, zapisując plik jako dla połączenia, które ma zostać utworzone.

Rozwiązanie, które działa (ale kosztuje rękę i nogę): EPDM.

To on zarządza wszystkimi powiązaniami między plikami: wie, która część znajduje się w którym zespole i który rysunek jest dołączony do części.

Z pamięci istnieje lżejsza, ale bardzo ograniczona wersja PDM: musi być dołączona do pakietu oprogramowania.

Masz też inne zalety (identyfikowalność i śledzenie zmian: wiesz, kto, co i kiedy zrobił, a także możesz ponownie otworzyć zespół enrom w dokładnie takiej konfiguracji, jaką miał na początku (w tym dla wszystkich części i podzespołów).

Ale instalacja jest ciężka i potrzebujesz pomocy z zewnątrz, aby zaktualizować EPDM (chyba że jesteś kamikadze).